Geoteknisk undersökning
Ett hus är av ganska självklara grunder väldigt tungt, detta gör att grunden blir väldigt viktigt. För inte vill man att sitt bostadshus ser ut som det lutande tornet i Pisa. För att ta reda på förhållandena så gör man därför en geoteknisk undersökning. Denna undersökning visar vad marken består av som t ex lera, berg, sandjord eller skiffer. Resultatet från denna undersökning används sedan till att bestämma vad som måste göras med marken om något och vad marken kan klara av.
En bedömning
Som sagt var ger den geotekniska undersökningen ett svar på hur stabil marken är och även hur stor risk det är för fuktproblem. Man gör detta genom att släntens geometriska egenskaper mäts och genom att mäta hur mäktig jorden är och jordens övriga egenskaper samt grundvattenförhållanden.
En sådan här lite mer grundläggande bedömning ger en begränsad uppfattning som kan tydas som en bra indikation på hur mycket arbete som krävs för att en grund ska bli bra. Den ger även indikationer på vilken typ av grund som är lämplig att uppföra.
Grundligare analys
Skulle den första undersökningen visa att det kan finnas problem med att bygga den tänkta typen av hus kan man göra en mer detaljerad analys. Hur djupt ner och hur detaljerad denna analys då blir beror mycket på markens beskaffenhet.
Skulle det finnas en osäkerhet på hållfastheten och det därmed skulle finnas risk för t ex ras är det en mycket bra idé att utföra en detaljerad geoteknisk undersökning. Visst kostar detta pengar men risken att huset av någon anledning inte skulle bli beboeligt vill man gärna slippa.
Alternativ
En översiktlig geoteknisk undersökning ger ofta en bra bild av vilka typer av husgrund som kan tänkas passa för just denna mark. Det går ofta att därmed undvika problemen genom att använda en husgrund som är anpassad för just denna mark. Man kan också spara mycket pengar om man anpassar husgrunden efter marken istället för tvärtom. Sen ska ju sägas att det nästan alltid går att anpassa marken till att klara av den tänkta grunden. Osakas (Kansai) flygplats ligger ju t ex egentligen långt ut i havet och man gjorde en helt ny ö för att klara av den. Detta blir ju självklart otroligt dyrt men det visar på att det går att göra om grunden som man vill men det kan kosta pengar. Det man isf får avgöra är helt enkelt om det är värt pengarna.
Finns det en tidigare undersökning?
Köper man en tomt av kommunen har de ofta gjort en geoteknisk undersökning först för att ta reda på ifall marken lämpar sig för bostadshus eller ej. Eftersom detta är offentliga handlingar kan man inhämta denna information från kommunen om man vill. Vilket är ett bra alternativ då det bara kostar onödiga pengar att göra om en tidigare gjord undersökning som är utförd på ett korrekt vis. Kommunen har också ofta även gjort mätningar av radonhalten.
Finns det inte någon geoteknisk undersökning sedan tidigare är det fullt möjligt att kommunen kräver att en sådan ska utföras innan de godkänner ett bygglov. Slutsatsen är att man ska ta kontakt med kommunen först av allt och kolla läget med dem.
Renovera
Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något. Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera. Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor. |