Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

10 sätt som dina vänner kan hjälpa dig att spara pengar

Vänner är mycket trevligt att ha och dessa ska man utan tvekan ta hand om. Tyvärr uppstår det ofta kostnader i samband med att man träffar vännerna. Det kan vara att gå ut på krogen, käka middag, shoppa, fika eller något annat liknande. Här ska vi därför ta upp lite olika tips som gäller dina vänner och hur de kan hjälpa dig att spara pengar på olika sätt.

1. Storköp

Om du lever ensam är det ofta osmidigt att köpa allt för stora förpackningar av olika varor. Det blir helt enkelt alldeles för mycket att göra av med inom en rimlig tid, speciellt gäller detta för mat.

Ett tips är då att gå ihop med någon eller några vänner och köpa storpack av olika varor för att sedan dela upp dem mellan er i lite mer lagom förpackningar. Kostnaden är sedan bara att dela på samma sätt. Fördelen med detta är att storpack oftast inte alls kostar lika mycket som mindre förpackningar med samma innehåll.

Det är vanligen mest ekonomiskt att köpa de stora paketen men lever man ensam blir det som sagt ofta lite väl mycket mat. Du kan spara ganska mycket på storköp av detta slag. Detta är ett bra tips för studenter som vill leva billigt.

2. Knytkalas

Få hjälp av vännerna med att spara pengar

Det är trevligt att träffa sina vänner på lite mer festliga sätt, allt från ett stort partaj till en lite enklare middag. Dock kostar ofta detta ganska mycket då lite finare mat till ett gäng personer eller festprylar faktiskt kostar ganska mycket. Om den person som är värd för sammankomsten ska stå för all mat och liknande kan det bli lite dyrare än man skulle vilja.

Tipset är då att ordna så att alla tar med sig lite olika grejer. Har man en middag kan man t ex utse ett tema som t ex Thaimat och sen får alla ta med sig lite vad de tror passar. Alternativt får någon ansvar för förrätt, någon annan har huvudrätt , efterrätt, fika, snacks osv.

Det går egentligen att göra det hela på vilket vis som helst så länge som du och vännerna är nöjda och ni kan dela upp kostnaderna så att en person slipper ta på sig hela bördan. På detta sätt blir inte kostnaden så hög vid varje tillfälle utan alla betalar istället en lite mindre summa.

Ifall man har middagsbjudning eller fest och står för hela kostnaden själv räknar man givetvis med att andra kompisar senare ska göra samma sak och då bjuda tillbaka. Så länge man inte har några snåla kompisar som undviker att "betala tillbaka" med en egen bjudning så jämnar det säkert ut sig över tid, men fördelen med vårt tips är att man slipper lägga ut så mycket pengar vid ett tillfälle. Man kan då istället lägga lite pengar vid flera olika tillfällen.

3. Träningspartner

Att träna tillsammans med någon är oftast enklare än att göra det själv. Den där dagen det tar emot lite vill man ju inte svika träningspartnern, så då har man ett ytterligare skäl att tvinga sig att träna trots att man hellre hade slappat.

Ytterligare en fördel med att ha en träningspartner är att det är lättare att träna på andra sätt än de som kostar pengar. Många träningsformer kräver att man är flera, t ex tennis, fotboll, basket, badminton osv. Istället för att dra till gymmet för att springa på löpbandet eller liknande kan du då involvera dina kompisar och hitta alternativ som är billigare.

En löprunda blir ofta trevligare och lättare om man är två och du kan även ge dig ut till en närbelägen basketplan, tennisplan, fotbollsplan osv som går att använda helt gratis. Det finns många alternativ där man slipper betala för att träna och ofta kan dessa utnyttjas bäst om man är flera. Vill du träna upp dina muskler kan du göra detta i skogen t ex och då är det klart roligare om man är två eller fler.

4. Sparpartner

På samma sätt som det är enklare att träna, gå ner i vikt eller sluta röka etc när man gör det tillsammans med någon annan är det även enklare att spara när man gör det gemensamt. Ni kan då trigga varandra till att hitta på nya sätt att spara pengar och även stoppa varandra från att göra dumma inköp.

Man ska aldrig underskatta att ha någon som motiverar en och hjälper en att hålla sig på rätt spår. Liksom med träning eller om man försöker sluta röka, där det lätt händer att man faller offer för sin egen lathet eller sitt sug att göra det som man inte får, blir det enklare att hålla sin budget med lite hjälp från en vän.

Sätt tillsammans upp mål som ni ska uppnå per vecka eller månad. Det behöver inte vara samma mål utan kan med fördel vara individuella saker som var och en behöver göra. En av er kanske behöver sluta köpa så mycket kläder medan den andre snarare har ett mer allmänt budgetmål att nå.

När ni sedan når upp till dessa mål kan ni fira tillsammans (givetvis något som inte är så dyrt). Ibland kan även straff av något slag (för den som bryter mot de uppsatta reglerna / kraven) fungera som en starkare morot, lite beroende på hur ni är som personer. Straffet ska givetvis inte vara något som kostar några större summor pengar. En viss nivå av vänskaplig tävlan kan göra det enklare att hålla sig till sin plan, men det ska så klart vara på en rimlig nivå.

5. Låna av dina vänner

Sugen på att testa att åka skidor? Kolla då först om någon vän har ett par skidor du kan låna för att testa. Behöver du måla om huset men har inte en tillräckligt lång stege så kanske någon vän har en sådan du kan låna.

Det är en smart idé att först tänka igenom ifall någon vän, släkting, eller granne för den delen, har något du behöver innan du köper det. Visst passar inte allt för att låna men en lång stege, högtryckstvätt eller snöskyffel kan t ex vara bra exempel. Detta är saker som du troligen inte behöver använda så ofta utan behovet är mer sporadiskt. Det är inte heller förbrukningsvaror som tappar i värde eller funktion för att du lånar dem ett litet tag och som troligen inte går sönder om du hanterar dem försiktigt.

Viktigt är bara att komma ihåg att själv vara beredd att låna ut dina prylar på samma vis ifall någon annan frågar dig. Det gäller ju att inte bara få utav vännerna utan även att ge tillbaka på samma vis. Har ni bra samarbete kommer ni säkert alla att vinna på det då ni slipper köpa onödiga prylar.

Detta tips handlade om att låna prylar av varandra vid behov. Att låna pengar av vänner och släkt är ett känsligt ämne och ibland kan det vara en bra lösning medan det vid andra tillfällen är en väldigt dålig idé. Ifall du har ett akut behov av ett litet tillskott i kassan kan det ofta vara bättre att fråga en vän eller familjemedlem om ett tillfälligt lån, om man jämför med att ta ett SMSlån t ex.

Dock ska man se till att alltid återbetala alla sådana skulder snabbt och inte utnyttja möjligheten i onödan, då det kan tära på relationerna till vänner och familj om det uppstår tvister eller irritation över skulder och pengar rent allmänt.

6. Byta tjänster

På samma sätt som du kan låna saker av dina vänner kan du även byta tjänster. Ställ upp för dina vänner när de vill ha hjälp med något så kommer de säkert att hjälpa dig när du behöver hjälp. Flyttning är ett klassiskt exempel på detta men det finns många tillfällen då det är bra att ha en kompis eller två till sitt förfogande.

Det behöver som sagt inte vara den klassiska flytthjälpen utan det finns många möjligheter att hjälpas åt. Du kanske har en släpvagn som en vän har användning av när hen ska köra saker till soptippen. Vid nästa tillfälle kanske det är du som behöver barnvakt en kväll. Andra saker som ni kan hjälpas åt med är att målning, renovering, trädgårdsarbete, skjuts med bilen osv.

Oavsett vad det är så kostar det mycket mindre pengar ifall ni hjälper varandra än om man måste hitta andra lösningar som innefattar att hyra in hjälp. Du måste givetvis vara beredd att hoppa in och hjälpa andra vänner när de behöver dig men det är bättre att offra lite av sin tid än att offra sina pengar om man vill hålla sin budget nere.

Om du eller vänner i din vänkrets är duktiga på mer specifika saker, t ex om någon är snickare eller rörmockare, kan detta komma väl till pass. Sådana saker kan vara dyra för den som inte kan något eftersom hen måste kontakta ett proffs. Har man någon man kan be om en snabb tjänst blir det då mycket billigare. Detta är också nästa tips.

7. Kunskapsbas

Det är väldigt sällan som alla i en vänskapskrets har samma kunskaper. Kanske är någon expert på att fixa med datorer medan någon annan har byggt om en massa hemma. Har du något problem eller har tänkt att göra något som du vet att en av dina vänner är riktigt duktig på - prata då med denna.

Kanske kan du få lite bra tips som gör att arbetet som du sedan själv gör går mycket smidigare eller blir billigare. Möjligen kan vänner hjälpa till att fixa till problemet. Behöver du t ex byta en bromsskiva på bilen men är helt okunnig kanske en vän kan komma och hjälpa dig med detta. I ett sådant fall kan du kanske bjuda personen i fråga på middag eller liknande (om ni inte bara rakt av bestämmer att du är skyldig hen en tjänst i framtiden), men det blir i vilket fall mycket billigare än att åka in till verkstad med bilen.

Sen som för alla andra tips av detta slag så gäller det ju här att du är beredd att dela med dig av dina kunskaper också. Förhoppningsvis har även du någon talang som du kan dela med dig av till andra. Det är möjligen så att du är fantastisk på att få bort virus på datorer, att du kan allt om elinstallationer eller att du vet exakt hur man bygger en snygg (och rak) altan. Var då alltid redo att ställa upp och hjälpa ifall någon behöver dig.

8. Billiga nöjen

Som sagt var kostar det ofta mycket pengar att utföra olika nöjen tillsammans med dina vänner. Men det finns inget som säger att nöjen måste vara så dyra. Att gå och se en film tillsammans kostar inte speciellt mycket och ifall ni vill vara ännu mer sparsamma kan ni helt enkelt köra en filmkväll hemma istället för att gå på bio. Är det sommar så är det ett billigt nöje att ha en trevlig dag på stranden. Det enda som sätter stopp är fantasin.

Tänker ni bara till lite så kommer ni säkert snabbt på något billigt ni kan göra som är minst lika skoj som dyrare aktiviteter. Ibland kanske man får tänka lite extra och vara lite kreativ men det viktiga är ju att man umgås och har kul, inte exakt vad man gör när man umgås.

En viktig sak att tänka på är att man förmedlar till sina vänner att man vill vara lite sparsam. Ifall ni normalt gör saker som kostar lite mer pengar eller om ni inte tidigare har behövt väga in kostnaden när ni bestämt aktivitet så får du inte vara rädd att säga till dem. Det är inte lätt för dem att veta att du behöver spara pengar men de kommer säkerligen inte att ha något problem med det när du väl berättat att du vill försöka hålla din budget nere.

9. Håll kontakten på ett ekonomiskt sätt

En del av vänskap är att prata med varandra och detta händer ofta över telefon ifall man inte träffas öga mot öga. Att prata i telefon kostar en del pengar ifall det blir under lite längre perioder.

Det ni kan göra är att utnyttja olika former av kommunikation som är billigare eller gärna gratis. Det finns många olika program / appar osv som kan hjälpa er med detta. Är ni lite smarta och samordnar er kommunikation / skaffar samma grejer så kan ni spara en del pengar.

Skype är ett smart program till t ex dator eller mobil där ni kan prata gratis med varandra hur länge ni vill, bara ni har tillgång till Internet. Ytterligare en fördel med Skype är att det inte kostar pengar att prata med någon som är i Australien även om du själv sitter i Sverige. Det är knappast gratis att ringa i telefon på samma sätt över landsgränserna.

För dig som vill skicka SMS finns det flera metoder. T ex erbjuder många mobiloperatörer gratis SMS inom samma nät, så ifall du har många vänner som du skriver mycket med kan det vara en fördel för er att prata ihop er och välja samma mobiloperatör. Ni kan även välja att använda en app i vilken man kan chatta gratis så länge man har Internet. Det finns flera olika t ex WhatsApp, Viber eller Kik.

10. Stöd och förståelse vänner emellan

Det sista och kanske bästa tipset av alla är att se till att få stöd av dina vänner. Är det t ex så att du har det svårt ekonomiskt och behöver spara pengar så kommer säkert vännerna förstå detta. Säger du att det är lite tufft ekonomiskt och därför undrar ifall ni inte kan hitta på något billigare istället för det där vanliga dyra kommer de säkert att säga ja.

Vännerna kan vara ett otroligt bra stöd ifall man vill spara pengar. Det gäller ofta bara att tillåta dem att vara det stödet. Håll inget hemligt för dem så ställer de säkert upp. Sådana vänner som inte kan tänka sig att göra några små förändringar för att det ska passa dig och din plånbok är kanske inte så goda vänner som du trott. De vänner som verkligen bryr sig kommer givetvis att ta hänsyn till din situation.

Ni kan alla hjälpa varandra. Det handlar inte bara om att era aktiviteter tillsammans blir billigare utan att ni tar hand om varandra och stöttar, pratar om saker och ger råd när det behövs. Det är inte så enkelt att lösa alla problem eller komma på alla smarta lösningar på egen hand. Ifall ni hjälps åt på olika sätt blir det enklare.

Det finns många olika sätt att hjälpa. Du kan som sagt ge ekonomiska råd, dela med dig av din egen budget eller ditt sätt att sköta ekonomin (ifall du tycker att din ekonomi funkar bra och kan hjälpa någon annan att få bättre ordning). Försök hitta sätt att hjälpa dem att spara pengar eller bidra med konkreta saker som urvuxna kläder och gamla leksaker som dina barn inte längre använder men som andra barn kan ha nytta av och så vidare. Vad du kan göra beror givetvis på din och dina vänners situation, men du kan alltid göra något.

Följ oss på Facebook