Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Unga kvinnor skaffar skulder genom nätköp

Många av skulderna som kommer till Kronofogden har tidigare berott på SMSlån och dyra små lån som inte har betalats i tid. Trevligt nog säger statistiken från förra året att skulder på grund av SMSlån har minskat en del. Det har dock dykt upp en annan bov som gör att framför allt unga kvinnor har börjat dyka upp mer och mer hos Kronofogden. Boven heter nätköp via faktura.

Fler unga kvinnor börjar dra på sig skulder och hamnar hos Kronofogden och det har varit av intresse att försöka klura ut varför det har blivit så. Ett av skälen tros vara en ökning i antalet nätköp och att man väljer att betala via faktura. Man handlar glatt på utan att egentligen tänka på hur mycket det kostar eftersom man sedan tar det på faktura och slipper oroa sig för att betala förrän senare.

En rapport gjord av Konsumentverket säger t ex att det är vanligt att unga handlar på nätet och att runt 20% av de unga tjejerna som handlar även väljer att betala via faktura. Det är dock alltid en liten risk att göra detta, speciellt om du inte vet säkert att du har pengar när det är dags att betala. Ärenden av detta slag hamnar ganska snabbt hos Kronofogden och du får betalningsanmärkningar som hindrar dig i många lägen i livet.

Att betala via faktura är riskabelt och något man kanske inte ska göra i onödan. Med en faktura som ska betalas inom t ex 30 eller 15 dagar kan du skjuta skulden framför dig och detta gör att du kanske handlar även om du egentligen inte riktigt har råd. Ett tips är att alltid försöka betala direkt om du har möjlighet och har du inte råd bör du fundera en gång extra på ifall du verkligen ska handla alls. Kommer du ha råd när det väl är dags att betala tillbaka?

Det som gör näthandel så bra är också
det som gör den lite farlig

Det är väldigt enkelt och smidigt att handla saker på nätet. Man kan välja mellan mängder av prylar - allt ifrån kläder och accessoarer till parfym - och det är även lätt att betala. Du kan betala direkt via kreditkort men även via postförskott eller via faktura. Ifall du väljer att betala via faktura kan du skjuta upp själva betalandet ett tag.

Det som gör det så enkelt och smidigt att handla online är också det som gör att det är så lätt att dra på sig skulder. Eftersom man kan sitta och klicka hem saker så enkelt och dessutom kan skjuta upp betalningen så är det något som fler och fler börjat göra och framför allt unga kvinnor. Det känns inte som riktiga pengar när man sitter där och väljer ut allt man vill ha och får det hemskickat när man inte ens behöver ha pengar för att kunna få sakerna.

Den här trenden är så klart oroande. Antalet skulder pga SMSlån har gått ner och förhoppningsvis beror det på att fler och fler får koll på riskerna och inte lånar i onödan. Med tiden kommer förhoppningsvis folk även att inse riskerna med att skjuta upp betalning av t ex kläder genom att handla via faktura. Tills dess finns risken att vi kommer se fler skulder hos Kronofogden.

Följ oss på Facebook