Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Så kan du hantera januari, årets fattigaste månad

Efter black friday, julklappar och julhandel, nyårsfirande och allt vad det nu kan vara i slutet av året, kommer ett nytt år med en ny fräsch start. Det tråkigaste är dock att första månaden på året har en tendens att vara lite tuffare ekonomiskt. Det sägs vara den fattigaste månaden på året.

Då gäller det att överleva månaden utan att ekonomin tar för mycket skada, så att man kan jobba vidare i februari. Detta kräver kanske att man tar till en del extra knep och faktiskt arbetar aktivt med att spara pengar eller att hitta nya inkomster. Lite sådant ska vi kolla på i den här artikeln.

Sätt upp mål och budget för januari

Spara pengar under fattiga januari

Starta januari med att försöka få en överblick över din ekonomi så att du vet hur “dåligt ställt” du faktiskt har det. Om man inte vet vad man måste göra och hur duktig man behöver vara så är det så klart också svårt att göra rätt.

Gör en budget för januari. Ta reda på hur mycket pengar du har tillgängligt och hur mycket du behöver för att betala räkningar och köpa mat och andra nödvändigheter. Försök att minimera dina utgifter genom att kolla priser och jämföra olika alternativ.

Du kan sedan sätta upp mål för månaden. Det kan vara att dra ner på shoppandet, rörliga kostnader som matkostnader, el och sådant eller fasta kostnader som abonnemang, försäkringar etc. Det kan kanske vara att helt minska lyxkonsumtionen.

Givetvis skadar det inte om du också sätter upp andra bra målet får månaden eller till och med året, som att motionera mer, äta hälsosammare eller något annat som är viktigt för dig. Skriv ner dina mål så att du kan följa dem och se framstegen du gör.

Blandade bra tips på hur du kan spara pengar

Här kommer lite olika tips på hur du kan spara in pengar på kort sikt för att dra ner på kostnaderna, när du har en fattigare månad.

Billigare mat

Prova att äta billigare mat. Det finns många bra och prisvärda maträtter som är lätta att laga och som kan hjälpa dig att spara pengar. Tänk på att köpa färska grönsaker och frukt när det är säsong, och försök att undvika dyra färdigmat och onödiga snacks. Storhandla gärna och gör menyer i förväg så att du kan anpassa maten efter vad som är på extrapris osv.

Abonnemang och prenumerationer

Se över dina abonnemang och prenumerationer. Många människor har abonnemang på tjänster som de inte använder eller inte behöver längre. Kolla igenom dina abonnemang och fundera på om det finns några som du kan avsluta för att spara pengar. Ibland kanske man helt enkelt har gamla saker som man inte längre nyttjar mycket nog för att det ska vara värt det.

Ofta kan abonnemang som Netflix och Spotify vara utan bindningstid eller uppsägningstid och därmed kan du avsluta nu och sedan återuppta dem igen när du har mer pengar. Det kan innebär att du faktiskt avslutar sådana saker du brukar använda men om du måste spara pengar kan du dra ner på dessa kostnader tillfälligt.

Rabatter och kampanjer

Utnyttja rabatter och erbjudanden. Januari är en bra månad att shoppa eftersom det finns många reapriser och erbjudanden. Se till att du får ut det mesta av dina inköp genom att jämföra priser och utnyttja rabattkoder och kuponger.

Att kunna köpa de saker du verkligen behöver köpa till ett lägre pris är såklart ett bra sätt att spara pengar. Detta kan handla om t ex mat och liknande, som måste inhandlas. Försök köpa in sådant som är på extrapris eller kampanj och anpassa dina måltider efter vad som går att hitta till ett bra pris.

När det gäller mat kan man också satsa på att verkligen göra en snål månad och bara laga riktigt billiga maträtter. Det finns mycket pengar att spara genom att laga riktigt billig mat som makaroner och falukorv, soppa, blodpuddig, gröt eller vad det nu kan vara. Det kan vara tråkigare mat ibland men om man behöver spara pengar kan det funka fint en period.

Skjut ut en del saker till senare

Vissa saker kanske man skulle vilja köpa eller göra nu direkt, men om man inte har råd så är det bättre att lägga det på is tills plånboken har återhämtat sig. Vänta med resan, festen, nya kläderna osv tills du har lite mer pengar att röra dig med. Ofta kan man vilja få igång saker i början av året, som ett nytt gymkort etc men det kanske är bättre att vänta till februari ibland - om man tänker rent ekonomiskt.

Var smart med dina pengar

Oavsett hur du tjänar pengar, se till att du använder dem väl. Försök att undvika att spendera pengar på saker du inte behöver, och spara istället för att ha en ekonomisk buffer för oväntade utgifter. Med lite planering och disciplin kan du hantera januari utan problem.

Ännu bättre är det om du har planerat lite i förväg också, så att det inte kommer som en chock att januari kan vara en tuffare månad. Eller att du inte har tagit en massa lån och skjutit upp betalningar just till januari, för då har du ju även varit med att skapa en värre situation för dig själv än du egentligen behöver.

Hitta sätt att tjäna extra pengar

Det finns många sätt att tjäna extra pengar under januari, så att du kan få lite extra kraft i plånboken. Du kan till exempel prova att sälja saker du inte längre behöver på en loppmarknad eller på internet, eller att ta på extra skift på jobbet om möjligt.

Givetvis är inte alla tipsen här sådant som kommer att ge dig inkomster direkt, så alla kanske inte passar dig om du har ont om pengar just nu. Men du kan alltid försöka leta reda på saker att göra där du kan få en snabb utbetalning.

Du kan försöka hitta en extra inkomstkälla genom att starta en hembaserad verksamhet eller att bli en företagare på deltid. Det finns många olika möjligheter, så tänk utanför boxen och var inte rädd för att prova något nytt.

Använd dina förmågor och talanger. Har du några speciella förmågor eller talanger som du kan använda för att tjäna pengar? Det kan vara allt från att spela ett instrument till att ha en viss kunskap om ett specifikt ämne. Försök att tänka utanför boxen och se vad du kan göra för att tjäna lite extra pengar.

Oavsett vad du väljer, se till att du har en plan och att du håller dig motiverad och disciplinerad. Det är lätt att bli sidetrackad, så håll dig fokuserad på dina mål och budget så att du kan hantera januari på bästa sätt.

Följ oss på Facebook