Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

9 tips som gör det roligare att spara pengar

Att spara pengar har kanske inte direkt rykte om sig att vara jätteroligt eftersom det handlar om att lägga undan pengar istället för att spendera dem direkt. Man måste ha lite karaktär så att man inte spenderar sina pengar på roliga saker lika snabbt som man tjänar dem och man måste även kunna tänka framåt och planera för framtiden, helst många år in i framtiden. Här ska vi därför presentera lite tankar och tips för hur man kan göra det lite roligare och enklare att spara.

1. Sätt upp mål

För att ha en god chans att sparandet ska bli lyckat gäller det att sätta upp mål. Att ha mål för det man gör är generellt viktigt, det gäller inte bara när man sparar pengar utan även i andra lägen. Att jobba mot ett visst mål är roligare eftersom man vet att man tids nog når sitt mål och att man då kommer känna sig nöjd med sin prestation. En del mål är ännu roligare, t ex om det rör sig om att man sparar för att köpa något.

Sätt upp mål för ditt sparande

Kanske du vill spara pengar för att ha råd att köpa ett hus eller så måste du spara pengar för att komma på plus i slutet av varje månad. Oavsett vad ditt mål är så ska det finnas ett sådant. Det kan även vara konkreta saker som att du om sex månader ska ha lagt undan X antal kronor eller att du ska ha dragit ner dina fasta kostnader med X antal kronor.

Vilka mål som passar dig vet du bara själv, men se till att sätta upp dem så har du klart större chans att lyckas med ditt sparande. Det gäller som sagt inte bara för att lägga undan extra pengar utan du kan sätta upp mål för att spara in på olika saker och dra ner dina kostnader. Gör du det har du mer pengar att röra dig med som du sedan kan spara eller spendera.

2. Delmål och belöning

Innan talade vi om ditt slutliga mål med sparandet och hur viktigt detta är. Dock kan ett mål som ligger långt framåt i tiden ibland vara lite svårt att greppa och därför är det bra att sätta upp mindre mål på vägen. Att uppnå dessa mål kan hjälpa dig att hålla dig motiverad under resan mot det stora målet.

Att ge sig själv en liten belöning är också smart när dessa delmål är uppnådda. Tanken är att belöningen inte ska vara något allt för stort och dyrt utan vara något som du uppskattar. Kanske gillar du att spela golf och då kan du tillåta dig att åka och spela en runda på någon annan bana även om detta kostar några hundra kronor. Självklart ska belöningen stå i proportion till dina mål, är målet att dra ner på kostnaderna med 200 kr varje månad kan belöningen inte vara så stor utan då kanske det bara är frågan om att unna dig en riktigt härlig TV-kväll i lugn och ro med en påse chips. Du kan säkert komma på någon bra belöning som passar just dig.

En viktig del av det hela är att inte bara kämpa mot ett slutmål som ligger långt bort utan att sätta upp milstolpar på vägen. Ifall din plan går över flera år kan det vara skönt med ett delmål minst varje halvår så att du känner att det inte är så långt borta. Du kan till och med köra varje kvartal. Då ska du först och främst se till att du gjort det du ska ha gjort under den gångna tiden och sedan kan du ge dig själv en liten klapp på axeln och någon liten belöning ifall du lyckats.

3. Socialt kreativ

Att ha ett bra socialt liv är viktigt för att njuta av livet, är du missnöjd kommer det även att vara svårare att spara pengar. Tyvärr kostar ofta det sociala livet ganska mycket pengar utan att man egentligen tänker på det.

T ex att tillsammans med vännerna gå och se på en fotbollsmatch på den lokala puben har en tendens att dra iväg en del i pengar när några öl beställs plus mat. Ta då istället och kolla på matchen hemma hos någon, vilket är mycket billigare och inte behöver vara tråkigare på något vis.

Istället för att gå till köpcentrumet med dina vänner kan ni ger er ut på en vandring i naturen, ligg på stranden eller bara umgås i lugn och ro där ni mest pratar med varandra. Det finns massor av saker som man kan hitta på tillsammans med vännerna som inte kostar pengar och som är minst lika trevliga.

Ifall man vet att man inte har så mycket pengar att spendera och att man behöver spara en del så är det vitkigt att veta sina begränsningar. Visst vill man gärna vara med på allt och inte tacka nej till roliga saker, både för att man missar något skoj och för att man kan verka tråkig om man alltid säger ner. Dock måste man ibland kunna säga ifrån och antingen tacka nej eller be kompisarna att hitta på nåt som kostar lite mindre. Det måste som sagt inte alltid vara dyrt att umgås.

4. Spara tillsammans med någon

Släkt och vänner hjälper oss med massor av saker i livet, det kan vara allt från att äta nyttigare, läxor, hitta ett jobb osv. Därför är det bara logiskt att även ta hjälp av andra när det gäller att spara pengar. Ett bra sätt för detta är att hitta någon att spara pengar tillsammans med.

Sätt upp mål som ni bägge ska uppnå. Sen om det är exakt likadana eller olika beror på er ekonomiska situation. Se sedan till att ni triggar varandra till att lyckas uppnå dessa mål. Genom att göra på det här viset kan man också koppla till förra tipset. Ifall du t ex sparar tillsammans med en vän har du ju även någon du kan umgås med "billigt", som förstår vikten av att ni kan göra saker som inte alltid kostar så mycket.

Att dela med sig av tips längs med vägen är också bra. Ni har säkert många olika tankar och idéer om ekonomi som den andre inte har koll på och ifall ni kan prata om det och ge varandra lite tips kan det leda till att ni båda hittar nya vägar att spara och kan se på er privatekonomi på lite annorlunda och bättre sätt.

5. Hitta roliga sätt att tjäna extra pengar

Extra pengar kan tjänas genom att skaffa ett deltidsjobb men det behöver inte alls vara något sådant stort. Istället kanske det finns möjligheter runt omkring där du bor att tjäna pengar på lite mindre sätt. Du kanske kan jobba med något litet lite då och då. Gräsklippning, passa barn eller vad det nu kan vara som du tycker är helt okej att göra och som kan dra in lite extra.

Ifall du har någon specifik hobby, något som du gillar att göra och som du vanligen gör bara för att det är skoj, kanske du kan omvandla det till en extra inkomst. Ifall du gillar att fotografera kanske du kan erbjuda dina tjänster som fotograf på kompisens bröllop eller ett kalas etc. Ifall du gillar att måla eller sy kan även detta omvandlas till ett sätt att tjäna pengar ifall du hittar någon som är i behov av sådana kunskaper.

6. Tänk igenom dina kostnader och finn nöje i det du har sparat

Roligare att spara pengar

Att dra ner på t ex ditt tv-utbud kan ses som tråkigt men om du inte använder alla kanalerna kan du vända det hela till något positivt. Tänk då på alla pengar som du sparar genom att inte ha de där onödiga kanalerna. Vetskapen om att det kommer att finnas mer pengar på kontot i slutet av månaden borde göra missnöjet över det nerdragna klart mindre.

Säg att du sedan tidigare åkte bil själv till jobbet varje dag men istället börjar att samåka så kan du spara många tusen kronor. Visst kanske det inte är lika smidigt att samåka som att åka själv men med tanke på hur högt vi värderar pengar rent allmänt i vårt samhälle så är det ju ganska kul att ha extra slantar på kontot.

Ha detta i åtanke i slutet av månaden när du kan lägga undan de där extra kronorna, speciellt om det blir stora pengar. Det finns mycket nöje i att känna att man har gott om pengar över och att man sparat in ordentligt. Tänk på detta vis igenom alla de kostnader du har varje månad och se ifall det går att göra något åt dem. Många gånger spenderar man mer än man egentligen behöver men är lite för bekväm för att fixa till det.

7. Gör det till en utmaning att spara när du shoppar

Vi måste köpa vissa saker så enkelt är det, mat t ex har vi svårt att klara oss utan. Se då till att göra själva shoppandet till en utmaning i att spara pengar. Istället för att per automatik ta det där vanliga paketet pasta som du alltid gör läs noga på prislapparna vilka som verkligen är billigast. Sen ska ju sägas att billigast inte alltid är tillräckligt bra men ofta fungerar det mycket bra.

Försök att hitta kuponger, realådor, utförsäljningar osv för att handla lite billigare. Viktigt är självklart att inte köpa något onödigt bara för att det är billigt. Kolla sedan efter det att du har handlat hur mycket pengar du verkligen sparade. Minns t ex en gång när jag själv handlade varor på ICA som normalt skulle ha kostat 300 kr men som jag fick för 200 kr tack vare rabatter. Tala om att jag var klart mer nöjd med mitt handlande den dagen.

Det finns något allmänt ganska tillfredställande i att kunna köpa saker för mindre än de vanligen kostar. Du ska som sagt försöka att inte köpa saker som du inte behöver bara för att de är på rea men en del saker kan man även spara undan till senare, t ex i frysen eller ifall det är sådant som inte blir dåligt. Passa på när det är lägre pris och var nöjd med att du gjorde ett klipp.

8. Utnyttja det vi inte ser

Vi människor är lite dumma då vi många gånger har svårt att ta till oss att saker kostar pengar när vi inte ser sedlarna räckas över. Detta gör att det är väldigt enkelt att spendera alldeles för mycket pengar hos onlineshoppar och liknande, genom att handla med kortet. Men just denna ”förmåga” kan du även utnyttja till det positiva.

Lägg in en automatisk överföring direkt efter att du har fått lön som skickar en viss summa från ditt lönekonto till ett sparkonto. Efter ett litet tag kommer du helt ha glömt att dessa pengar försvinner från kontot men du kan ju ha den där trevliga vetskapen av att ditt sparande hela tiden ökar.

Att lägga undan de pengar man vill spara direkt när man får lönen är också väldigt bra. Man bör se pengarna som går till sparande på samma sätt som man ser en räkning, något som måste betalas varje månad. Ifall man försöker vänta med sparandet till slutet på månaden blir det gärna att man spenderar eftersom pengarna finns där. Man tänker att man ska se hur mycket som blir kvar på kontot och sparar den summan men tyvärr brukar man då ofta ha mindre pengar kvar än man borde.

9. Acceptera att det ibland blir fel

Sätter du alldeles för stor press på dig själv att klara av dina mål finns det risk att du blir väldigt missnöjd när du inte riktigt gör vad som krävs av dig. Kanske du hade bestämt att du aldrig får gå på bio men så gick den där riktigt roliga filmen upp och alla dina vänner skulle se den. Det är då fullt förståeligt att du spenderade pengarna på bio (men du kan ju försöka vara duktig genom att undvika t ex popcorn och andra extrakostnader, så blir det inte lika illa) och det är helt okej.

Du ska se sparandet som en lång process inte något som ska göras på väldigt kort tid. Det är alltså ett maraton och inte en sprint. Det är bättre att du håller ett långsamt tempo som du klarar av att hålla än att gå ut stenhårt och sedan tappa orken halvvägs. Råkar du spendera pengar som du inte tänkt någon gång ta det då bara lugnt och försök bättre dig. Bli inte förbannad på dig själv osv.

Att spara pengar, vare sig det handlar om att lägga undan pengar för framtiden eller att dra ner på olika kostnader, handlar om att bestämma sig. Det är lite på samma sätt som ifall man vill gå ner i vikt eller likandne. Ifall man inte verkligen går in för det så blir det svårt att genomföra det ordentligt. Ifall du bara har rätt inställning och viljan så har du kommit långt. Alla gör misstag eller får återfall ibland, det viktiga är inte att vara perfekt utan att ta sig i kragen och fortsätta med sin plan efter detta återfall.

Följ oss på Facebook