Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Börja spara: 7. Välj sparform - Fonder

När man har börjat få igång ett aktivt sparande och plötsligt har pengar sparade gäller det att göra något vettigt med dem. Det är dock viktigt att man inte bara satsar allt i aktier med hög risk eller något sådant utan faktiskt tänker efter lite och försöker göra något som ger avkastning men som ändå är relativt säkert. I dagens Börja spara tar vi upp fonder och lite vad som kan vara bra att tänka på här.

Först och främst vill jag säga att man måste se till att ha koll på sin buffert. Bufferten är som tidigare sagts en ekonomisk säkerhet i form av sparade pengar som kan användas ifall man skulle råka ut för något oväntat som leder till större kostnader eller ifall man får bortfall i ekonomin på grund av arbetslöshet eller sjukskrivning etc. En buffert är även bra att ha för att skydda sig mot stigande boräntor, vilket ju är ganska aktuellt i skrivande stund. Du ska alltså alltid tänka på att ifall du vill investera pengar behöver du samtidigt se till att inte offra eller binda upp din buffert under en för lång period.

Fonder är i princip lite samma sak som aktier men några steg tryggare. En fond är en samling med investeringar där man har satsat pengar i exempelvis aktier men även i andra saker så som obligationer / räntebärande värdepapper etc. En fond sprider sina risker över många olika investeringar och du har sedan möjlighet att köpa en del. Risken för stora nedgångar är normalt klart mindre än för många aktier eftersom det är så stor spridning i en fond och pengarna satsas på väldigt många olika aktier eller andra investeringar.

Det finns olika typer av fonder beroende på vad man är intresserad av. Några vanliga typer av fonder är aktiefonder, hedgefonder och räntefonder etc. En aktiefond investerar huvudsakligen pengar i aktier. Det måste vara minst 75% aktier i en aktiefond för att den ska få kallas för just aktiefond. En hedgefond består av ett antal specialfonder och det är mer fritt hur pengarna kan investeras. Det kan t ex investeras i derivat, aktier eller helt enkelt i utlåning av pengar. Själva poängen är att fonden ska gå bra även om börsen inte går så bra men det är ju självklart ingen garanti. EN räntefond satsar huvudsakligen i räntebärande värdepapper så som obligationer.

Fördelar med att spara i fonder

En av de stora fördelarna är som sagt att det är relativt säkert att spara i fonder. Köper man aktier så finns det alltid en risk att de går ner och att man förlorar pengar. Självklart kan även fonder gå ner men eftersom risken sprids klart mer brukar en fond vara säkrare. Med aktier kan man kanske göra klart större klipp och tjäna stora pengar snabbt men fonder har en bättre stabilitet och det finns dessutom fonder med riktigt bra utveckling.

En annan av de riktigt stora fördelarna är att du i en fond har en fondförvaltare vars jobb det är att fundera ut hur man bäst kan investera pengarna för att ge en riktigt fin avkastning. Detta är en expert som lägger all sin tid och klurighet på att försöka tjäna så mycket pengar som möjligt. Någon som verkligen kan det här med aktier och värdepapper etc kan vara ganska bra att ha vid rodret. Är man själv inte insatt i aktier så är det en bra idé att lämna över ansvaret på någon vars jobb är att kunna sådant.

Man kan även välja ifall man vill satsa på lite tryggare fonder vars mål är att ha en jämn ökning över en längre period eller om man hellre vill satsa på en fond som tar lite mer risker. Det finns olika typer av fonder och fonder med olika inriktning. Du kan ofta få reda på vilka fonder som finns om du pratar med din bank. Välj något som passar dig och ditt sparande

Nackdelar med att spara i fonder

Jag skulle vilja säga att det inte finns några stora nackdelar med fonder eftersom det är ett väldigt bra sätt att spara i pengar. Man kan som sagt inte göra de allra största klippen så som man kan med aktier men man slipper även mycket av risken som det medför. Är du duktig på aktier och håller stenkoll på börsen kan aktier självklart vara ett riktigt bra alternativ, och det finns även aktier som är lite mindre riskfyllda om man vill börja med nåt lite lugnare.

Eftersom det finns en fondförvaltare som tar hand om fonden och gör investeringar etc vill de gärna också få lite betalt för sina tjänster. Det finns en förvaltningsavgift som tas ut för all administration, analys, bokföring etc. Förvaltningsavgiften är normalt på årsbasis och beräknas utifrån fondens andelsvärde. Avgiften är dock normalt rimlig och ska inte på något vis avskräcka dig från att prova på att spara i fonder. Du kan dock jämföra olika fonder och då kan storleken på förvaltningsavgiften vara en av de saker som spelar in.

Kolla in vår avdelning om fonder för lite mer info

Följ oss på Facebook