Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Billiga veckan: Sammanfattning

Nu har det gått en hel vecka med billig mat och det är dags att sammanfatta hur det faktiskt har gått att äta billig men god mat och hur mycket det har kostat. Vid en första anblick ser det åtminstone ut som det har gått bra att hålla nere kostnaderna för maten och totalt sett har vi sparat in ganska mycket jämfört med vad t ex Konsumentverket anser är en normal matkostnad per månad.

Totala matkostnader

Hur mycket kostade då maten under billiga veckan? Det ska vi ta och räkna ut här. Varje dag åts det både frukost, lunch och middag utom just på lördagen då det istället blev frukost, tidig middag och kvällsmat. All den mat som användes i matlagningen köptes på ICA Maxi i Jönköping och är därför varken extremt billig eller speciellt dyr. Under veckan har det handlat helt och hållet om att äta billigt och det har inneburit att det inte blivit något småätande utöver måltiderna och inte heller några extravaganser i övrigt. Till maten dracks det vatten om inget annat meddelats.

Den totala kostnaden för maten som ätits under veckan blev 144 kr (titta in under respektive veckodags blogginlägg för att se exakt hur mycket dagens mat kostade och vad som åts den dagen). Om man räknar ut hur mycket det skulle bli på en månad är kostnaden 617 kr ifall man räknar att en månad är 30 dagar. Konsumentverket skriver att en normal man äter mat för ca 2000 kr per månad om han äter alla måltider i hemmet. Vi har alltså visat att det går utmärkt att äta för betydligt mindre än så om man verkligen vill. Vår duktiga försöksperson som har kämpat med billig mat den här veckan har klarat sig på en kostnad som är hela 70% lägre.

Slutsatser

Slutsatsen vi drar från detta experiment är att det går hur bra som helst att äta billigt om man bara försöker tänka ekonomiskt och planera sin mat. Det finns mycket mat som är billig och om man ser ett behov av att dra ner på sina matkostnader är det inte speciellt svårt att göra det. Du kommer självklart att få äta aningen mindre lyxigt och hoppa över snacks och annat utöver det vanliga, men det är ju inte så konstigt.

Vi säger självklart inte att du ska följa vårt exempel exakt och du behöver inte snåla supermycket med maten, men det finns nästan alltid möjligheter att kapa lite i matbudgeten. Ifall du äter lite extra billigt ett par dagar i veckan kan bara det göra stor skillnad för den totala kostnaden varje månad. Du kan även om du vill äta billigt i veckorna och sen lyxa till det lite extra under helgen. Det går att variera mycket men grundtanken är att du kan äta riktigt billig men samtidigt god och ordentlig mat om du har lust.

Om du missat något dag kan du börja om veckan från första artikeln. Billiga veckan - Introduktion.

Följ oss på Facebook