Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Börja spara: 8. Sammanfattning

Senaste tiden har vi haft en liten serie här i bloggen som handlar om att komma igång med sitt sparande - vad man ska tänka på, hur man kommer igång, var man hittar pengar att spara och en hel del sådant. Idag tänkte jag försöka sammanfatta lite genom att gå igenom en del av det vi har sagt och ge några avslutande tips och råd som förhoppningsvis ska hjälpa dig till en bättre ekonomi och ett stabilt sparande.

Att komma igång med sitt sparande när man inte tidigare haft något sparande alls kan kännas som en ganska svår uppgift. Ungefär som när man exempelvis insett att man väger alldeles för mycket och vill gå ner i vikt på allvar gäller det att man helt enkelt bestämmer sig och ser till att man har rätt inställning, och sedan att komma över den där första tröskeln. När man väl kommit igång och börjat få in åtminstone en viss kontinuitet är det mycket enklare. Efter ett tag blir sparandet en del av ekonomin precis som alla andra delar. Då känns det inte lustigt längre, bara naturligt - och skönt.

Det är stabiliteten och kontinuiteten som är viktig när man börjar spara pengar. Det kan vara trögt i början men så är det med väldigt många saker. Det är när man kommit förbi det första ovana och gjort sparandet till en naturlig del varje månad som man kan börja slappna av och köra på. Det kan även kännas lurigt att veta varifrån man ska få pengarna som ska sparas, om det är lite tajt med pengar när alla räkningar är betalda. Men det finns vägar att spara ifall man verkligen vill. Många har onödiga kostnader som går att dra ner på, bara man håller ordning på sin ekonomi.

Det för oss över till två viktiga delar - budget och buffert. En budget eller budgetkalkyl är viktig att ha eftersom den tillåter att man har bra kontroll på sin ekonomi och ger en överblick som gör att man vet exakt vart pengarna går och hur mycket som kommer in. Man ser även vilka kostnader som går att trimma. En buffert däremot är sparade pengar som kan användas till oförutsedda kostnader som måste betalas eller som en säkerhet mot att någon i hushållet blir arbetslös eller sjuk. Detta är en viktig del av ekonomin som kan motivera till att börja spara.

Jag ska undvika att bli långrandig och avsluta med att säga att det är upp till var och en hur mycket man sparar och vad man har för plan. En del tycker att man behöver en väldigt stor buffert och andra tycker att en mindre buffert är lagom. Vissa kan spara massor varje månad och andra har bara råd att spara några hundralappar. Man ska anpassa sig till de möjligheter man själv har och vad man klarar av. Det viktigaste är att man försöker och att man inser att det faktiskt går att spara pengar bara man vill.

Följ oss på Facebook