Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vårstädning bland utgifterna

Nu när våren är här kan det vara trevligt att se över sina utgifter och kanske lyckas dra ner på en och annan grej som egentligen är onödig. Har man inga helt onödiga utgifter så kan det istället tänkas att man betalar onödigt mycket för något och det är också en grej som lätt går att fixa om man bara orkar bry sig.

Det är säkert ganska många som har hört något om att Telia nyligen stängde av ett antal olika tv-kanaler så som 5:an, 9:an och Discovery Channel. Deras bråk med SBS Discovery gjorde att många människor blev utan kanaler som de gärna ville ha och fick ganska dålig ersättning. Det var många som blev sura och ville byta till en ny tv-leverantör.

Jag har själv Telia och när de tog bort dessa kanaler, vilka jag helst vill ha kvar då jag tycker att t ex Discovery Channel är bra, började jag fundera över om jag borde byta leverantör. Jag ville gärna ge Telia lite mer tid att lösa sin tvist, vilket de ju även gjorde efter nån vecka, så det blev aldrig något byte men själva idén väcktes och jag kollade runt på alternativ.

Det jag insåg när jag tittade runt (jag har både Internet och tv via Telia) var att Telia hade ett helt ok pris på sitt kanalpaket i förhållande till vad man får för kanaler men att det fanns en del paket som var billigare om man kunde tänka sig ett par kanal färre. Jag märkte också att det fanns en del alternativ för Internet som var en bit billigare. Detta gjorde att jag började fundera över om jag kanske kunde byta och spara en slant varje månad.

Utnyttjar du det du betalar för till fullo?

En vanlig familj har ganska många fasta utgifter, sådant som de betalar för varje månad. De stora så som kostnader för boende, försäkringar, el och liknande är ju givetvis bra att se över för att spara pengar och det kanske är där man i första hand ska titta ifall man vill försöka spara in lite större summor. Ju större en utgift är ju mer utrymme brukar det finnas att dra ner på den och spara pengar.

Det är dock inte bara de stora utgifterna som är viktiga utan även de som är lite mindre. Många gånger har man ett antal olika abonnemang och mindre fasta kostnader. Det kan vara för mobiltelefoner, tv och Internet, tidningar, musiktjänster och streamingtjänster så som Spotify och Netflix, gymkort och en hel del andra saker. Vi lägger alla ut en hel del pengar varje månad på dessa saker.

Det är ganska vanligt att man sitter med samma gamla abonnemang / tjänst år ut och år och nöjer sig med det bara för att man är lite för lat för att orka bry sig. Så länge det fungerar så orkar man inte riktigt ta tag i det. Det kan göra att du sitter där med en tjänst som du faktiskt inte utnyttjar så mycket och som du egentligen skulle kunna säga upp. Har du en tidningsprenumeration trots att du inte läser tidningen så noga? Är det då värt pengarna eller finns det något bättre att lägga dem på?

Det kan också vara så som det var för mig och mitt Internet från Telia. Jag hade tidigare 100mb ner och 10mb upp och det är mer än de flesta behöver och troligen mer än jag själv behöver också men eftersom min lägenhet har FiberLan så ingick det snabbt Internet. För ett par år sedan gjorde Telia om mitt abonnemang så att det blev 100mb/100mb istället för bara 10mb uppladdningshastighet. De höjde då även kostnaden lite för det. Jag kände inte direkt att jag behöver 100mb upp men det var enda alternativet om jag fortfarande ville ha den snabbare nerladdningshastigheten.

När jag nyligen tittade runt på alternativ till Telia insåg jag att jag kunde få Internet från annan leverantör, t ex Bahnhof, som faktiskt har ett abonnemang med 100mb/10mb så som jag hade tidigare. Det kostar en bra bit mindre än vad jag för närvarande betalar till Telia. Jag skulle kunna spara nästan en hundralapp i månaden på att välja ett Internetabonnemang som fortfarande mer än nog bra för mina behov, om jag bara orkade ta tag i bytet.

Det finns många liknande situationer där man kan spara in pengar genom att byta till billigare alternativ. Ibland kan man få exakt samma sak som man redan har men till ett bättre pris bara genom att man jämför priser och hittar det företag som är billigast. I andra fall kanske man måste byta ner sig lite men om skillnaden på själva tjänsten är ganska liten och skillnaden i pris är större så är det ju många gånger värt det.

Se över var du kan spara in pengar och byt där det passar

Tanken med att göra en vårstädning bland sina utgifter är att man kan gå igenom sin ekonomi och se var man kan göra förbättringar. Det är så vanligt att man låter det vara som det alltid har varit och att man då betalar mer än man behöver. Gå inte i denna fälla utan försök att vara aktiv och se över vilket behov du har och anpassa dina prenumerationer, abonnemang och andra fasta kostnader till detta.

Du kan spara pengar genom att byta ner dig till ett billigare tv-paket med några färre kanaler - men tittar du någonsin på de där lite mer udda kanalerna ändå eller betalar du bara för dem utan att utnyttja dem till fullo?

Det kan vara samma sak med mobilabonnemanget. Man skaffar ett abonnemang tillsammans med telefonen och så när bindningstiden har gått ut så kör man på med samma abonnemang. Om man ser över sina vanor när det gäller att ringa och SMS:a etc så kanske man inser att man skulle ha mer nytta av ett abonnemang med mer eller mindre fria samtal och så vidare. Vill man ha mer fokus på SMS eller mer på surf eller på att ringa samtal?

Kör på ett alternativ som gör att du kan utnyttja det så mycket du bara kan, så blir det mer prisvärt. På det viset får du ut som mest för pengarna och du behöver inte känna att du slänger pengar i sjön. Om du känner att du egentligen inte alls har någon nytta av ett abonnemang, t ex att du knappt utnyttjar Spotify längre, så är det bara att säga upp det. Ingen idé att betala en eller flera hundralappar varje månad utan att få något tillbaka som är värdefullt för just dig.

Även de stora utgifterna går att påverka

När det gäller större och viktigare fasta kostnader så som el, försäkringar och sådana saker så är det såklart lite mindre utrymme att göra förändringar. Man behöver ha dessa saker så det går inte att säga upp dem helt. Så drastiska åtgärder ska man ju dock inte behöva för att spara pengar.

När det gäller sådana utgifter handlar det om två viktiga saker. För det första bör man se till att jämföra alla alternativ man har och se så att man får det mest prisvärda. Det är inte alltid det billigaste alternativet är bäst - om man ser till försäkringar kan man få en billigare sådan som kanske inte har lika bra villkor eller täcker in lika mycket. Billigare är alltså inte alltid att föredra utan man ska välja den som är mest prisvärd i förhållande till vad man behöver.

Andra grejen man ska göra är att även här försöka se över vad man faktiskt behöver och anpassa till detta. Bästa exemplet kanske egentligen är bostaden. Om du har en dyr bostad och gärna skulle vilja ha en lägre bostadskostnad så är ju ett alternativ att fundera på om man har en större bostad än man faktiskt behöver. Om barnen har flugit ut kanske det räcker med en lägenhet istället för ett hus. Den som bor i lägenhet kan fundera över om man kanske hellre bor lite mindre centralt men med billigare hyra.

Oftast när man går igenom sina kostnader handlar det om att väga priset mot hur gärna man vill ha den sak som man betalar för och hur mycket pengar man har att röra sig med totalt. Ifall du inte kan tänka dig att byta ner dig till en annan bostad så får du ju istället offra något annat. Beroende på hur mycket pengar du har kanske du måste dra ner på en annan utgift istället. Hur du prioriterar är ju givetvis upp till dig.

Följ oss på Facebook