Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips: Släng de sista vanliga glödlamporna

Nu för tiden finns det huvudsakligen lågenergilampor att köpa vilket gör att man inte längre behöver komma med tipset att köpa lågenergilampor istället för vanliga glödlampor. Dock finns det nog många som fortfarande klamrar sig fast vid de gamla lamporna och kanske har samlat på sig ett lager med vanliga glödlampor som de fortfarande använder. Veckans spartips är helt enkelt BYT.

Vanliga glödlampor i en kamp med lågenergilampor förlorar helt enkelt stort. Det är utklassning på gång. En vanlig glödlampa på 60W som används ca 5 timmar varje dag kommer på ett år kosta dig 110 kr i elförbrukning. Ifall du istället kör på en lågenergilampa på 15W som är motsvarigheten kommer det endast kosta dig ca 19 kr på ett år. Detta innebär att du kan spara in över 80% av kostnaden för lampor om du byter ut alla vanliga glödlampor mot lågenergilampor.

En annan bra fördel med lågenergilampor är att de håller betydligt längre än vanliga glödlampor. Livslängden för en lågenergilampa är ca 6 till 15 gånger längre. Detta gör att du behöver byta klart mycket mer sällan, vilket också sparar pengar.

Ta alltså och släng ut de sista vanliga glödlamporna som du hamstrade innan de försvann ur butikernas sortiment och köp in några nya istället. Har du några som sitter i lampor runt om i huset som fortfarande fungerar kan du byta dem också. De kanske kostar lite mer per glödlampa men det tjänar du snabbt in om du har några lampor tända dagligen. Du kan spara ytterligare pengar ifall du är duktig och stänger av lamporna när du lämnar huset eller om du släcker i de rum du inte för närvarande befinner dig i.

Följ oss på Facebook