Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Börja spara: 5. Välj sparform - Sparkonto

I serien om att börja spara pengar har vi pratat om allt ifrån att komma igång till att hitta pengar att spara och att göra upp en ordentlig plan för sitt sparande. Det här steget handlar mer om vad man kan göra med sina pengar när man väl börjat komma igång med sitt sparande. Har man klarat av den tuffa biten att faktiskt komma igång så gäller det ju att man gör något vettigt med sina pengar och hittar en bra sparform.

I det här inlägget ska vi alltså utforska några olika möjligheter för sparande och då även vissa möjligheter att investera pengar på ett sådant sätt att man får vettig avkastning. Har man pengar som bara ligger som inte används till något vill man gärna sätta dem i arbete och eventuellt tjäna några kronor. Vi ska titta på allt ifrån sparkonton till aktier och fonder. I det här inlägget fokuserar vi på just sparkonton och nästa del tar upp investering i t ex aktier och fonder.

Samtidigt som man gärna vill ha avkastning på sina sparade pengar ska man även tänka på att just en buffert är pengar som ska finnas tillgängliga ifall man får ekonomiska problem, varför man inte bör investera sådana pengar med allt för mycket risk eller binda upp dem under en lång period. Detta kan vara värt att tänka på när man bestämmer sparform.

Spara pengar i sparkonton

Att spara sina pengar på ett sparkonto är i princip den tryggaste formen av sparande man kan ha där det finns möjlighet att få lite avkastning på pengarna man har sparade. I detta fall väljer man ett sparkonto av den typ man är intresserad av och sätter in sina pengar där. Sparkontot har en viss sparränta vilket innebär att på ett år får du några procent ränta på de pengar som ligger på kontot och pengarna förökar sig. Det finns ett varierande utbud av sparkonton beroende på hur länge du kan tänka dig att låta pengarna ligga utan att röra dem etc. Räntan påverkas av detta.

Det finns som sagt flera olika typer av sparkonton. En del är enklare och har inga större krav på dig och ditt sparande men andra kan ha regler för hur länge du måste ha pengarna liggande på kontot, hur mycket du får sätta in eller ta ut etc. Konton som har större begränsningar är de som är mer långsiktiga och dessa erbjuder en högre ränta mot att du t ex inte kan ta ut pengarna på ett eller flera år.

Enklare sparkonton (E-sparkonto)

Det enklaste valet för någon som vill spara pengar på ett sparkonto men ändå vill ha frihet att t ex ta ut pengar när som helst är ett vanligt E-sparkonto som man skaffar via sin Internetbank. Ett sådant konto kan man ofta lägga upp helt på egen hand och sköta om själv. Banken slipper administrera kontot och skickar inte ut kontoutdrag etc, vilket de är glada för. Du får en ganska bra sparränta och kan när du vill överföra nya pengar och när som helst ta ut pengar ifall du skulle få akut behov. Ett sånt här konto kan alltså vara bra för en ekonomisk buffert.

Långsiktiga sparkonton

Vill du spara pengar på längre sikt kan du få ut en lite högre ränta på dina pengar. Det finns olika konton för detta och olika banker har sina egna sparkonton att välja mellan. Villkoren kan variera men det som man huvudsakligen ska veta är att du troligen måste bestämma en minsta bindningstid för ditt sparande, t ex mellan 1 och 10 år. Du kan då normalt inte röra dina sparade pengar innan tiden gått ut, åtminstone inte utan att betala en avgift för ditt uttag. Det kan även tänkas att det finns ett minsta belopp som måste sättas in på ett sådant konto, t ex 50 000 kr. Ett långsiktigt konto kan fungera bättre för den som vill spara mot något specifikt i framtiden, t ex en ny bil.

Att välja ett bra sparkonto

Valet av sparkonto beror på flera faktorer. För det första måste du ha klart för dig vad dina pengar är till för. Är det pengar som finns som buffert för ekonomiska problem etc är det kanske inte bra att binda upp dem under en för lång period framåt. Du måste försöka ha en del pengar redo som du snabbt kan plocka fram ifall något skulle inträffa. Har du en stor buffert kan det dock fungera att ha delar av pengarna tillgängliga medan resten investeras på lite längre sikt. Ifall du istället vill spara mot något annat längre fram eller helt enkelt har fått igång ett bra sparande där du har mycket pengar att lägga undan så kan du satsa på ett sparkonto med mer fokus på framtiden och bättre avkastning.

Slutligen kan man väl säga att det bästa är att helt enkelt prata med sin bank. Det finns normalt ett antal sparkonton att välja mellan och vill man börja spara eller har sparat en del och vill få ut det mesta av sitt sparande kan man prata med en rådgivare på banken. Han eller hon kommer att kunna föreslå bra sparande som passar dig och dina mål.

Följ oss på Facebook