Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

5 sätt studenter kan samarbeta för att spara pengar

Att vara student är ofta lika med att inte ha speciellt mycket pengar att röra sig med. Även om man lyckas hitta ett extraknäck och kan tjäna lite pengar utöver studielån och bidrag kan det nog ofta kännas som att man inte har pengar till mer än det allra mest nödvändiga. Här går jag igenom lite tips på olika sätt som du kan samarbeta med andra studenter för att spara pengar.

Studenter kan spara pengar tillsammans

Visst är det kanske inte heller tanken att man ska bli rik eller leva allt för flott när man studerar men det skadar ju inte att man kan leva lite åtminstone. Vill man ha pengar över för att kunna betala alla räkningar och kanske även ha lite kul så behöver man antingen hitta ett jobb under tiden man studerar eller så får man vara duktig på att spara in pengar där det går. Givetvis kan man kombinera dessa två.

Jag tänkte i detta blogginlägg prata lite om olika sätt som studenter tillsammans kan hjälpas åt för att spara pengar. Det kan vara lite blandade tips men grundidén är att man ska samarbeta och hjälpa varandra och på så vis dra ner på sina kostnader. Det är inte säkert att du kan utnyttja alla tipsen men om du bara kan ge dig på några kan det kanske spara dig en slant varje månad.

1. Storhandla och laga mat gemensamt

Detta är ett ganska bra tips som kan spara en hel del pengar. Att storhandla är ett allmänt fint spartips eftersom man kan planera sin mat för en hel vecka och klura ut prisvärda maträtter att laga. Dessutom är ofta storpack av olika saker billigare än att köpa det i mindre förpackningar.

Det är dock inte alltid så lägligt att storhandla hela tiden som ensam student eftersom det kan bli ganska mycket pengar när man väl ska handla och det är dessutom inte lika roligt att planera mat för bara sig själv. Om man är ett gäng kan man med fördel bestämma att man ska storhandla tillsammans och sedan laga mat tillsammans.

Det blir då enklare att hitta billig mat och om man tillsammans planerar så kanske det även blir lättare att komma på bra och goda rätter som dessutom inte kostar så mycket. Sen är det ju en bonus att det är roligare att laga mat när man är flera, så bonusen blir att man umgås och har kul.

2. Köp / dela med dig av begagnad kurslitteratur

En ganska kostsam del av högskole- / universitetsstudier är all kurslitteratur. Man behöver ofta flera böcker till varje kurs och man kanske har två, tre eller till och med fyra kurser under en termin. Detta gör att det totalt blir många böcker.

Visst behöver man inte köpa alla böcker men det finns ofta begränsat antal att låna på biblioteket och ibland blir man tvungen att köpa böcker. Kurslitteratur är sällan speciellt billig och tyvärr är det ju ganska många böcker som man inte har så mycket nytta av efter att man har läst klart en viss kurs. Det gör det ännu lite tråkigare att behöva köpa in dessa böcker.

Att köpa begagnad kurslitteratur är smart då det är klart mycket billigare än att köpa nya böcker. De som är klara med den kurs du ska börja läsa har troligen inget behov av sina böcker längre och då kan du ta över dem till en lite billigare penning. Du kan sedan på samma sätt sälja dem vidare till de studenter som kommer efter dig, när du är klar.

Om du studerar tillsammans med dina vänner kan ni även fundera på att köpa vissa böcker tillsammans. Om det är någon litteratur som måste köpas in som är lite extra dyr kanske man kan gå samman tre personer eller något sådant. Då blir det bara en tredjedel av priset och så kan ni göra upp ett schema för vem som ska få ha boken när och hur länge. Efter att ni är klara med kursen kan ni sälja den vidare till någon annan och dela upp pengarna som blir över.

3. Hitta på billiga aktiviteter

Detta är inte nödvändigtvis ett tips bara för studenter utan för vänner rent allmänt. Om man umgås är det lätt hänt att man gör saker som kostar pengar så som att fika, dricka öl eller shoppar osv. Sådana saker kostar ganska mycket pengar och ifall man försöker vara sparsam blir det ju lite dumt.

Prata med dina vänner om att hitta på saker som är billiga eller gratis. Det finns ganska mycket man kan göra som inte kostar något. Man kan ha en filmkväll eller åka och grilla korv eller spela brännboll eller fotboll t ex (vissa saker kräver ju att man t ex har en boll eller annan rekvisita). Om man funderar lite kan man nog komma på saker som är roliga utan att kosta så mycket.

Om ni vill kan ni i ert kompisgäng göra en grej av att hela tiden försöka ha kul utan att det blir dyrt. Det kan nästan ses som en utmaning att göra saker tillsammans utan att spendera en massa pengar på det. Om ni bara alla är med på notorna så blir det ofta bra. Den som kan komma på den roligaste aktiviteten eller den aktivitet som ni får ut allra mest av och som samtidigt kostar minst vinner.

4. Utnyttja kompispoolen

Hjälp varandra att spara

Alla har vi våra tillgångar - saker som vi är duktiga på eller kunskaper som vi har samlat på oss som kanske inte alla har. Och vanligen kan vi också olika saker. En del är duktiga på datorer, andra på att snickra eller bygga ihop möbler, vissa är pålästa om ekonomi och andra kan sy osv.

Om du har någon speciell kunskap kan du dela med dig av den till andra, givetvis då utan att ta betalt för det. Du kan sedan inkassera hjälp från dina vänner när du behöver något som någon av dem är duktig på. Du kanske även kan låna saker av vänner som du annars hade behövt köpa. På det viset kan du spara in pengar som du annars behövt lägga ut.

Om du t ex är bra på ekonomi kan du alltid ge lite tips på hur man kan lägga upp en budget eller spara pengar för vännerna ska få lite mer pengar över. Om du har koll på aktier kan du alltid ha en liten snabbgenomgång om hur man ska tänka där (för det är inte så lätt att förstå alltid). Den dagen du behöver åka till IKEA eller liknande kanske en kompis som har bil kan åka med dig så att du slipper hyra en bil för att få hem nya byrån. Tjänster och gentjänster helt enkelt.

5. Hitta en resekompis

Många som studerar flyttar till en ny stad för att påbörja sina studier. Kanske finns det ingen högskola eller universitet där de bott tidigare eller så fanns inte det program som de ville läsa. När man flyttar in på campus är det ofta den första egna bostaden och man har precis flyttat från sin familj. Det är vanligt att man vill åka och besöka dem ganska ofta, men det kostar tyvärr också en del pengar.

Ju längre bort du är från din familj ju dyrare blir det givetvis att hälsa på dem. Samtidigt känns det tråkigt att tvingas besöka dem mer sällan än man skulle vilja bara för pengarnas skull. Det kan då vara fint att ha en kompis som kommer från samma stad eller trakt som man själv gör, för då kan man hjälpas åt.

Om man bor så att det går att köra bil till och från familjen är det kanske här man kan spara mest pengar, genom att samåka och dela på kostnaderna. Det kan dock även gå att hitta "familjepriser" eller liknande på bussar och tåg som gör att det blir billigare att köpa en biljett för fler än en person.

Som bonus har man någon man kan resa tillsammans med som gör det hela lite roligare och ifall man av något skäl inte kan åka hem samtidigt som kompisen så kan man ju alltid utnyttja denne som kurir för att ta med sig saker från familjen till dig eller tvärtom. Då kan man spara in en resa eller att behöva skicka något dyrt på posten.

Följ oss på Facebook