Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Byggherrens ansvar

Det är den som vill bygga ett hus som blir byggherre. Med detta kommer en hel del ansvar som man bör vara medveten om. Detta gäller oavsett ifall en totalentreprenör anlitas eller ej. Därför är det väldigt viktigt att läsa igenom allt så att man senare inte blir överraskad av något.

Följa lagarna

Det är du som byggherre som har ansvaret för att alla regler och förordningar följs vilka kan förknippas med bygget. Detta är alltså de lagar som finns i Plan- och bygglagen men även de krav som kommunen ställer vid byggandet. Under själva byggets gång är det även så att byggherren ansvarar för att arbetsmiljöreglerna följs.

Tänk även på att det är du som byggherre som ska se till att det finns en byggfelsförsäkring och att entreprenören som anställs har alla försäkringar klara.

Kommunen

Kommunen kommer det att bli mycket kontakter med ifall man är byggherre. För allt som bygglov, bygganmälan, kontrollplan osv är det du som byggherre har ansvaret för att det fixas. Kontrollplanen kommer att sedan säga mer om vilka saker du som byggherre själv kan kontrollera och vad som det behövs kvalitetsansvarig för. Efter det att huset är färdigbyggt och besiktigat är det även byggherren som har ansvaret för att kommunen får in den dokumentationen som krävs för att de ska kunna godkänna allt.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook