Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Smarta spartips för dig och ditt hem

Spara pengar är trevligt men det är inte alltid lätt att själv komma på alla bra spartips. I det här inlägget tänker vi gå igenom ett helt gäng spartips för ditt hem som gör att du kan minska dina kostnader och få mer pengar över. En del tips är små och gör inte något stort intryck i plånboken, men andra är mer omfattande och kan spara en stor slant.

Listor med bra tips

Ifall du har ett hus eller stor lägenhet kan det finnas ganska mycket saker att spara pengar på. Här går vi igenom ett stort antal bra spartips av varierande storlek. Vi kollar på en kategori i taget så som el, vatten, telefon / internet och så vidare. Kanske kan du hitta några bra tips som kan hjälpa dig att dra ner på dina kostnader lite och få lite bättre ekonomi. Trevlig läsning.

Elektricitet

  1. Sänk temperaturen i huset genom att drar ner på termostaten på sommaren. Det behövs inte någon extra värme normalt under denna tid då huset snabbt kommer att värmas upp på morgonen. På vintern får du självklart ha det lite högre men bara någon grad kallare sparar mycket pengar på sikt.
  2. Dra för dina gardiner på sommaren och öppna upp dem på vintern. Detta gäller när solen ligger på då det på sommaren blir för varmt och på vintern vill du släppa in värmen. När solen sedan går ner drar du för dem på vintern för att hålla inne värmen.
  3. Om det finns glipor vid dörrar eller andra ställen i huset så se till att täta dessa. Annars försvinner mycket onödig värme ut som måste ersättas vilket kostar dig pengar.
  4. När det är möjligt så låt din tvätt hänga och torka istället för att köra torktumlaren. En tumlare kostar i runda slängar runt 2 kr per timme den går.
  5. Koppla ur elektriska apparater. Även om de är avstängda drar de ofta lite ström och står de i stand by drar de definitivt el.
  6. Se över din isolering. Är huset inte tillräckligt isolerat kommer kostnaden på vintern att bli onödigt hög.
  7. Tvätta inte kläder onödigt ofta. Självklart ska du tvätta kläder som är smutsiga men ibland tvättas det lite väl ofta. Har du haft på dig en tröja ett par timmar är den med stor sannolikhet inte smutsig.
  8. Samma sak gäller med din badhandduk. Så länge som du händer upp den direkt efter att du har duschat så blir den inte smutsig snabbt. Tanken är ju liksom att du ska vara ren när du kommer ut ur duschen. Handduken ska därmed bara torka bort vattnet.
  9. Använd energisnåla vitvaror. Det lönar sig ofta inte att köpa nya vitvaror bara för att de ska vara energisnåla, men om något i hemmet går sönder (vilket de ju gör med jämna mellanrum) köp då in nya som är energisnåla.
  10. Använd inte större kastruller än nödvändigt. Med en mindre kastrull kan du använda en mindre platta t ex plus att ifall du exempelvis lagar pasta behöver du inte värma upp mer vatten än nödvändigt.
  11. Se till att din frys är full. En frys med mycket tomt utrymme drar helt enkelt mer el.
  12. Om du använder spisen eller ugnen gör då gärna fler saker på en gång. T ex kan du baka bröd och sedan direkt laga middag efter detta. Då behöver du inte värma upp ugnen mer än en gång.

Vatten

  1. Korta ner hur lång tid du och din familj duschar. En dusch på 5 minuter kostar ungefär 3 – 4 kr. 20 minuter i duschen kostar runt 10 kr. Kostnaden varierar kraftigt beroende på om man bor i lägenhet då det kan vara gratis till om man har hus som där det är direktverkande el. En familj på 4 personer som duschar varje dag och gör detta i 5 minuter kostar 4 380 kr per år (räknade på 3 kr per gång). 20 minuter varje dag kostar då istället 14 600 kr. Se därför till att inte duscha onödigt länge då du utan problem blir ren på 5 minuter och kortare om du så önskar. Se t ex till att alltid stänga av vattnet när du schamponerar dig.
  2. Se till att inga kranar eller liknande står och droppar. En kran som bara droppar lite lätt tappar ut cirka 25 liter vatten per dag. Kostnaden för energin och vattnet som detta innebär blir ungefär 1,50 kr per dygn. Vilket är nästan 350 kr per år. Om det är en lite grövre stråle som kommer ut kan det utan problem kosta upp mot 20 kr per dygn vilket är 7 300 kr per år.
  3. Stoppa i en tegelsten eller fylld plastflaska i din toalett. Toan står för cirka 20 % av allt vatten vi förbrukar hemma och ofta spolas det onödigt mycket vatten varje gång. Detta kan du ändra på genom att fylla upp utrymmet där vattnet samlas.
  4. Du behöver inte vattna trädgården då gräset kommer att komma tillbaka grönt och fint när det väl regnar igen.
  5. Om du verkligen inte kan tänka dig att ha en brunare gräsmatta så se då till att skaffa en timer till vattenspridaren så att du inte riskerar att glömma den. Vattna även på kvällen eller natten då inte alls lika mycket vatten avdunstar innan det hinner landa på gräsmattan.
  6. När du borsta tänderna låt inte vattnet rinna under tiden som du borstar. Bara slöseri med vatten under denna tid.

Städning och underhåll

  1. Du kan göra eget schampo, tvättmedel osv om du önskar vilket är mycket billigare. Tips kan du få genom denna sida t ex. Googlar du lite hittar du säkert fler bra tips.
  2. Utför reparationerna själv. Många saker som går sönder i huset kan du fixa själv. Det finns t ex massor av guider på nätet på sidor som riktat in sig på hemmafixande och byggande. Gäller dock att vara realistisk då det är bättre att kalla in ett proffs direkt än att försöka laga själv för att misslyckas och göra det hela värre.
  3. Finns det akut risk att vattnet ska frysa i rören kan du låta en kran stå lite öppen för att hålla vattnet i rörelse hela tiden. Vatten expanderar nämligen med 10 – 20 % när det fryser så fulla rör kan gå sönder och läcka mycket vatten som både är dyrt i vattenkostnad och reparation. Det är betydligt billigare att det droppar en del vatten än att bli tvingad att bekosta reparation.
  4. Innan du renoverar något är det alltid bäst att prata med vänner som gjort liknande saker tidigare eller personer som är kunniga inom ämnet. Känn dig säker på att du gör rätt innan du ger dig in på något.

Telefon, Internet osv

  1. Behöver du verkligen ha en fast telefon? Kanske är det lika smidigt och betydligt billigare att bara använda mobiltelefoner. Förutsätter självklart att du t ex inte är någon som pratar väldigt mycket i telefon.
  2. Har du onödiga tillbehör till den fasta telefonen eller mobilen? Gör isf av dig med dessa ifall de kostar pengar.
  3. Använd email, Skype eller andra kommunikationsmöjligheter istället för långa och dyra telefonsamtal. T ex kan du prata på Skype med någon som bor på andra sidan världen utan någon extra kostnad, något som knappast gäller för ett telefonsamtal.
  4. Fundera igenom hur många TV-kanaler du verkligen behöver. Säg upp sådana som du inte tittar på ofta.

Dekoration / Inredning

  1. Köp billigt på Blocket och liknande sajter. Soffor och liknande hittar du massor av på sajter av detta slag. T ex ger en snabb sökning på ordet soffa på Blocket när denna artikel skrivs 10 524 resultat under avdelningen för möbler.
  2. Se potentialen i en möbel. Om du har en soffa som börjar bli sliten men som har en bra ram kan du klä om den. Samma sak gäller för sådana som du köper begagnade. Ska du måla / tapetsera om ett rum och bokhyllan därmed inte längre passar in kanske du kan måla den till en passande färg. Generellt mycket billigare än att köpa nytt.
  3. Använd familjefoton, barns teckningar eller annat som dekoration. Det ser både trevligt ut och är billigt.
  4. Måla om istället för att tapetsera. Självklart finns det undantag men normalt kostar det betydligt mindre att måla än att tapetsera ett rum. Ska du sedan t ex bara måla vitt eller någon enkel färg kan du även köpa billigare färg som passar perfekt för ändamålet. Planerar du bra kan du utan problem måla om ett rum med allt vad det innebär för mindre än 1 000 kr.
  5. Organisera dina saker snyggt. Förvaring behöver vi alla och gör man det lite smart kan man ha snygga lådor, korgar, krukor och annat som både fungerar som förvaring och dekoration. Betydligt billigare än två separata detaljer.
  6. Minimalism är ett bra ord för dig som vill spara pengar. Har du inte många saker på väggarna eller allmänt runt omkring i din bostad kommer det helt enkelt att bli billigare.

Har du några fler smarta tips på hur man kan dra ner på utgifterna, spendera mindre eller få ett sundare ekonomiskt tänk är du välkommen att kommentera nedan. Du kan skriva några tips eller andra tankar om du har lust.

Följ oss på Facebook