Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Börja spara: 6. Välj sparform - Aktier

Förra delen i vår serie om att börja spara pratade jag om att spara pengar i olika typer av sparkonton och idag tänkte jag gå vidare med att prata om sparande med mer risk men även möjlighet till bättre avkastning. Det kommer alltså handla om aktier och vilka fördelar och nackdelar som finns med att spara på detta vis, och vad man ska tänka på när man kommer igång med sitt sparande. Nästa inlägg i serien kommer att handla om fonder, vilka vanligtvis är lite säkrare än aktier.

Att spara pengar på ett sparkonto är ett säkert sätt att spara och risken är i princip obefintlig. Fördelen med att spara på detta vis är att man ofta ganska enkelt kan få fram pengar ifall man behöver dem till något och man vet att pengarna alltid kommer att vara där och sakta men säkert förökas. Ifall man istället sparar pengar i aktier finns möjlighet att göra en ganska fin vinst och öka sina besparingar i en snabbare takt men risken finns även här att man förlorar pengar, vilket inte är direkt optimalt när man försöker spara.

Detta kommer inte att bli någon expertguide för aktier eller fonder utan en lite mer grundläggande genomgång av vad som gäller och vad som kan vara bra att tänka på när man investerar i förhållande till att försöka spara pengar och få igång ett aktivt sparande. Man ska tänka på att både aktier och fonder (även om fonder normalt brukar betraktas som säkrare) kan innebära att man förlorar pengar ifall de går ner istället för upp. Det är alltså inte ett helt säkert sätt att spara men man får väga riskerna mot möjligheten att tjäna pengar vid varje tillfälle.

Aktier inget för dem som precis kommit igång?

Aktier har sina fördelar och sina nackdelar. För den som precis börjat spara pengar och lyckats komma igång med sitt sparande kanske inte aktier är speciellt aktuellt. För att det ska vara någon vits att börja handla med aktier är det ofta så att man behöver åtminstone ett hyfsat belopp som kan användas för att köpa aktier. Äger man för få aktier blir resultaten ganska mesiga. Ifall du äger aktier för 10 000 kr i ett företag och aktiekursen går upp med 10% har du plötsligt "tjänat" 1000 kr. Äger du bara aktier för 1000 kr är ökningen för samma 10% bara 100 kr.

Är du intresserad av att spara / investera i aktier är det alltså ofta bra att ha en gräns för hur mycket man lägger in som minst. Ifall du då hittar en bra aktie att spara i kan du göra en vettig vinst istället för att bara tjäna lite växelpengar. I början när man precis kommit igång med sitt sparande är det inte heller direkt bra att satsa sina pengar där man riskerar att förlora dem. Skulle det gå dåligt är man plötsligt tillbaka på noll och kanske tappar lusten att spara vidare.

Spara i tryggare aktier

Aktier kan innebära olika stor risk. Det finns aktier som är relativt trygga och där räknar man med en stabil ökning över lite längre tid. Denna typ av aktier är bra för dem som vill öka på sina besparingar i en hyfsad takt men som samtidigt inte vill riskera att förlora en massa pengar. Aktier kan alltid gå upp och ner, så man får vara beredd på att även de så kallade trygga aktierna kan gå ner, men på lång sikt brukar det vara ganska stabil uppgång som gäller.

Jag skulle rekommendera lite tryggare aktier till dem som huvudsakligen vill hitta ett vettigt sätt att spara pengar och framför allt till dem som nyligen kommit igång med sparande och börjat få ihop en respektabel summa. Man vill inte gärna kasta bort sina pengar genom att satsa på riskabla aktier, speciellt inte när man inte har så bra koll på börsen. I alla lägen när man investerar i aktier ska man tänka på att försöka sprida ut risken genom att köpa flera olika aktier.

Spara i aktier med större risk

Det går även att satsa pengar i aktier som är klart mer osäkra men som kan tänkas dra iväg ordentligt om man har lite tur. I så fall kan ökningen bli riktigt stor men det finns alltid en risk att det istället kommer en stor nedgång, vilket skulle kunna innebära ett stort hål i besparingarna. När man funderar på att investera i sådana aktier ska man hela tiden försöka avgöra om risken är värd belöningen. Man ska helst inte heller lägga alla sina ägg i samma korg utan sprida ut risken så att man inte förlorar allt om en aktie går dåligt.

En vanlig sparare som inte har några planer på att bli daytrader (och alltså handla väldigt ofta med aktier och ha stenkoll på utvecklingen) bör försöka hålla sig till aktier som inte innebär en allt för stor risk. Det är bättre att köpa en aktie med möjlighet till hyfsad avkastning på lite längre sikt och samtidigt ha en mindre risk. Man kan tro att det är lätt att göra klipp på aktier men det är ofta inte så lätt som man tror och det gäller att vara insatt och att köpa och sälja vid rätt tidpunkt. För den vanlige spararen som vill satsa på aktier är det alltså bättre att köra på aktier som man kan behålla lite längre och som är säkrare.

Du hittar mer info om aktier i vår avdelning detta

Följ oss på Facebook