Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips: Gratis program till datorn

De flesta av oss sitter ganska mycket vid datorn. Oavsett vad man gillar att göra på datorn finns det ofta ett behov av bra program att använda. Eller roliga spel om det är vad man gillar att göra på datorn. Dessvärre är det inte helt billigt med bra datorprogram om man köper dem från populära mjukvaruföretag. I det här upplagan av Veckans spartips pratar vi om pengarna man kan spara på att använda bra gratisprogram.

Det mesta som går att göra för dyra pengar i ett kommersiellt program går att göra nästan lika bra eller lika bra i något gratisprogram som man kan ladda hem helt lagligt. Visst är det många gånger så att de program man får betala för har lite fler funktioner än ett gratisprogram men om man inte har tänkt använda ett program på professionell nivå och göra väldigt avancerade saker så brukar det funka väldigt bra med gratisversioner.

Program som erbjuds helt gratis brukar ofta innehålla alla de viktigaste funktionerna inom ett visst område. Det är ganska få områden där det inte finns något vettigt program som man kan ladda hem fritt. Ifall man exempelvis inte vill betala dyra pengar för Microsoft Office kan man skaffa OpenOffice som innehåller program som kan göra i princip samma sak. Open Office kan du dock ladda hem och använda gratis.

Vare sig du letar program för att lyssna på musik, brandväggar och antivirusprogram, grafikprogram och fotoredigeringsprogram eller helt enkelt roliga spel finns det ofta gratis alternativ som fungerar helt ok. En del alternativ är faktiskt lika bra eller till och med bättre än deras kommersiella motsvarigheter och då finns det ju definitivt inga skäl till att köpa något för pengar. I andra fall är det givetvis så att de program som kostar pengar är bättre men frågan är i de fallen om de är så pass mycket bättre att de är värda pengarna.

Ifall man känner att det är lite ont om utrymme i budgeten för program till datorn behöver man alltså inte ge upp helt utan helt enkelt satsa på något som man kan få kostnadsfritt. Detta är ett ganska bra sätt att spara pengar, speciellt med tanke på hur dyrt det ofta brukar vara med mjukvara.

Gratis program är givetvis sådana program som ges ut utan kostnad från början. Det förekommer en hel del piratkopiering och att folk laddar ner program och spel som egentligen kostar pengar. Det vi föreslår i det här blogginlägget är så klart inte att man ska göra detta utan att man helt enkelt ska kolla upp alternativa program som är helt gratis att ladda ner och använda.

Följ oss på Facebook