Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vi har för dålig koll på sparande

Vi svenskar gillar att spara, men tyvärr har vi inte tillräckligt bra koll på sparande och de olika alternativ som finns för att göra aktiva val. Det visar en undersökning gjord av SPP i augusti i år. Enligt den har hela 8 av 10 någon typ av sparande men endast 2 av 10 anser att de kan tillräckligt för att fatta medvetna beslut om sitt sparande. Det är inte heller lätt att få bra oberoende hjälp, vilket gör det svårare att bättra på kunskaperna.

Undersökningen i fråga gjordes som sagt av SPP och hela 1255 personer i Sverige, i åldrarna 20 till 70, har svarat på frågor om sitt sparande. Det är vanligast att spara på sparkonto, vilket 7 av 10 gör och ungefär hälften sparar även i någon slags fonder. Endast 4 av 10 sparar i en pensionsförsäkring.

Det finns ganska många alternativ för den som vill spara och för att få bra avkastning på sina sparpengar gäller att man gör rätt val. Det handlar också om att försöka hitta en bra balans mellan risk och avkastning så att pengarna kan föröka sig bra samtidigt som risken är acceptabel. Det är också en fråga om långsiktigt eller kortsiktigt sparande eftersom valen av sparform kan variera beroende på när man vill använda sina pengar.

Ett problem är att det är svårt att få bra oberoende rådgivning angående sitt sparande. Banker och andra som sysslar med sparande vill ofta gärna sälja in sina egna produkter och därför kan det ibland vara lite lurigt att prata med dem och be om råd angående placeringar. Självklart kommer de rekommendera sparande som de tror gynnar dig men skulle en bank rekommendera en annan banks fonder om de faktiskt vore bättre eller mer passande? Svaret är troligen nej.

Svaret är att försöka skaffa sig information från olika källor, titta runt på olika alternativ och vara lite lagom kritisk. Ta inte första bästa fond eller annat alternativ utan var beredd att kolla på olika typer av sparande. Bestäm dig för hur stor risk du vill ha och försök ha koll på när du tänkt använda dina pengar.

Mer kortsiktigt sparande kan kräva att du säljer av aktier eller fonder, även om det skulle innebära en förlust, och sen stoppa dem i ett sparkonto. Långsiktigt sparande är mer stabilt och förr eller senare blir det åter uppgång och ska du inte ta ut dina pengar på länge har du råd att rida ut stormen och vänta ut nedgångarna. Se även till att sprida ut risken om du kan så att du inte sätter alla pengar på ett kort.