Räkna varje krona och få en bättre ekonomi
- Kategori: Spara pengar
- Publicerat den 07 juni 2017
Att räkna kronor kan vara tråkigt och kännas snålt. Det känns väl inte som något man skulle behöva göra om man inte verkligen var fattig och behövde hålla ordning på varje krona? Och visst menar jag inte heller att man behöver sitta och räkna precis varje krona i varje läge. Det jag menar är att man kan få en klart bättre ekonomi om man håller bättre ordning på vart pengarna verkligen tar vägen.
Det här med att se över sina utgifter är en viktig del av en sund ekonomi. Vissa utgifter är ganska enkla att hålla ordning på, t ex hyra / avgift till bostadsrättsförening, försäkringar, elräkning och Internet etc. De fasta utgifterna som man betalar i princip varje månad är mycket enklare att få koll på eftersom de är ungefär samma varje gång och betalas om och om igen.
Det som är svårare att hålla reda på är de rörliga utgifterna. Där ingår i princip allt som egentligen inte är återkommande och som varierar från månad till månad. Maten är en del av detta och så även kläder. Dessutom sådant som restaurangbesök, fika, cigaretter, godis, läsk, inredning och allt annat smått. En del har väldigt lite sådana utgifter medan andra spenderar stora pengar på det varje månad.
Om du någon gång har tittat på tvprogrammet Lyxfällan på 3:an så har du nog också sett att det är den här typen av poster som kan vara en stor bov när man har dålig ekonomi. I Lyxfällan besöker man folk som har ekonomiska problem och skulder och försöker hjälpa dem att reda ut sin ekonomi. Ofta har dessa personer inte några jättekonstiga eller ovanligt höga fasta kostnader. Ett problem är givetvis ofta lån med höga räntor men utöver det så är det vanligen alla små utgifter som innebär problem.
När de i tvprogrammet gör upp en budgetkalkyl för att visa vart alla pengar tar vägen så brukar den stora kategorin ofta vara ”Övrigt”. Detta om man bortser från lån och räntor - men dessa är många gånger ett resultat av att man har skött sin ekonomi dåligt och inte det underliggande problemet. Under kategorin ”Övrigt” ligger alla de saker som jag nämnde tidigare plus en del annat av samma karaktär.
Det är just den här stora och väldigt obestämda klumpen som heter Övrigt som kan leda till ekonomiska besvär. Vanligtvis ligger det grundläggande problemet i att man har för dålig koll på vad man köper och hur mycket man spenderar varje månad. Risken är också att man lägger för mycket pengar på onödiga saker och sedan därför inte har råd till de saker som måste betalas så som räkningar och mat.
Om man har tillgång till kreditkort och liknande kan problemet bli ännu större då man kan göra av med mer pengar än vad man faktiskt har att spendera. Då kan man handla på kredit och skjuta upp betalningen. På grund av att man spenderar pengar utan att ha koll så kan man ganska snabbt försätta sig i en dålig ekonomisk situation och då går det sedan ganska snabbt tills man får dålig ekonomi på allvar.
Hur kan man hjälpas av att räkna kronor?
Det här med att räkna varje krona låter som en drastisk metod men på sätt och vis är det också just det här med att dra något till sin spets som gör att man verkligen börjar förstå och ta till sig informationen. De som har väldigt bra koll på sin ekonomi kanske inte kommer få ut lika mycket av att räkna kronor på det viset men för den som känner att de inte riktigt har koll är det en bra metod.
Det är en sak att ha en ungefärlig koll på vad man spenderar på mat, godis, restauranger, krogbesök, snus och allt annat som man gör av med varje månad. Det är en helt annan sak att ha stenkoll på exakt hur mycket som går till varje sak. Man får en annan förståelse för vart pengarna tar vägen och hur dyrt det är med vissa typer av nöjen om man kollar lite mer noga. Då är det enklare att se vad man gör fel och vad man kan göra bättre.
Hur man gör rent praktiskt
Att verkligen kolla på varje kvitto och skriva upp varje utgift kan ha sina fördelar. Du kan använda någon typ av kalkylark så som Excel eller Google Sheets (som är gratis) för att skriva upp vart alla pengar tagit vägen den gångna månaden. Spara gärna alla kvitton så att du kan sitta och föra in uppgifterna i efterhand och vara helt säker på vart pengarna har tagit vägen. Man kommer givetvis långt om man loggar in på sin Internebank och kollar alla transaktioner också.
För att den här metoden ska funka måste man tänka på några saker. För det första bör man skriva upp precis ALLA utgifter, stora som små. Även om man bara tar en kaffe eller en korv för 10 kr på macken. Det kan nämligen vara så att det är just dessa småköp som är skälet till att du gör av med för mycket pengar. Glöm inte att även skriva in de fasta kostnaderna som hyra och andra räkningar då det är viktigt för att få en bra överblick över hur stark (eller svag) din ekonomi är.
Du kan med fördel kategorisera dina utgifter så att du enklare kan se var de tillhör. Även om ”Övrigt” kanske är namnet på huvudkategorin just nu så bör man försöka dela upp den kategorin i många mindre och mer överkomliga underkategorier. Du kan döpa dem till ”Fika”, ”Godis / Snacks”, ”Krogen” och lite vad som helst. Viktigaste är att du hittar en indelning som gör det mer överskådligt.
En kategori som ”Mat” blir ju inte så överskådlig om du inom den kategorin slänger i allt godis, läsk, cigaretter och annat sådant. Du bör försöka lägga in vanliga matvaror, sådants om du köper för att klara frukost, lunch och middag, i en egen kategori och allt annat på annan plats så att du snabbt kan se hur mycket pengar du lägger på viktiga matvaror och hur mycket som går till mindre viktiga saker.
För att kunna göra något riktigt bra med de siffror du får fram när du skriver in alla dina utgifter under en månad så måste du även skriva in hur mycket pengar du får in varje månad efter skatt. Ta med lön och bidrag etc så att du har en siffra som korrekt visar hur mycket du faktiskt har att spendera en normal månad. Det är först när du har dessa siffra som du få lite perspektiv.
Allra viktigast är att du går plus varje månad, efter att du betalat alla räkningar och gjort alla inköp. Det får inte bli minus för då har du spenderat mer än du har och det är ett väldigt bra sätt att få ekonomiska problem. Det leder snabbt till lån och skulder, vilka ofta bara bygger på problemen ytterligare.
Spåra dina kronor och kapa där det går
Den här metoden funkar givetvis bäst för dem som har en lite sämre ekonomi och framför allt för dem som har dålig koll på sina utgifter. Det är dock något som alla kan prova på någon gång. Även om man har goda marginaler i sin ekonomi så kan det vara värt att göra en koll då och då för att se att man inte spenderar en massa pengar på onödiga saker. Kanske går det att spara in pengar på en sak och göra något bättre för dem.
När man har alla utgifter svart på vitt så kan man snabbt se vart alla pengar tar vägen. Om du har skrivit upp varje transaktion och delat in dem i underkategorier så kan du både se vad du har spenderat pengarna på den månaden och ifall det finns någon kategori som verkar vara onormalt dyr. Kanske lägger du väldigt mycket pengar på att äta ute eller på cigaretter eller något annat.
Det är ganska enkelt att upptäcka vilka ens svagheter är när man gör på det här viset. Genom att spåra varje krona kan man hitta de poster där man spenderar för mycket pengar. Om man vill vara säker så bör man följa upp detta i kanske tre eller fyra månder för att se om det är en vanlig trend eller bara något tillfälligt. Ju mer data man har att arbeta med ju enklare blir det att dra korrekta slutsatser.
Poängen med att räkna varje krona och kolla på vaje liten utgift är att se vilka saker som man lägger onödigt mycket pengar på och var man kan spara in pengar. Målet är helt klart att försöka spara in på onödiga småköp och göra något bättre med pengarna. Jag skulle tro att de flesta hittar någon eller några poster som är högre än vad man hade trott.
Kanske är det kategorin ”Fika” eller ”Krogbesök” som drar oväntat mycket pengar. Kanske något helt annat. Oavsett måste man då fundera igenom vad man kan göra för att det ska bli bättre. Kan man dra ner på fika eller besök på krogen? Det troliga svaret är ja men om man ändå bestämmer sig för att det är svårt att dra ner på antal så kan man fundera över pris istället. Kan man göra något för att det ska bli mindre dyrt? Kanske äta på billigare café eller köpa färre drinkar på krogen?
Har du verkligen spårat varje krona så kan du också se varje drinkköp på krogen och varje dyr kopp kaffe där bland dina utgifter. Då kan du också verkligen fundera på om det var värt det och ifall det finns bättre sätt att spendera de pengarna. Kanske kan du gå över till öl – de räcker längre och kostar nästan halva priset. Kanske ha fikabjudningar hemma hos kompisar och dig själv istället för på stan.
Allt handlar här om att verkligen vilja förändra på sitt beteende och spara pengar. Om du har en dålig ekonomi eller har små marginaler så kan du verkligen behöva göra förändringar, och då gäller det att inse att det finns en ganska stor risk att du hamnar i trubbel om du fortsätter på samma väg som du går nu. Då är det kanske enklare att motivera sig själv att förändras jämfört med om du känner att du har goda marginaler trots vissa dyra notor.
Bättre att tänka efter före
En av de stora fördelarna med att göra upp en budgetkalkyl för att se vart alla pengar tar vägen är att man kan göra upp en plan i förväg för kommande månader. Om man normalt har problem med att för mycket pengar försvinner ut på blandade småsaker så kan detta vara extra viktigt. Om man gör upp en budget i förväg, med ett bestämt belopp som kan spenderas på varje kategori, så blir det sedan enklare att hålla sig inom rimliga nivåer.
Om du t ex tidigare haft snittat på 1 500 kr för fika varje månad kanske du då har bestämt dig för att det är lite väl mycket pengar. Om du istället bestämmer att du max får göra av med 1 000 kr på fika under en månad så har du kommit en bit på vägen. Du har då dragit ner din fikabudget med hela 33 procent och du har även satt upp mer konkreta mål som hjälper dig att hålla dig på en lagom nivå.
Varje gång du fikar framöver kommer du förhoppningsvis att komma ihåg att du har en budget som måste hållas och då är du mer sparsam. Kanske tar du lite billigare fika eller fika mer sällan. Något måste ju göras för att kunna dra ner från 1 500 till 1 000 kr. Kan du hålla i detta och nöta in att alltid överväga alternativen (och att ibland också säga nej till dig själv och dina impulser) så kommer du med tiden komma längre och längre bort från det gamla slösaktiga beteendet.
Att räkna ihop alla räkningar och kvitton i efterhand är ju en bra sak för att komma igång och få en bättre översikt men det är ingen lösning. När du väl har spenderat pengarna är det oftast för sent att göra något åt det. Det gäller att du kan tänka efter i förväg och ta beslutet att inte spendera pengarna för det är bara då du verkligen kan få ordning på dina utgifter och bättra på din ekonomi.
Med tiden kommer du inte bara hitta en bättre nivå för dina utgifter utan du kommer även få ett ekonomiskt tänkande som sitter i bakhuvudet. Istället för att bara spendera pengar utan att tänka så kommer du att överväga varje köp och fundera på pris, plus om det verkligen är värt pengarna. En sådan grundläggande förändring av beteende kan göra väldigt mycket för din ekonomi och du kan förhoppningsvis bli en mer sparsam och ekonomiskt ansvarsfull person. Då har du kommit långt.