Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Grilla billigt - spartips för grillen

Grillsäsongen kommer med snabba steg tillsammans med det fina vädret. Både i vår och i sommar kommer det grillas runt om i landet - det är något som vi svenskar gillar att göra då det både är gott och trevligt i sig. Hela åtta av tio svenskar äger en grill av något slag faktiskt. Att grilla kan vara dyrt, vilket gör att du inte kan köra igång grillen riktigt lika ofta som du hade velat, men det kan också vara ganska billigt om du tänker rätt.

Jag hade i detta inlägg tänkt mig att klämma fram några bra spartips för grillen / grillfesten så att ni som gillar att grilla kan spara lite pengar och kanske grilla oftare eller få mer över till annat. Det blir lite blandade tips så en del kanske ni kan utnyttja och vissa tips kanske inte passar just dig, men alla har ju olika förutsättningar.

Välj prisvärda saker att slänga på grillen

Det allra dyraste med att grilla är troligen själva råvarorna som behövs. Normalt grillar man ju någon typ av kött eller kanske fisk och många av de alternativ som finns är lite dyrare, t ex om man vill ha oxfilé, fläskfilé, entrecote, lax eller kycklingfiléer.

Det man kan göra är att välja sådant som är lite billigare. Ofta är det mer eller mindre likvärdigt rent smakmässigt med de aningen mer prisvärda alternativen men de kostar inte alls lika mycket. Du kan t ex välja fläskytterfilé istället för fläskfilé eller kycklingklubbor eller liknande istället för kycklingfilé. Se om du kan hitta några av dessa lite billigare köttbitar i köttdisken och gör nåt riktigt gott av dem.

Grilla de enkla med goda klassikerna

Man ska inte heller underskatta att välja lite enklare typ av mat så som korv, hamburgare eller kyckling. Många tycker kanske att det ska vara fin mat och att man då ska ha en fin köttbit på grillen men man kan göra väldigt god och fin mat även när man kör på hamburgare och korv. Du kan välja ett finare recept där du har lite intressanta tillbehör eller gör något lite extra som piffar upp de gamla trotjänarna.

Korven har kanske inte ett alls lika fint rykte som ett köttstycke då det förknippas med enklare mat. Dock kan man göra ganska mycket med korv och även göra det lite finare om man så vill. Det finns många bra korvar med högt köttinnehåll som är goda och dessa kan även göras ganska festliga om man har lite fantasi och bra tillbehör.

Rätt typ av grill och bränsle

Det finns flera olika typer av grillar och det vanligaste är att man antingen har en gasolgrill, kolgrill eller elgrill. Det är inte helt lätt att veta vilken typ av grill som är mest prisvärd att använda och hur man ska välja.

Det billigaste alternativet är troligtvis elgrillen, men många tycker att en elgrill inte är en riktig grill då den är lite mesig. Det kan finnas en viss poäng där eftersom att använda en elgrill inte är speciellt annorlunda från att steka något i t ex en grillpanna. Dock är den enda alternativet som brukar vara godkänt ifall du måste ha grillen på balkongen.

Gasolgrillen kanske man kan tro är dyrast i drift men den är faktiskt i längden billigare än en kolgrill. En påfyllning av gasol kostar ca 300 - 400 kr och det räcker förhoppningsvis en hel grillsäsong om man hushållar lite. Det motsvarar ca tio påsar med kol. Nackdelen med en gasolgrill är att själva grillen ofta är klart dyrare att köpa. De flesta gasolgrillar går på lite mer pengar och tipset från grillexperten är att köpa en för åtminstone 3000 kr för att få en vettig.

Kolgrillen tycker kanske många är enda riktiga alternativet, även om gasolgrillen faktiskt producerar i princip samma resultat. Den som gillar kolgrillen kan köpa en grill ganska billigt om det är en enkel och lite mindre modell men om man ska ha en finare börjar även de bli dyra. En kolgrill behöver också underhållas mer så att den håller sig fräsch och i form.

Om du vill försöka spara pengar på t ex kol kan du ju alltid använda ved om du har sådan eller kan få tillgång till sådan. Du kan lägga det i din kolgrill men givetvis kan du även bygga en eldstad ute eller en grillplats. Du kan ju även åka iväg någonstans dä det finns en grillplats som du kan låna, vilket det ju kan finnas på olika platser i naturen. Det tar längre tid att elda några vedträn eller grenar men när det väl är klart så är det ungefär samma som att grilla med kol.

Tillbehören fixar biffen

Grilla billigt i sommar

Det man grillar är givetvis kronjuvelen på matbordet men man behöver ju också ha lite andra saker på bordet till grillfesten. Då kan man ofta välja många olika saker och om man är lite smart här kan man göra god mat som inte kostar så mycket. Det finns många alternativ för tillbehör som inte är så dyra.

Man kan själv baka många olika typer av bröd som är fina till hamburgare men även till andra saker som man grillar. Att tillaga själv blir ofta klart billigare än att köpa färdigt. Det kanske är lite mer jobb men det kan spara pengar och dessutom blir det vanligen godare plus att hemlagat känns lite roligare än köpta saker.

Om man vill kan man försöka dra ner på t ex köttet och ha lite mer andra saker istället. Det går ju exempelvis att grilla annat än bara kött, kyckling eller fisk. Du kan välja att grilla olika grönsaker, vilka inte behöver vara speciellt dyra. Det kan vara lök, paprika, zucchini, svamp eller lite vad som helst. Du kan med fördel göra ett grillspett med både grönsaker och kött. Du får då en bra blandning av godsaker samtidigt som du får med lite billigare råvaror i grillningen.

Gör lite extra när du ändå håller på

Det kan vara en bra idé att göra extra mat när du ändå är igång. Att grilla kräver att du använder en viss mängd kol eller gasol och när du ändå har grillen igång och den är varm kan du lika gärna bränna på några extra biffar.

Detta gör att kostnaden för bränsle blir mindre i förhållande till hur mycket mat du får ut. Det krävs mer bränsle för att få grillen varm och på det här viset kan du utnyttja grillen till max när du ändå håller på. Du kan då spara resterna till dagen efter och t ex ha som lunch på jobbet. Du ska givetvis inte bli galen och laga för mycket extra mat då det bara är risk att du slänger den i sådana fall. Lagom är bäst.

Hemlagade marinader och BBQ-såser

Att göra saker själv är oftast billigare än att köpa dem i affären. Det finns massor med marinader och BBQ-såser att köpa färdiga och dessa är givetvis smidiga och ofta goda. Dock är det i de allra flesta fall billigare att göra egna varianter än att köpa färdiga.

Det finns mängder av bra recept att finna i kokböcker (t ex speciella böcker om grillning) och på nätet. Du kan göra en liten mängd marinad eller sås bara till ett visst tillfälle eller om du har lust köra på en lite större mängd som du sedan sparar och använder under många fina grillkvällar framöver.

Ta inte för mycket bränsle till grillen

Det är väldigt vanligt att folk använder för mycket bränsle när de grillar. Detta gäller framför allt för kolgrillen där man gärna lägger på mer kol än vad som krävs. Du behöver definitivt inte dumpa en hel säck med grillkol i din grill för att laga mat till familjer utan det räcker gott med lite mindre. Du kan utan problem laga mat till 4-6 personer med bara 1-1,5 kg grillkol.

När det gäller gasolgrillar kan man också spara in på gasolen om man lär känna sin grill och vad som krävs för att tillaga olika rätter på grillen. Du kan vanligen sätta grillen på hög värme de första fem minuterna och sedan sänka den till låg värme och låta maten tillagas klart på detta vis. Då sparar du på gasolen men fixar maten lika bra ändå. Glöm inte heller att stänga av gasolen direkt när du är klar.

Grillens livslängd

Själva köpet av grill är en engångskostnad som kommer bränna lite i plånboken. Det finns som jag tidigare skrev många olika grillar som kan vara antingen billiga eller väldigt dyra. Gasolgrillarna är de som kan kosta allra mest. När du köper din grill ska du givetvis inte köpa en grill som är alldeles för stor eller fancy i förhållande till dina behov men du ska inte snåla heller.

Du bör köpa en kvalitetsgrill som håller ett bra tag för du vill ju inte gärna behöva köpa en ny grill vartannat år. Ta alltså inte de billigast utan välj en grill som känns bra och kvalitativ. Försök hitta en balans mellan priset och kvaliteten. Det är inte alltid lätt men prisvärdhet är huvudmålet här.

Ta även god hand om din grill. Den behöver lite kärlek för att hålla länge. Ifall du inte sköter den så kommer den inte hålla alls lika länge. Då måste du ändå köpa en ny grill till slut och det är inte så skoj, speciellt inte om du valt en av de dyrare modellerna. Rengör den och ta hand om den så kommer den vara med dig i många år framöver.

Följ oss på Facebook