Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ät billigt och spara mycket pengar

Det finns en hel del olika kostnader i ett hushåll som går att dra ner på om man verkligen vill. Här på sidan har vi väldigt många spartips av olika slag - en del riktigt bra och en del som gör en liten, men ändå märkbar skillnad. Att försöka äta billigt är dock ett av de tips som kan göra stor skillnad i kassan varje månad.

Olika familjer har olika matbudget. En del kanske redan äter hyfsat billigt och tänker mycket på vad de äter och vad de betalar när de går och handlar. Andra har inte lika bra koll. Maten är en av de utgifter som går att dra ner på en hel del om man verkligen vill. Det kanske låter lurigt men det är inte så svårt egentligen. Det viktiga är att man tänker smart.

Planera maten

Det finns många saker som hjälper dig att spara pengar på mat. För det första är det bra att göra upp en matsedel för veckan så att man har bestämt vad man ska äta varje dag. Då kan man sätta sig ner och hitta maträtter som är relativt billiga att laga.

Detta faller också samman med att försöka storhandla istället för att småhandla. Om du planerar maten ordentligt och vet vad du behöver handla kan du storhandla och köpa in det som behövs för veckan. Du kan undvika att köpa onödiga saker och du kan se till att du inte köpa dyra saker som du inte borde köpa.

Bra planering handlar också om att utnyttja rabatter och erbjudanden. Om du ser att det är riktigt bra pris på falukorv en dag kan du planera in korv stroganoff på matsedeln en dag och kanske ugnsbakad falukorv en annan dag. På så vis utnyttjar du rabatten och planerar maten för veckan på ett smart sätt. Det är ungefär samma princip med säsongsbetonade råvaror. Köp sådant som är billigt just nu och vänta med andra saker tills deras säsong kommer.

Var kreativ - även billig mat kan vara riktigt god

Mat behöver inte vara mindre god för att den kostar mindre. Det finns mängder av jättegoda maträtter vars ingredienser är billiga att köpa. Det kan vara svårt att komma ur sitt vanliga tänk om man brukar äta en viss typ av mat eller ofta äter samma maträtter, men det gäller att försöka. Kolla vad som är billigt i mataffären och hitta på några maträtter utifrån det. Eller leta reda på recept på Internet med billiga ingredienser.

Om du normalt äter tacos på fredagar (lite tråkigt exempel kanske) så kanske du köper samma saker varje gång. Bara för att du vill äta billigt behöver du inte nödvändigtvis dra in på din taco, du behöver bara göra den mer prisvärd.

Testa ett annat märke av tacokrydda, tacosås och bröd. Testa att göra ditt eget tortilla-bröd istället för att köpa. Ta lite mer grönsaker och lite mindre kött per taco. Testa fläskfärs istället för blandfärs. Hoppa över majsen helt och se om det smakar ungefär lika gott ändå. Det finns möjligheter att spara om man bara vill.

Tips här på Ekonomi-portalen.com

Vi har ett stort antal bra spartips när det gäller mat i vår avdelning för spartips. Du kan kolla in dem och se om du hittar något värt att prova.

Vi gjorde tidigare ett test här i bloggen som vi kallade Billiga veckan. Där försökte vi äta så billigt som möjligt under en vecka utan att för den delen tumma på antal måltider eller kvaliteten på maten i sig. Vi visade att det går att äta riktigt billigt men ändå vettigt och gott.

Följ oss på Facebook