Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

El, vatten och avlopp

El och vatten är självklara saker att dra in till ett nytt hus. Bygger man huset i ett detaljplanerat område gäller det att koppla ihop huset med vatten och avlopp från det kommunala systemet. Bor man dock på landsbygden kan det krävas ett eget system. Oavsett vad som gäller så är det viktigt att planera det hela noga.

Dragning av ledningar

När markarbetet utförs ingår oftast grävarbete och dragning av el, vatten och avlopp från markgränsen. Längden som här är beräknat i offerten är en normallängd. Skulle avståndet vara större kommer priset att gå upp.

Innan någon dragning av ledningar osv görs måste det hela godkännas av kommunen. Detta är oberoende av ifall man ska koppla in sig på det kommunala systemet eller ej.

Elledningar dras efter en överenskommelse med det företag som äger elledningarna i området. En behörig elektriker kan anmäla en anslutning till elverket och sedan kommer elverket att lämna en offert för kostnaden för själva inkopplingen. Kostnad för detta hamnar ofta runt 20 000 kr. Efter detta kan man själv bestämma fritt vem som ska leverera elen. Finns inget avtal kommer företaget som äger elledningen att stå för leveransen.

Kommunalt vatten

Är det så att en tomt ligger inom ett område som är detaljplanerat och ledningar är dragna till tomten måste husbyggaren ansluta sig till det kommunala vatten och avloppet. Det kan även bli bindande att ansluta sig till det kommunala närverket ifall kommunen bygger ut sitt vatten- och avloppsnät. Undantaget för detta är byggnader som ligger på en lantbruksfastighet. Ofta kommer kommunen av begära att den som bygger huset själv ska bekosta denna dragning vilket kan kosta upp mot 100 000 kr.

Egen brunn

Ska huset byggas på en lantbruksfastighet eller ligger utanför det detaljplanerade området där det inte finns något kommunalt vatten och avlopp är ett alternativ en egen brunn och avloppssystem.

Ett vattenprov måste då tas för att kunna komma fram till vilka åtgärder som behövs. Är vattnet inte av tillräckligt god kvalitet kan det krävas filter- eller reningssystem för att göra vattnet drickbart. Kvaliteten på vattnet har även påverkan på ledningarna och avloppssystem.

Eget avlopp

Ett eget avlopp ska ledas till en godkänd trekammarbrunn, sluten behållare eller ett godkänt kretsloppssytem. Kommunen ska godkänna det systemet som läggs in.

Tillfälliga tillstånd

Under själva byggnationen av huset går det att få tillfälliga tillstånd för att använda el och vatten. Detta sker efter överenskommelse med kommunens miljökontor och det elbolag som äger ledningarna i området. I denna överenskommelse anges pris och till vad vattnet och elen får användas.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook