Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips - Skjutsa inte i onödan

Numera är det väldigt vanligt att föräldrar kör barnen till i princip allt. Dock är detta inte alls bra för plånboken.

Nu ska tipset här inte handla om uppfostran osv där det finns många olika sätt att se på saker och ting utan här är det bara ekonomin som vi tittar på. Det första man då kan göra klart är att ifall barnen lär sig att de får åka bil till det mesta så kommer de även att kräva detta mycket mer när de växer upp. Vill man spara pengar ska alltså detta skjutsandet hållas på en bra nivå.

Är det en farlig väg till skolan med övergångar på hårt trafikerade vägar osv är det självklart att skjutsa kan vara ett alternativ då säkerhet är viktigare än pengar. Men om det finns bra med cykelvägar eller lugna gator så ska man vara medveten om vad det kostar att köra ett barn till skolan eller annan aktivitet.

Vi säger att det är 1 km till skolan och att man lämnar barnet där varje morgon. Alltså fram och tillbaka fem gånger i veckan vilket blir en mil totalt. Att köra en bil kostar normalt mellan 20 och 60 kr per mil. En gammal bil som inte har något större värde kostar den lägre summan och den nya fina bilen har därmed det högre priset. För du ska vara medveten om att det är många mer saker än bensinen som kostar pengar varje gång du använder bilen. Du har reservdelar, försäkringar, värdeminskning osv. Dessa står sammanlagt för den största delen av kostnaden. Har du den billiga bilen blir detta en kostnad på 800 kr per år och för den dyra 2 400 kr per år. Detta räknat på att skolan pågår i 40 veckor per år. Skulle det sedan vara så att du även hämtar barnet vid skolan är det bara att dubbla kostnaden.

Sen finns det ju många andra aktiviteter än skolan som barn håller på med. Idrott eller bara besöka vänner är bra exempel på detta. Säg att ungen spelar fotboll och gör detta på en idrottsplats som ligger 2 km bort. Träningen är två gånger per vecka och det spelas en match. Fram och tillbaka 3 gånger per vecka är 12 km och så räknar vi med att säsongen pågår i 30 veckor vilket ger en kostnad på 720 - 2 160 kr per år. Vissa sporter har ju även längre säsongen och det kan mycket väl vara längre till platsen.

Körs ungen även till vänner några gånger per vecka så ser man ganska snabbt hur pengarna springer iväg. Summan av det hela är iaf att det finns flera tusen kronor per år att spara bara på att barnet går eller cyklar till sina aktiviteter.