Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara inte för mycket på nya däcken

Det är snart dags att byta till sommardäck igen och då kan det kanske även vara dags att köpa nya däck. Det är tyvärr inte speciellt billigt att byta däck men det är något man helt enkelt måste göra då och då. Många vill nog gärna spara en slant på de nya däcken, men man får inte vara för snål om man vill ha bra säkerhet.

Att spara pengar är en av de saker vi på Ekonomi-portalen gillar allra mest. Dock är det viktigt att inte fingra för mycket på säkerheten när man försöker spara några slantar. Däck är en sådan sak som man helst inte ska snåla med för mycket eftersom det är ganska stor skillnad på olika däck.

Att tänka på när det gäller nya däck

Först och främst är det skillnad på däck och däck, även om de är helt nya. Det finns bättre däck och sämre däck och det gäller att inte bara gå på pris när man väljer sina nya sommardäck. Det finns ganska många billigare märken från t ex Kina, men dessa har ofta sämre prestanda och våtgrepp. Det kan vara värt att lägga lite extra pengar för däck med hög prestanda.

Skippa året-runt däck

Något som kanske låter intressant är året-runt däck, vilket alltså är däck som man kör på hela året och då slipper byta. Dessa däck fungerar dock ofta väldigt dåligt i Sverige som har så stor varierande väglag på vinter och sommar. Sommardäck ska vara hårda och ha mönster med stora öppna ytor som klarar av vattenplaning.

Köp inte för gamla däck

Även nya däck kan vara gamla. Det är inte bra med däck som har legat för länge eftersom det gör att gummit blir gammalt och detta försämrar prestationen. Du kan t ex ofta köpa billigare däck på nätet men du ska helst försöka kolla upp när däcken är tillverkade, då det är vanligt att säljare köper upp restlager som kan vara lite äldre. Det finns markerat på däcket vilket år och vecka det är tillverkat, så du kan kolla innan köp.

Kolla tester innan du köper

Det finns många tester av däck du kan kolla innan du bestämmer vilka däck du ska köpa. Det är en god idé att läsa lite tester och se vilka däck som presterat bäst och väga in detta i ditt beslut. Bra däck med hög säkerhet kan tyvärr gå på närmare 10 000 kr men det kan ofta vara värt det.

Följ oss på Facebook