Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fasadfärger

Att välja färgen till fasaden är inte enbart att välja vilket direkt utseende fasaden ska ha utan är ett materialval. Antalet tillverkare som gör färger till hus är stort och sedan finns det många olika färgtyper att välja mellan. Ett bra tips är att fråga någon kunnig person innan man tar ett slutligt beslut angående vilken färg man väljer.

Lite att tänka på

Att först komma på vilket färg man ska ha på huset kan vara väldigt svårt. Det kan ju tyvärr vara så att ett färgprov som tycker är snyggt i butiken inte alls behöver se lika bra ut i verkligheten. Exempelvis är det ofta bättre att välja en färg som ser lite "smutsig" ut än en som är väldigt klar. Den klara färgen har nämligen en tendens att se skrikig ut.

De allra vanligaste färgen på ett hus i Sverige är rött, sedan vitt och som trea kommer vit. Sedan finns det självklart många fler färger som det går att välja mellan med det är viktigt att tänka på att färgen ska passa in i omgivningen.

Vidare finns det inget som säger att ett hus enbart måste ha en färg. Det allra mest klassiska i Sverige är ju röda hus med vita knutar vilket blir två olika färger. Genom att bryta av med någon annan färg kan man ofta uppnå snygga effekter.

Olja som skydd

Innan huset målas bör man grunda med linolja. Skulle det vara en täckfärg man använder kan en grundfärg istället behövas. Ett generellt tips är att kolla upp vad som krävs för den färgen du väljer specifikt. För tillverkarna har en tendens att rekommendera olika tillvägagångssätt för just sina färger. Ett exempel är den mest använda färgen i nämligen Falu rödfärg. Detta är en slamfärg som har ett bra pris och är enkel att underhålla. I denna färg finns det linolja vilket gör att man inte behöver grunda med något annat.

Baser för färg

Basen för en fasadfärg kan vara antingen akrylat eller olja. Oljan ger ett gott skydd mot mögel och ger även näring åt träet. Det finns numera vattenbaserade oljefärger att köpa. Akrylat används oftast för putsfärger.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook