Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Börja spara: 1. Inledning

Att spara pengar är något som många kanske gör och det är viktigt att ha ett visst sparande för att trygga sin ekonomi, men det är heller inte alltid så lätt att komma igång eller att veta hur man kan spara pengar på ett bra sätt. Detta blogginlägg är det första i en serie som fokuserar på sparande och hur man kommer igång med sitt sparande ifall man inte tidigare har lagt undan så mycket pengar.

Vikten av att spara

De flesta vet nog att det är viktigt att spara pengar. Man kan spara av flera olika anledningar, för att man vill ha en extra säkerhet i sin ekonomi, för att samla ihop tillräckligt med pengar för att köpa ett hus eller åka på en resa eller bara för att ha pengar som man kan spendera längre fram i livet. Alla skäl till att spara är bra men vi ska titta lite närmare framför allt på det här med trygghet i ekonomin.

Att ha en del pengar undanstoppade för en regnig dag betyder ganska mycket. Det är inte alls säkert att du behöver använda dessa pengar vid nåt tillfälle men pengarna skapar trygghet bara genom att finnas tillgängliga ifall det faktiskt dyker upp oväntade kostnader. Har man inga marginaler i sin ekonomi och inte har några extra pengar är det svårt att hantera oväntade utgifter som kan dyka upp.

Att ha en buffert

En buffert är helt enkelt sparade pengar som kan användas ifall man av något skäl skulle få ökade utgifter i hushållet eller tvingas betala någon större summa helt oväntat. Att ha en buffert är viktigt eftersom man aldrig vet exakt vad som kommer att hända i framtiden.

Kanske dyker det upp stora oväntade kostnader t ex om du köpt ett hus och upptäcker att det finns fuktskador som måste fixas eller kan det tänkas att du blir sjuk eller arbetslös och förlorar delar av dina inkomster etc. I dagsläget är bolåneräntorna på väg upp och när räntan ökar från t ex 2% till 4% kommer dina kostnader i princip dubblas. Då är de extra sparade pengarna till nytta. En buffert är till för att skydda i olika lägen så att du har pengar som täcker eventuella problem.

Ifall du eller någon i ditt hushåll förlorar jobbet kommer ni fortfarande att ha lika höga kostnader samtidigt som ni får in klart mindre pengar. Finns det en buffert kan man använda dessa pengar för att täcka upp skillnaderna tills dess att man hittar ett nytt jobb och får nya inkomster. För att få en buffert måste man lägga undan pengar hela tiden och se till att hålla ordning på sitt sparande. Börjar man få mer pengar än man tror att man behöver i buffert kan man alltid lägga dem på en semesterresa eller någon annan lyx.

Hur mycket ska man då ha i buffert? Åsikterna går isär om vad som är lagom mycket men många tycker att det är lagom att ha två till tre månadslöner sparade i buffert. Då har man tillräckligt för att klara av de värsta dalarna i ekonomin och oväntade utgifter. En del vill dock ha en större buffert och andra tycker att mindre räcker. En buffert ska anpassas till ekonomin så att man känner sig trygg. Gör ett test och räkna bort exempelvis 25% av hushållets inkomster (för att simulera att någon blir sjukskriven eller liknande) och se hur detta påverkar ekonomin. Sätt sedan en budget som gör att det känns bra.

Nästa inlägg kommer att handla om hur man kommer igång med sparandet, var man kan hitta pengar att lägga undan och vikten av att göra en ordentligt budget.