Guide till att hitta en prisvärd försäkring
Här har du en omfattande och förklarande guide som hjälper dig att hitta prisvärda försäkringar. Guiden går igenom vad man ska tänka på när man jämför och väljer försäkring och vad som kan påverka priset så att du får en bra och förhoppningsvis billig försäkring.
Snabb överblick
Introduktion
Försäkringar är vad man kan kalla för ett nödvändigt ont - åtminstone på så vis att man får betala ganska mycket för dem samtidigt som det ofta kan kännas som att man inte får något för sina pengar. Så länge man inte behöver utnyttja sin försäkring kan det kännas som tråkiga pengar att lägga men när man väl råkar ut för något är det väldigt bra att vara försäkrad.
Försäkringar är en ganska stor del av de fasta kostnader ett vanligt hushåll har. I grunden kan man behöva t ex en hemförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring / sjukförsäkring och sedan kanske ytterligare varianter om man känner att behovet finns så som livförsäkring osv. Eftersom det är en stor utgift plus att det är väldigt viktigt att man har en bra försäkring så är det givetvis även viktigt att man väljer försäkringsbolag och försäkringar med omsorg.
Man vill självklart ha en billig försäkring och slippa betala så mycket för den men man vill inte offra kvalitet och få dåliga försäkringsvillkor för det. Av det skälet vill jag inte säga att du ska leta efter en billig försäkring utan att du ska leta efter en prisvärd försäkring. Du vill alltså få ut så mycket som möjligt för pengarna. Den här guiden går igenom alla de viktiga saker du bör tänka på när du letar och väljer försäkringar och hjälper dig att hitta ett prisvärt alternativ.
Olika försäkringar
Det finns en stor mängd olika försäkringar. Vanligast är t ex hemförsäkring, bilförsäkring, olycksfalls- och sjukvårdförsäkring och försäkring för andra typer av fordon så som motorcykel, husbil eller båt. Det finns dock även ett stort antal andra försäkringar för mer specifika tillfällen så som livförsäkring, djurförsäkringar, reseförsäkring, barnförsäkring osv.
Vilka försäkringar du bör / ska ha är mycket upp till dig själv. En hemförsäkring är i princip ett måste eftersom du får så mycket bra skydd av en sådan och den är också relativt billig (t ex ingår där skydd för din egendom men även en reseförsäkring och överfallsförsäkring osv).
Har du en bil måste du ha åtminstone ett grundläggande försäkringsskydd i form av en trafikförsäkring, det är ett krav enligt lag. Detta är dock bara den absolut lägsta nivån och en majoritet brukar välja det som kallas för helförsäkring.
Det är givetvis bra att ha olycksfallsförsäkring och sjukvårdsförsäkring etc eftersom det ger mer trygghet men du kan själv avgöra vad du tycker känns rimligt och vad du vill betala för. När du väljer vilka försäkringar du vill ha får du alltid väga kostnaden för dem mot hur stor risken är att något händer och hur stor din kostnad skulle bli ifall något händer. Har du en båt kan du t ex låta bli att försäkra den ifall du inte tycker att värdet på båten är stort nog i förhållande till hur dyr försäkringspremien skulle vara varje år.
Försäkringens villkor
Olika försäkringsbolag kan ha samma typ av försäkring men med lite varierande villkor. Det är troligt att en hemförsäkring från Trygg-Hansa kommer att vara lite annorlunda jämfört med en hemförsäkring från Folksam. Vilken av dem som är bäst får man givetvis försöka kolla upp, men det är inte alltid så enkelt att avgöra. Ofta kan de ha sina olika fördelar och kanske ha lite olika skydd som är bra i olika lägen.
När man väljer försäkring måste man försöka väga in vad man verkligen får och balansera detta med priset på försäkringen. Du får försöka se till vilka behov du och din familj har och då avgöra vilken av alternativen som är bäst anpassad till just din situation. Av detta skäl är det mer omständigt och tidskrävande att jämföra och välja försäkringar än att välja t ex lån eller elavtal, där man mestadels kollar på priset.
Försäkringsbelopp
En viktig del av villkoren är givetvis hur mycket pengar du kan få ut i olika lägen. Ifall du har en hemförsäkring och någonting skulle gå sönder som du har rätt till ersättning för är det givetvis intressant att veta hur mycket ersättningen skulle bli och hur försäkringsbolaget räknar. Man vill gärna ha så bra villkor gällande ersättning som möjligt så att man inte får mindre pengar än vad man tänkt sig eller tycker är rimligt. Det är också intressant att veta ifall det finns några undantag där man inte får någon ersättning alls eller en lägre ersättning.
Många gånger kan du själv välja försäkringsbelopp och då ändras priset också på din försäkringspremie. Vill du vara försäkrad för ett högre belopp måste du också betala mer. Du bör tänka på detta när du jämför försäkringar så att du jämför likvärdiga belopp och kollar upp ifall något försäkringsbolag har bättre priser för högre belopp osv.
Självrisk
Något som kan vara aningen förvirrande men som är viktigt att ha koll på är självrisken. Detta är ett belopp som man själv måste stå för innan försäkringsbolaget går in och betalar resten. Om du t ex skulle få ett stenskott i din ruta kanske du har en självrisk på 1000 kr. Det innebär att du måste betala 1000 kr ur egen ficka för att fixa / byta rutan och sedan betalar försäkringen resterande belopp.
Självrisk finns eftersom försäkringsbolagen vill att du ska ta mer ansvar för dina saker och vara mer rädd om dem. Ifall försäkringsbolaget hade betalat ut fullt belopp för allting hade det inte funnits något ekonomiskt incitament för dig att vara försiktig med din egendom. På detta vis delar du en viss del av bördan.
Du kan ofta själv välja självrisk, åtminstone brukar det finnas två eller tre alternativ. Du kan då välja om du vill ha en låg, medelhög eller hög självrisk. Ju högre belopp du väljer ju billigare blir din premie, eftersom du tar på dig en större del av det ekonomiska ansvaret själv. Vad du ska välja här är upp till dig men ett alternativ är att fundera på hur stor risk du tror det är att något inträffar. Ifall du tror att du kommer behöva utnyttja försäkringen ofta kan det vara bra med en låg självrisk och högre premie och ifall du tror dig behöva utnyttja den sällan är det bättre om själva premien är billigare.
Vad täcks av försäkringen?
Något som givetvis är intressant är vad som ingår i en viss försäkring och vad som täcks. I försäkringsvillkoren finns det bestämmelser som säger vad som täcks in av försäkringen och vad som inte täcks in. Det är smart att läsa igenom villkoren åtminstone lite snabbt innan man tecknar en försäkring eftersom det där finns mycket bra info.
Att veta vad som ingår i försäkringen rent allmänt är så klart bra, så att man vet lite vilka stora delar som finns med, men det är även viktigt att ha lite koll på vilka begränsningar som finns när det gäller täckningen. Kommer jag att få ersättning för saker som jag förvarar i bilen ifall det blir inbrott i den eller täcks detta inte? Olika försäkringar kan ha olika regler gällande sådana saker så om man ska jämföra försäkringar måste man ha hyfsad koll på vilka skillnader som finns, annars är det svårt att göra en rättvis jämförelse.
Försäkringens pris / försäkringspremie
Det är helt klart att priset på en försäkring är mycket viktig när man gör sitt val. Oavsett om man har gott om pengar eller en tight budget vill man ju gärna ha en prisvärd försäkring. Varför betala mer pengar hos ett försäkringsbolag för att få exakt samma eller sämre villkor än hos ett annat bolag? Det är nog få som vill.
Som jag skrev tidigare så är det inte säkert att billigast försäkring är bäst. En försäkring som kostar mindre kan ofta även ge ett sämre skydd eftersom färre saker ingår. Av det skälet är det inte att leta billiga försäkringar som är poängen utan att leta efter de försäkringar som ger dig mest försäkringsskydd för pengarna.
Dina val påverkar kostnaden för försäkringen
Det finns många olika val du kan göra när du tecknar en försäkring som kan påverka hur mycket din försäkringspremie kommer att gå på. Ett exempel på detta är självrisken - ju lägre självrisk du vill ha ju mer får du betala i premie och tvärtom. På samma vis går priset ofta upp ifall du vill ha ett högre försäkringsbelopp.
Eftersom priset kan variera på en och samma försäkring ska man alltid försöka jämföra så likvärdiga villkor som möjligt så att man inte har 1000 kr i självrisk hos ett bolag och 3000 kr hos ett annat, för då är det inte heller helt konstigt ifall det senare är lite dyrare. Går det inte att välja exakt samma och det finns skillnader i försäkringarna som du väljer mellan så får du försöka väga pris och villkor mot varandra så gott du kan.
Vem du är kan också påverka kostnaden
Det är inte bara vad du väljer när det gäller självrisk och liknande som påverkar priset på en försäkring utan det kan även vara olika pris beroende på vem som vill teckna en försäkring. Exakt hur det blir beror givetvis på vilken typ av försäkring du ska ha men sådant som ålder, var du bor, din hälsa och liknande kan spela in.
En bilförsäkring kan bli olika dyr beroende på din ålder, var i landet du bor, vilken bil du kör, hur gammal du är, hur många skadefria år du har osv. Det är ganska många faktorer som är med och påverkar hur dyr en försäkring slutligen blir. För att du ska kunna kolla upp priser hos olika försäkringsbolag måste du därför ofta gå in och skriva in dina uppgifter och be om offerter. Där kan du få en koll på priset för just dig.
Samlingsrabatter
En sak som är ganska intressant är att de flesta större försäkringsbolag har en samlingsrabatt. Detta är en rabatt som du får ifall du samlar flera olika försäkringar hos samma bolag. Man kan väl säga att du belönas för att du är en trogen kund ungefär som banker kan göra om man samlar sina affärer.
Systemen är ofta utformade på olika sätt men i grunden brukar det funka så att vissa försäkringar är grundförsäkringar som ger rabatt och vissa försäkringar som får utnyttja rabatten. En hemförsäkring kan t ex ge 5 % rabatt och en bilförsäkring kan ge ytterligare 5 % så om du har dessa båda så får du 10 % rabatt totalt. Du får dock vanligen inte rabatt på alla dina försäkringar utan endast de som är "mottagare" av rabatten och vilka det är varierar mellan försäkringsbolagen.
Vitsen med detta system är givetvis att bolagen vill att man ska samla alla sina försäkringar hos dem och de belönar detta med prisavdrag, men samtidigt vill de kanske inte ge dig rabatt på precis allt eftersom vissa försäkringar är dyrare och mer lönsamma för dem osv. Maxgräns för rabatten kan ofta ligga på 20 %.
När du kollar runt och ska välja en försäkring är rabatten en sådan sak som man lätt kan glömma att ha med i uträkningen men den kan göra stor skillnad i pris. Ifall du redan har en eller flera försäkringar hos ett försäkringsbolag kan du börja med att kolla vad du kan få för rabatt om du skaffar ytterligare försäkringar hos dem. Du kan även kolla om det skulle löna sig mer att flytta alla till ett annat bolag med bättre bonussystem.
Medlemsförsäkringar
Ibland kan ett försäkringsbolag samarbeta med t ex fackförbund och andra organisationer och erbjuda bättre priser till dess medlemmar. Ifall du är med i facket kan du kolla upp med dem ifall de har några sådana samarbeten. Kanske har de ett specialpris på den försäkring du funderar på att teckna.
Det är ofta bättre pris på medlemsförsäkringar eftersom dessa samarbeten har förhandlats fram av en stor organisation. Utnyttja de samarbeten som ditt fackförbund (eller annan organisation) har fixat så kan du spara en slant. Just inkomstförsäkringar brukar finnas hos fackförbunden så ifall du letar efter ett sådant kan du börja där.
Jämför försäkringar innan du bestämmer dig
Det som hela den här guiden går ut på är att ge dig tips på vad du ska tänka på när du kollar på olika försäkring och försäkringsbolag. Det är alltså en väldigt viktig och grundläggande grej att du verkligen tar dig tid att kolla runt och jämföra olika försäkringar. Det finns mycket pengar att spara på att välja den bästa möjliga försäkringen och det ska man inte underskatta.
Det är lite jobb att jämföra försäkringar då det inte är lika smidigt som att jämföra t ex elavtal. Det är så många saker som påverkar priset, både dina val och vem du är. Du kan alltså inte se vad det kostar så där rakt av utan måste lägga lite mer tid på det hela.
Dessutom kan det vara så att villkoren varierar mellan olika försäkringar så att du får väga olika saker mot varandra och försöka avgöra vilket som passar dig bäst. Du får även tänka på t ex rabatter och andra förmåner som kan ha en viss påverkan på det slutliga priset eller ditt val.
Låt dig dock inte avskräckas av att det tar lite tid för det är inte så farligt jobbigt i förhållande till hur mycket pengar du potentiellt kan spara genom att välja en bra och prisvärd försäkring istället för att ta första bästa du ser.
Försäkringsbolag
Det finns många försäkringsbolag i Sverige och av det skälet finns det också ganska mycket att välja på när man ska bestämma sig för vilka försäkringar man vill ha. Alla försäkringsbolag vill givetvis ha dig som kund så de försöker locka dig på olika sätt, t ex genom rabatter eller bättre försäkringsvillkor.
När du väljer försäkring så är det självklart viktigt att försäkringen i sig är bra men du får gärna även väga in sådant som service, om du har stort förtroende för ett visst försäkringsbolag, rykte och liknande saker. Priset på försäkringarna kommer givetvis även påverkas av vad varje bolag har för rabattsystem och liknande.
De största försäkringsbolagen verksamma i Sverige
De allra vanligaste och största försäkringsbolagen är följande: Trygg-Hansa, If, Skandia, Länsförsäkringar, Folksam, Gjensidige, Moderna Försäkringar, Vardia, SalusAnsvar, Aktsam, Dina Försäkringar, Svedea.
För dig som vill ha en specialförsäkring kan det finnas lite mer specialiserade försäkringsbolag som är intressanta. Ett bra exempel är Agria Djurförsäkring som då, som du kanske kan gissa, har ett stort antal djurförsäkringar.