Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur stor buffert behöver man?

Att det är viktigt att ha en ekonomisk buffert som extra säkerhet ifall någonting oväntat skulle inträffa tycker i princip alla svenskar. Det finns dock många olika åsikter om hur mycket pengar man bör ha sparade som buffert. En del tycker att det räcker med några månadslöner medan andra tycker att det ska vara klart mer. Vad är då lagom?

I princip alla svenskar anser att det är viktigt att ha en buffert. Hela 99 % anser att man bör ha en buffert men åsikterna går isär när det gäller hur mycket man ska spara. Storleken på sin ekonomiska buffert är inte helt enkel att bestämma. Hur mycket är lagom att ha i buffert? Många tycker att det är lagom att spara ca två eller tre nettomånadslöner, alltså lön efter skatt. Andra anser att man bör ha mer och vissa tycker att det räcker bra med mindre.

Något som är intressant är att de flesta tyvärr inte har lika stor buffert som de skulle vilja. Ungefär 25 % har en buffert som ligger runt två till tre månadslöner. Närmare 40 % har bara en månadslön eller mindre och ungefär 12,5 % har ingen buffert alls. Slutligen har vi ungefär 12 % som har en riktigt stor buffert, någonstans runt nio månadslöner eller mer. Men vad är då lagom mycket? Det är ju självklart inte bra att ha för lite pengar sparade men man behöver inte heller ha en för stor buffert som bara ligger och samlar damm, då delar av de pengarna kan investeras istället.

Så hur mycket ska man då ha i buffert?

Det är inte lätt att svara på vad som är lagom. Det beror på olika faktorer, t ex om du har ett gammalt hus eller bor i hyreslägenhet. Det är klart större risk att du åker på stora oväntade kostnader i ett hus. Det finns även risker med sjukdomar och jobbet etc och det är ganska individuellt hur detta kan påverka ekonomin.

Ett bra tips är att man gör några egna tester för att se hur ekonomin skulle klara av olika problem. Du kan t ex se hur bra du skulle klara dina månadskostnader ifall du bara skulle ha 75 % av din inkomst (alltså låtsas att du blir sjukskriven eller liknande). Vad skulle hända med din ekonomi? Hur mycket pengar behöver du för att det ska kännas tryggt? Prova lite olika scenarion och räkna på vad du skulle vilja ha för buffert för att du ska klara av oväntade utgifter eller lägre inkomster utan att behöva låna.

Två till tre månadslöner efter skatt anser många vara en ganska bra buffert. Detta är som sagt lite individuellt men kan vara ett ganska bra utgångsläge. Tycker du inte att du har råd att spara? Om du har fasta inkomster men inte får nåt över kan det vara bra att kolla över vilka utgifter du har, och ifall du kan skära ner på något.

Följ oss på Facebook