8 tips för att spara pengar i matbutiken
- Kategori: Spara pengar
- Publicerat den 14 augusti 2014
Mat är en mycket stor kostnad för oss varje månad och det är även en av de kostnaderna som vi kan påverka allra mest. Många sparmetoder kanske bara ger några kronor varje månad medan smartare val när det gäller mat kan spara in hundratals kronor varje månad relativt enkelt om man har rätt tänk. Har man stora matkostnader som utgångsläge går det att spara fyrsiffriga belopp.
Vi har tidigare gjort bloggserier här på sajten om att äta billigt och då vid ett tillfälle ätit för ca 63 kr under 5 dagar och ett annat tillfälle då vi åt för 144 kr under en hel vecka. Maten för 63 kr var en del av en form av utmaning som kallas för Live below the line. Dessa dagar var det väldigt sparsmakat när det gäller mat men det gick iaf. Den vecka som vi åt för 144 kr är istället kanske ett ännu bättre exempel på att det faktiskt går att äta billigt utan problem. Denna bloggserie kallade vi kort och gott för Billiga veckan.
Den så kallade "billiga veckan" var det faktiskt helt okej mat men självklart inte lyxigt. Någon gång då och då vill man dock troligen lyxa till det lite, vilket givetvis också är helt okej. Det finns utrymme även för för detta och fortfarande spara pengar.
Konsumentverket säger att normal matkostnad per månad för en man på 31 – 60 år som äter all mat hemma ligger på 2 240 kr. 144 kr i veckan blir cirka 620 kr per månad, det finns alltså utan problem pengar att spara jämfört med Konsumentverkets siffror. Skulle du dubbla kostnaden för vår billiga vecka så är det ju fortfarande 1 000 kr mindre per månad än Konsumentverkets genomsnittssiffra.
För att hjälpa dig att spara pengar på maten ska vi här släppa en lista på lite bra tips som du kan ha i åtanke när du ska inhandla din mat. Tipsen kan ha ganska stor påverkan på din matbudget ifall du bara följer dem och engagerar dig lite i att spara in pengar på maten.
1. Planera en meny
Det finns många anledningar till att planera exakt vad som ska ätas på förhand. T ex riskerar du inte att råka ut för fenomenet av att det inte finns någon mat hemma och att man därmed köper en pizza eller liknande. Sen är det mycket enklare att planera in ett smart handlande om du har en meny. Många varor har t ex ett ganska kort bäst före datum (även om de normalt håller längre) och då är det smart att använda något köpt till två måltider på kort tid än att bli tvingad att slänga mat när den blivit gammal.
2. Sätt en budget per måltid
Bestäm hur mycket du vill att varje måltid ska få kosta och välj sedan måltid efter detta. Detta är ett bra sätt att förhindra att kostnaderna drar iväg. Om du redan i förväg vet hur mycket du kan spendera måste du vara kreativ och anpassa din shoppinglista efter vad du har att jobba med istället för att du bara handlar på och inser efteråt att det blev dyrt.
3. Handla efter kampanjerbjudanden
Är det extra billigt pris på kyckling denna vecka? Ta då och ät det till middag ett par dagar och köp gärna lite mer och frys in det. Om du kollar in annonsbilagorna hittar du snabbt vilka varor som är extra billiga och handlar du med detta i åtanke går det att spara in mycket pengar. Du kan använda detta för att planera denna veckans meny men du kan även passa på att köpa lite mer av sådant som är billigt och som går att frysa in eller som håller sig väldigt länge. Detta funkar väldigt bra på toalettpapper och andra sådana produkter som inte har något bäst-före datum.
4. Reor och storpack
Förra tipset kommer in här också plus att vi lägger till att köpa i storpack. Ofta är det betydligt billigare att köpa 5 kg än 1 kg av något, när man tittar på kilopris. När något är billigt så köp mycket av det. Är det extrapris pris på mjöl t ex så köp in en riktigt stor mängd av det hela då det håller länge. Det just det som är faktorn att tänka på, är något hållbart länge i skafferiet, kylen eller frysen så köp in mycket, något som används ofta kan man utan problem köpa 30 – 40 paket av. Visst blir kostnaden hög vid köptillfället men detta sparar du in på lite längre sikt. Viktigt är bara att man enbart köper varor som verkligen används, annars är det bara onödiga pengar även om det var billigt.
5. Vad kan man göra själv?
Ta tortillabröd som ett exempel. De billiga sådana kostar runt 10 kr för 8 st. Gör du dem istället själv kostar det inte många kronor då det inte är mycket mer än mjöl i dem. Det är även enkelt att göra samtidigt som det är gott. Bröd är överlag en väldigt bra sak att göra själv om man vill spara pengar.
Visst tar det längre tid att göra mat själv från grunden men du sparar pengar på detta. Tänk därför igenom vad som är värt att göra själv från början för det finns många saker som också inte är det. Ett exempel på sådant är pasta, vilket inte är dyrt att köpa och skulle ta riktigt mycket tid att göra liknande mängder av själv. Sen om du någon gång vill göra egen färsk pasta för smakens skull är det en helt annan sak.
6. Släng inte mat
Det allra största slöseriet man kan göra när det gäller mat är att slänga fullt ätbar mat. Statistik säger att 18 % av maten som köps i Sverige slängs även om det är fullt ätbar. Detta motsvarar ungefär 8 000 kr i bortkastade pengar för en vanlig familj. Se därför till att inte laga för mycket mat och efter det slänga den från tallriken, bättre då att istället laga extra mycket så det räcker till en eller flera matlådor.
Bäst före datum är också en sak som det råder missuppfattning om. Bäst före datum är inte samma sak som att det är något fel på maten när detta datum går ut. Tar du mjölk t ex kan den hålla upp mot en vecka efter utgånget datum om den stått kallt hela tiden och gärna varit oöppnad. Titta, lukta och sedan smaka på varan för att avgöra ifall den fortfarande är okej. Smakar det okej är det med största säkerhet inget problem att äta. Det är bara när det står ett sista förbrukningsdatum på varan som du bör slänga maten ifall tiden har passerat.
7. Matlådor
Ibland är man inte sugen på att laga mat, så enkelt är det. För dessa dagar är det smart att ha lite mat redo i frysen eller kylen som det bara är att plocka fram och värma upp. Allt för att undvika det där besöket till pizzerian. Matlådor är också kanon att ha med till jobbet istället för att gå ut och äta. Kostnaden för en portion hemlagad mat som du gjort själv är mycket lägre än kostnaden för ett restaurangbesök, även om du äter på en prisvärd restaurang. Detta gäller speciellt ifall du också har varit duktig på att tänka ekonomiskt när du lagat din mat.
8. Variera din mat
Det finns massor av recept att välja mellan - när denna artikel skrivs så finns det t ex 96 600 recept inlagd på Matklubben.se. Ska du vara smart och spara pengar på din mat gäller det att variera vad du äter. Samma mat hela tiden blir tråkigt även om den är billig. Titta därför in t ex på Matklubben eller någon annan samling med recept så hittar du säkert något nytt och billigt du kan laga.
Man ska komma ihåg att man kan variera sin mat väldigt mycket även om man har vissa begränsningar gällande ingredienser. Har du t ex köpt en massa potatis så kan det kännas som att det kan bli dålig variation men det finns mycket att göra med potatis, från att koka dem till att göra mos eller stuvad potatis etc. Poängen är att med lite fantasi och några bra recept kan du laga en mängd olika rätter även om du har billiga och kanske inte så lyxiga ingredienser att jobba med.
Har du några fler smarta tips på hur man kan dra ner på utgifterna, spendera mindre eller få ett sundare ekonomiskt tänk är du välkommen att kommentera nedan. Du kan skriva några tips eller andra tankar om du har lust.