Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips: Sluta röka

Det här spartipset är väl egentligen inte speciellt kreativt. De flesta vet att det kostar mycket pengar att röka men fortsätter ändå. Skälet är många gånger att det helt enkelt är för svårt att sluta. Trots detta vill jag ta upp rökning som ett sätt att spara in mycket pengar, för det går nog att sluta om man verkligen vill, eller måste. Om man ligger precis på gränsen med ekonomin gäller det att prioritera rätt saker.

Att röka är väldigt dyrt och en person som röker ett paket om dagen kommer att betala ungefär 1500 kr i månaden för cigaretter. Om du har en tight budget är detta en stor post. Och att röka för 1500 kr varje månad är ju faktiskt (på många sätt) som att låta pengarna gå upp i rök. Har man en ekonomi som inte ger utrymme till speciellt mycket sparande betyder 1500 kr en hel del, och det är pengar som man gärna hade haft på sitt sparkonto istället.

Det är inte bara just rökning som kostar mycket. Det är lika illa med snus och en del andra saker också. Sådant som man slösar pengar på i princip varje dag som egentligen bara är onödigt ska man ju helst försöka undvika. Att röka har ju dessutom ett antal stora nackdelar som inte är kopplade till pengar över huvudtaget. Det är ohälsosamt att röka och det finns en risk att man blir sjuk, tänderna blir gula och man får rök-andedräkt etc.

Givetvis är cigaretter och snus någonting man kan unna sig om man har gott om pengar så att man har råd, men detta spartips riktar sig främst till folk med dålig ekonomi som har svårt att få ihop det varje månad. Är det på gränsen att du har råd att betala alla räkningar och blir det inget sparande? Då är cigaretter, snus och alkohol bra exempel på saker du absolut bör fundera på att undvika helt, eftersom man kan spara mycket pengar på att låta bli dem.

Följ oss på Facebook