Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips: Mobiltelefonen

Det var ett tag sedan vi skrev ihop veckans spartips senast men det är en ganska trevlig grej som jag tänkte försöka köra vidare på så gott det går. Denna vecka tänkte jag fokusera på lite olika sätt att spara pengar när det gäller mobilen. Man använder sin mobiltelefon väldigt mycket i vardagen och det finns sätt att spara pengar om man tänker på det.

Det finns flera olika tips för dig som vill spendera mindre pengar på din mobiltelefon, speciellt nu när det finns smartphones som har Internet och en mängd olika funktioner, där ganska många saker kostar pengar. Vissa saker är simpla och logiska, som att man inte bör ringa onödigt mycket, medan andra spartips kan vara kluriga småsaker.

Välj rätt abonnemang

Det finns många olika abonnemang att välja på och därför gäller det att man tar sig tid att kolla upp vad som egentligen är billigt och vad som passar just mig. Börja med att kolla upp vad det finns för alternativ och försök hitta ett abonnemang som passar dig och dina vanor. Ifall du ringer väldigt mycket kan du tjäna på att välja ett abonnemang där du får låg minutavgift och liknande och ifall du skickar många SMS är det inte dumt ifall du har många gratis SMS.

På samma sätt kan du som ringer väldigt lite eller som inte använder mobilen så mycket leta efter ett abonnemang med låg fast avgift eller där du bara behöver betala just när du ringer etc. Kanske kan du även se över möjligheterna att välja ett kontantkort istället. Ifall du har Internet på din mobil bör du kolla upp ifall du har fri surf och hur mycket det eventuellt kostar, så att du inte slösar en massa pengar i onödan.

Ring inte i onödan

Detta gäller inte bara samtal utan även i väldigt stor utsträckning för SMS. Eftersom det är så smidigt med mobiltelefon blir det lätt att man använder den konstant, även när det kanske inte är nödvändigt. Tänk på att du vid varje samtal har en öppningsavgift så det är t ex lite billigare att ringa en gång och prata i 10 minuter än att ringa 5 gånger och prata 2 minuter vid varje tillfälle.

Många skickar en väldig massa SMS och så länge man har gratis SMS att spendera (det brukar ingå t ex 1000 gratis SMS eller liknande i en del abonnemang) är det inga problem. Skickar man dock väldigt mycket och betalar för varje SMS så kommer det till slut bli riktigt dyrt. Försök att inte skicka i onödan och håll gärna koll på längden på dina meddelanden. Det går nämligen inte att skicka hur långa SMS som helst. Därför blir ett långt meddelande uppdelat i två eller fler SMS även om det inte alltid tydligt märks för den som skickar. Du får då betala för det antal SMS det blir totalt.

Ip-telefoni

Ett sätt att ringa riktigt billigt är att köra med olika lösningar för ip-telefoni så som Skype. På det viset kan man ringa riktigt billigt eller helt gratis. För dig som har en dator finns det möjlighet att använda Skype eller liknande för att ringa någon annan som också har Skype helt utan kostnad. Man ringer då via Internet och detta kostar inget (utöver kostnaden för internetabonnemanget givetvis). Det börjar även dyka upp appar för mobilen som utnyttjar detta så att du som har fri surf på mobilen t ex kan utnyttja Internet för att ringa.

Värt att kolla på är även tjänster som Rebtel där man kan ringa billigt till utlandet eller helt gratis till andra som har tjänsten (t ex via en app på mobilen). Rebtel använder sig också av just ip-telefoni.

Följ oss på Facebook