Måste man ha “svemester” nu när kronan är svag?
- Kategori: Spara pengar
- Publicerat den 17 juli 2019
Ett begrepp som myntats hyfsat nyligen är svemester, som syftar på att spendera sin semester hemma i Sverige och att inte åka utomlands som så många gör. Skälet till varför man ska göra detta kan variera - antingen för att utnyttja vår fina natur och det bra klimatet som kommit extra mycket på senare år eller för att spara pengar. Men är det mer än bara ett hype-ord och hur viktigt är det att stanna hemma nu när kronkursen står lågt?
En anledning till att stanna i Sverige istället för att åka utomlands på sin sommarsemester är att Sverige är så fint, speciellt på sommaren. Varför åka till ett annat land när vårt land har så mycket att erbjuda, kan man väl säga är argumentet. Detta kan jag också köpa till stor del.
Sverige är ett fint land och det finns mycket man kan göra här. Fin natur framför allt och många trevliga ställen att besöka. Det som historiskt har satt stopp för en del semestrar i Sverige är helt enkelt att sommarvädret har varit så opålitligt. Det har varit mycket regn och kallare väder, vilket inte uppskattas av så många på sommaren.
De flesta vill ha fint väder, sol och värme när de har sina få lediga veckor på året. Därför åker man hellre iväg dit det är klart mer solsäkert. Plus att det ofta känns annorlunda att åka bort till ett annat land jämfört med att stanna hemma. Semesterkänslan infinner sig kanske på ett lite annat vis när man landar i t ex Grekland. Inte för alla givetvis men generellt sett.
Just detta är dock svårt att mäta rakt av. Man kan inte riktigt jämföra dessa saker mot varandra. Sverige kan vara lika fint och det finns hav och badmöjligheter och allt det där. Men det gäller bara att vädret är på vår sida. Så det är lite svårt att säga att svemester är bättre eller sämre, utan det handlar mest om vad man känner själv (och lite hur vädret blir).
Stanna i Sverige för att spara pengar
Ett annat skäl till att svemester istället för en klassisk semester med solresa är att spara pengar. För det första är en utlandsresa ofta relativt dyr. Det kan kosta allt mellan 20 - 50 000 kr (inklusive mat på restaurang och pengar att till nöjen osv medan man är iväg) att åka en vecka med familjen till ett varmt land som Grekland eller Spanien. Mer om man vill lyxa till det, har en stor familj eller om man vill vara borta i mer än en vecka.
Det är något alla inte har råd med och det är också något som de som faktiskt har råd skulle kunna spara in på för att få pengar till något annat som är viktigare. Kanske vill man spara till en ny bostad eller bil eller så tycker man att ekonomin är lite pressad som den är av något skäl. Det finns många anledningar till att vara sparsam och att dra in på en utlandssemester gör mycket för kassan.
Just nu står även kronan lågt i kurs, vilket gör det dyrt att åka utomlands. Eller mer specifikt att leva utomlands. Din resa har du kanske redan betalat eller ska betala i svenska kronor, så det spelar inte någon direkt roll. Men alla pengar du ska spendera när du är iväg kommer att påverkas av kronkursen. Eftersom t ex Euron och andra aktuella valutor är dyra så får du mindre för dina pengar.
Hur stor påverkan har den svaga kronan på din utlandsresa?
Detta verkar vara ett skäl som gör att en del stannar i Sverige och genomför en svemester. Jag kan absolut förstå varför man låter bli att åka utomlands för att spara in hela kostnaden för resan med boende osv, då det normalt är dyrt. Jag kan dock tycka att oron för valutakursen är lite överdriven. Det påverkar givetvis priset på allting som man handlar i utlandet till en viss del, men det blir ändå inga jättesummor.
Om vi tänker oss att du reser till ett land som har Euro som valuta (Grekland och de flesta andra EU-länder använder denna valuta) så kan vi göra en liten koll i ett exempel. Om vi säger att du och din familj (två vuxna, två barn) reser och är borta i en vecka så kanske du gör av med i runda slängar 18 000 kr på mat och nöjen under resan. Då tycker jag personligen att jag har tagit i ganska bra iaf gällande kostnad för mat per dag osv.
För ungefär två år sedan kostade en Euro ungefär 9,5 kronor att köpa och har innan dess glidit omkring runt den nivån i flera år. Idag står den i ungefär 10,5 kronor. Det har alltså gått upp en del och procentuellt är det en inte obetydlig uppgång. Men den faktiska skillnaden är inte jättestor för mindre summor. 18 000 kr var för två år sedan lika med ungefär 1895 Euro. Idag är 1895 Euro lika med ca 19 900 kr. Du får alltså betala ca 1 900 kr mer för samma sak idag när den svaga kronan gjort sitt.
För min del är inte svemester ett måste pga svagare krona
1 900 kr är givetvis inte en obetydlig peng men på det stora hela är det ingen “deal breaker” enligt mig. Det är inte ett uppenbart skäl att strunta i utlandsresan om man verkligen vill åka. Man kan stanna hemma av andra skäl men inte bara för denna saks skull. Vill man spara in pengar på resan i stort så är det klart bra, då man kan spara 30 - 40 000 kr eller kanske mer där.
Sen ska man ju tänka på att det inte är gratis att göra saker i Sverige heller. Även här kostar det pengar och man måste betala för resor (bil, flyg eller tåg), mat, hotell eller annat boende om man vill stanna borta flera dagar och sen kostnader för andra nöjen som inträden på nöjesparker eller andra platser, godsaker och trevligheter.
Det är inte gratis att vara i Sverige på något vis. Billigast blir det om man bara stannar hemma och inte gör något alls, men det är inte så roligt och det är kanske inte heller själva poängen med svemester. För alla som har bokat sin resa långt i förväg kan det ju också vara skönt att veta att det ändå blir ok, även om kronan är lite svagare. Det är svårt att avboka en resa som redan är bokad, betald och klar.
Jag gillar Sverige och stannar gärna hemma ett år för att uppleva det som vårt land har att erbjuda, speciellt med tanke på att vi senare år har haft varmare och mer solsäkert. Dock gillar jag också att resa utomlands och tycker att det har en speciell tjusning - maten, värmen, havet, kulturen och känslan. Det är inte helt samma i Sverige.
Även om det blir lite dyrare att leva utomlands i år så är det turligt nog inga jättesummor och det klarar man av om man nu vill utomlands eller har bokat för länge sedan. Om man så vill kan man istället då leta efter tillfällen att spara in lite pengar under resan. Ät hemma en kväll eller två (mysigt på balkongen med hemmagjord pastarätt), välj lite billigare restauranger, hoppa över en öl till lunchen osv. Det går finfint att spara in lite pengar om man vill.