Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips: För studenter

Att vara student innebär tyvärr ofta att man har ont om pengar. CSN betalar inte direkt ut några stora summor ens om man tar fullt lån utöver det vanliga bidraget. Många arbetar extra för att inte ha för dåligt med pengar, men det finns sätt att spara pengar när man är student, och det ska vi försöka tipsa om i denna veckas spartips.

Studenter är vana att leva snålt eftersom de ofta har ganska lite pengar. Allting är dyrt när man pluggar - kurslitteratur, boende, mat, fester, transporter och mycket mer. Men vi har lite tips som gör att du kan spara några kronor och slippa dra in på de där sakerna du inte vill vara utan.

Köp begagnad kurslitteratur

En stor utgift när man är student är kurslitteraturen. Man får dock inte glömma att det ofta går att hitta många böcker som andra studenter säljer. Om du går ett program eller kurs som har funnits sen tidigare kommer det ju finnas ett helt gäng studenter som redan har läst den och köpt böckerna, som de kanske inte längre har nån nytta av. De vill sälja och du vill köpa billigt. Efter du är klar kanske du även kan sälja boken vidare, om du är rädd om den.

Studentrabatter

Det är ganska lätt att glömma att det finns studentrabatter för många olika saker. Du kan t ex resa billigare med tåg eller buss och även gå in på olika evenemang till reducerat pris. Det finns ett helt gäng olika rabatter att utnyttja bara för dig som är student och ofta kan man spara en slant om man tar sig tid att kolla upp rabatten innan man köper. Varje termin eller år får man även ett häfte från t ex Mecenat med olika erbjudanden.

Käka hemlagat lite oftare

När man har några föreläsningar och en lunchrast mitt i kan det vara frestande att dra iväg med kompisarna och käka en pizza eller gå till ett kafé och köpa en baguette. Om man istället försöker laga mat lite oftare kan man spara ganska mycket pengar. Ifall du inte vill dra hem och äta lunch varje gång kan du ta med dig en matlåda eller liknande. Om du får dina kompisar att göra samma sak kan ni fortfarande äta tillsammans, och ni sparar pengar på köpet.

Vissa vanor är dyra vanor

Vissa saker kostar riktigt mycket pengar. Sådant som cigaretter och snus är klassiker som drar väldigt mycket kosing varje månad. Om man kan dra ner på rökningen eller sluta helt sparar man mycket. Röker man ett paket om dagen blir det ungefär 1500 kr i månaden, vilket är en enorm post i en students ekonomi. Även alkohol är givetvis dyrt. Det är kul att festa men hoppar man över en helg då och då blir det mer pengar kvar i plånboken.

Det finns givetvis många fler spartips för studenter men detta är några som är bra att tänka på. Fundera på vad du spenderar mycket pengar på varje månad som du kanske skulle klara dig utan. Att vara student är alltid en balansgång.

Följ oss på Facebook