Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara in lite på bensinpengarna

Bensinpriserna når nya rekordhöjder och man spår att vi kommer nå 16-kronorsgränsen framåt sommaren. I dessa bistra tider är det inte lika roligt att köra bil längre eftersom det är så dyrt. För att försöka lätta trycket lite ska vi här försöka hjälpa till med några små men ändå ganska bra tips som gör att du kan köra mer bensinsnålt och få ut fler mil per liter.

För att det inte ska gå åt lika mycket bensin när man är ute och kör finns det en del olika tips som kan vara värda att tänka på. En del av dem kanske inte gör så mycket medan andra är viktigare. Tillsammans kan de dock göra skillnad som sparar tusenlappar under ett år, speciellt om man kör mycket.

  • Ett av de viktigare tipsen är att se till att du har rätt lufttryck i däcken. Har du för lite luft i däcken drar bilen mer bensin än den behöver göra. Detta är något som påverkar bensinkostnaden konstant och det är inte heller så svårt att fixa. Rätt lufttryck för din bil hittar du i instruktionsboken.
  • Ett klassiskt tips är att planera sin körning. Detta innebär att man ska hålla koll på andra bilar, rödljus och allt sånt där så att man kan köra mjukt och följsamt. Att accelerera hastigt drar mer bensin och ifall du inte bromsar i onödan kan du använda den fart du har för att komma längre på samma mängd bensin. Bilen drar som minst bensin ifall du kör med ett bra flyt och håller hastigheten.
  • Försök att alltid köra på hög växel så sparar du bensin. Om du kör på ett lågt varvtal drar bilen mindre och då kan du spara pengar. Det innebär att du ska försöka växla upp snabbt och köra på en högre växel när det är möjligt.
  • Lasta inte bilen onödigt tungt. Detta kanske är ett lite fjuttigare tips men ju tyngre bilen är, ju mer bensin drar den. Det är ingen vits att ha en massa saker i bagaget om du inte måste. Så var inte lat och låt prylarna ligga. Ta ut dem så blir bilen lite lättare.
  • Slutligen som en annan typ av tips kan det vara värt att fundera på alternativ till en bensindriven bil. Kanske är det vettigt med en bil som delvis går på el? Titta runt på de nya alternativ som finns. Kanske hittar du en bil som passar dig och din bilkörning som är billigare.

Följ oss på Facebook