Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

8 bra tips för att spara pengar på dina vinterdäck

Nu är det snart vinter igen och med vinter, snö och kyla kommer även kraven på att ha vinterdäck på bilen. Det är givetvis inte bara något man gör för att man måste utan även för att man vill känna sig säker på vägarna. I bloggen tänkte jag ta upp olika bra sätt att spara pengar på vinterdäck.

Spara pengar på dina vinterdäck

Däck till bilen är inte speciellt billigt. Vinterdäcken kan kosta en ordentligt slant och samtidigt är det krav på att man har vinterdäck under vissa delar av året och också att däcken håller en viss standard. Bortser man från krav och regler så vill man givetvis själv också ha en viss säkerhet när man kör bil på vintern, när det är kallt och halt ute. Man vill skydda sig själv och sin bil men även andra som man kan stöta på, både bilister och fotgängare.

Här nedan tänkte jag försöka ge en del bra tips på hur man kan spara pengar på sina vinterdäck. En del tips handlar om saker man kan tänka på när man köper nya däck men andra handlar mer om hur man använder sin bil och hur man tar hand om sina däck osv. Alla dessa saker kan dock inverka på hur mycket pengar man kan spara på ett eller annat vis.

1. Köp bra vinterdäck och snåla inte för mycket

Det finns alltid en kamp mellan kvalitet och pris och det gäller givetvis även för vinterdäck. Det finns många olika märken och modeller och en del är klart billigare och andra dyrare. Det är lätt att man snålar lite och väljer billigare däck och på så vis tänker att man sparar pengar. Det som inte är så bra med detta tänk är att man ofta får vad man betalar för.

När det gäller vinterdäck så är kvalitetsdäck ofta en hel del bättre än de billigare däcken. De är säkrare och ger bättre grepp på vägen, vilket ju är en bra utgångspunkt. Dessutom håller sådana däck ofta längre än billigare däck och då behöver man inte byta lika snabbt. Det kan också vara så att däck av bättre kvalitet påverkar bränsleförbrukningen lite mindre och av detta skäl gör av med mindre bränsle än billigare däck.

2. Energimärkning är viktig

Olika vinterdäck har olika klassning från A till G när det gäller bränsleförbrukning. Generellt kan man säga att man tjänar ca 1 dl bränsle per 10 mil för varje steg i skalan. Däcken har större betydelse för bilens bränsleförbrukning än man kan tro då de står för ca 20 % av bilens totala bränsleförbrukning och därför är det också viktigt att välja däck som är mer energieffektiva.

Kolla efter den här klassningen när du väljer däck och försök hitta ett prisvärt vinterdäck som har ett högt betyg på den här skalan för bränsleförbrukning. Då drar bilen mindre bränsle och du sparar pengar över tid. Om du inte vet var du kan hitta den informationen så kan du fråga säljaren.

3. Spelar det roll om man har dubbdäck eller friktionsdäck?

I de flesta fall kan man nog välja själv vad man vill ha. Dubbdäck har lite bättre grepp och kan vara en fördel på äldre bilar men generellt så handlar det om vad du vill ha. Det beror lite på var du tänkt köra i vinter och hur väglaget ser ut.

Om man ser till det ekonomiska så är det inte så stor prisskillnad på de olika typerna av däck. Dubbdäck brukar vara lite dyrare men det är inte några stora skillnader. Dock kan ett dubbdäck dra lite mer bränsle än ett friktionsdäck och det gör lite pengar över tid, speciellt om man kör mycket.

När det gäller friktionsdäck ska man också tänka på att välja rätt typ av däck. Det finns en nordisk variant och en mellaneuropeisk och dessa är gjorda för att klara olika förhållanden. Den nordiska varianten är bättre lämpad för snö och is och har bättre fäste på sådant väglag. Eftersom Sverige har mer snö och kyla än länder som ligger mer söderut så är det oftast bäst att satsa på nordiska friktionsdäck. De kanske kan vara lite dyrare än andra varianten men värda pengarna.

4. Köpa begagnade vinterdäck?

Den som vill spara en slant kanske funderar på att köpa begagnade vinterdäck istället för nya. Det kan givetvis vara ganska mycket billigare men det finns också nackdelar med detta. För det första så åldras däcken och blir dåliga i gummit även om de inte är utslitna och mönsterdjupet är ok. Det innebär att man inte bör ha för gamla däck oavsett hur de ser ut visuellt. Det kan vara svårt att se på ett begagnat däck hur bra det egentligen är.

Någonstans runt sex år skulle kunna tänkas vara maxgränsen för vinterdäck. Ifall du köper begagnade så bör du för det första kolla så att däcken har bra mönsterdjup. Du bör inte ha under 5 mm mönsterdjup och när däcken är nya har du 9 mm. Du bör dock också kolla att däcken inte är för gamla och dåliga i gummit. Att köpa begagnade däck kan alltså kännas ekonomiskt korrekt men risken är att du köper dåliga däck som inte håller speciellt länge.

5. Kör rätt och öka livslängden på vinterdäcken

Något som påverkar hur länge vinterdäck håller är givetvis hur du kör din bil. Om du kör snabbt och gör kraftiga inbromsningar eller rivstarter och liknande så är det risk att däcken slits ut och blir dåliga snabbare. Det är framför allt viktigt att ta det lugnt i början, då man kan behöva köra in däcken lite. Detta gäller framför allt för dubbdäck. Se även till att ha rätt lufttryck i dina däck då det påverkar bränsleförbrukningen och även slitaget på däcken rent allmänt.

6. Förvara dina däck korrekt

Livslängden på vinterdäcken kan påverkas en hel del av hur de förvaras. Det bästa sättet att förvara däck är någonstans där det är svalt och mörkt. Man vill undvika för mycket värme och solljus, för sådana saker påverkar däcken och åldrar dem onödigt mycket. Om man förvarar sina däck på ett bra sätt så ökar livslängden och då slipper du köpa nya lika snabbt. Då kan du spara pengar.

7. Jämför priser på vinterdäck

Precis som med det mesta som man kan köpa som är lite dyrare så kan priserna variera ganska mycket på samma modell av däck eller likvärdiga modeller. Du kan med fördel kolla runt och jämföra priser på däcken innan du väljer var du vill köpa dem. Det kan mycket väl skilja någon tusenlapp eller mer mellan den dyraste och den billigaste säljaren för samma modell av vinterdäck.

Kolla gärna även på Internet och se ifall det finns några konkurrenskraftiga priser där. Det tillkommer vanligen en liten fraktkostnad för däck som skickas till dig men det handlar kanske om ca 100 kr per däck eller något i den stilen. Det kan mycket väl tänkas att du kan hitta bra vinterdäck som är mer än 400 kr billigare om du väljer en näthandlare jämfört med en lokal butik och då är det ju plötsligt värt att köpa dem på nätet. Du kan även få dem skickade direkt till verkstaden om du inte vill byta däcken själv.

8. Byt / förvara dina vinterdäck själv

Att byta däck själv och att förvara dem själv kan vara saker som sparar en hel del pengar. Det är inte gratis att få hjälp av en verkstad när man ska skifta sommardäck till vinterdäck och tvärtom. Man gör det ju alltid två gånger per år och vid varje tillfälle ska man betala för den servicen. Ifall man även har sina däck förvarade hos någon så får man betala extra för det dessutom.

Visst är det ibland smidigt att förvara sina däck någon annanstans och även smidigt att få dem bytta och klara, men om man själv är bara lite händig så kan man faktiskt sköta jobbet själv. Det är inte alls speciellt komplicerat, det kräver bara lite tid och lite slit. Ifall du känner att du vill vara sparsam kan du helt klart välja att göra jobbet själv. Ett extra tips är att samordna med en kompis så att man är två stycken som hjälps åt. Då kan man t ex byta däck på bådas bilar samtidigt.

Följ oss på Facebook