Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Börja spara: 2. Pengar över till sparande

Nu är det dags för nästa del av serien om att komma igång med sparande. Idag kommer inlägget handla om hur man kan skaka fram pengar att använda till sparandet och vikten av att kontrollera sina utgifter så att man inte betalar onödiga pengar som istället hade kunnat sparas. Ett av skälen till att man låter bli att spara pengar är ofta just att man inte riktigt känner att det blir några pengar över till sparande, men det finns ofta lite pengar att hämta om man ser över sin ekonomi.

Första steget när man vill börja spara är att hitta lite pengar som man varje månad kan ta och lägga undan. Det är inte alltid helt lätt om inkomsterna och utgifterna ligger på liknande nivåer. Det är lätt att känna att man inte kan spara pengar eftersom det inte direkt finns något att ta ifrån men det gäller att se över sin ekonomi, kolla var man kan spara, ifall det finns onödiga kostnader och vad som eventuellt är mindre viktigt än sparandet.

Hur hittar man pengar att lägga på sparande?

För att kunna lirka fram pengar som kan läggas på sparande varje månad behöver man ta sig en titt på ekonomin. En del kanske helt enkelt har pengar över och bara kan ta en del av dem och lägga undan men det är långt från alla som har en massa pengar över som bara ligger på kontot och skräpar. För dem som inte känner att det finns något direkt utrymme för sparande ska vi nu försöka hitta bra sätt att få fram pengar.

Har man inga pengar över är den naturliga lösningen att titta på sina kostnader och se ifall det finns något man kan göra för att minska dem lite, och på så sätt få pengar över. Man kan alltså behöva spara in en del pengar för att sedan kunna börja spara pengar. Det finns många olika saker man kan göra för att spara pengar.

Först och främst kan man se över ifall det finns några onödiga kostnader, alltså sådant som man egentligen inte behöver betala. Detta kan vara allt ifrån parkeringsböter och förseningsavgifter till godis och cigaretter (som kan kosta ca 1500 kr / månad om man röker ett paket om dagen). Det kan även handla om att man betalar onödigt mycket pengar för t ex sin el eller sitt mobilabonnemang bara för att man inte tagit sig tid att jämföra eller att byta till en lösning som är optimal för en själv. Genom att gå igenom sina kostnader och ta bort de som inte är nödvändiga och optimera de som måste finnas kan man spara mycket pengar.

Det finns även ett stort antal andra spartips för den som verkligen vill se över sina kostnader och undvika att betala pengar i onödan. Du kan spara pengar på väldigt många olika saker. T ex kan du spara en hel del pengar på maten, genom att välja maträtter som är prisvärda och genom att välja billigare alternativ när smaken är i princip likadan. Du kan även spara pengar på sådant som uppvärmning av hus, elräkningen och olika kostnader för bilen.

Ifall du vill ha lite mer konkreta exempel på spartips kan du titta in på vår sektion med just spartips. Här har vi många tips och bra exempel som kan hjälpa dig att spara en stor eller liten slant.

Nästa inlägg kommer att fortsätta på samma tema och ta upp hur man kan göra en budget och hur detta hjälper dig att få ordning på ekonomin och hitta pengar som kan läggas på sparande.