Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Svenskarnas skuldfällor

Att det finns ganska många som har skulder hos Kronofogden är ingen hemlighet. Ca 400 000 svenskar och 100 000 företag har skulder hos Kronofogden, vilket är en hel del. Men vad är det då som gör att vi hamnar i trubbel? Vi tänkte ta upp några av de vanligaste skuldfällorna och lite om vad man kan göra för att kanske undvika onödiga problem.

Vanliga skuldfällor för svenskar

Allra vanligast är faktiskt att vi svenskar hamnar i skuldfällan på grund av mobiltelefoner, bredband och telefonräkningar. Idag kommunicerar vi som aldrig förr och vi har dessutom ett antal olika abonnemang på olika håll och många olika räkningar att hålla reda på, vilket gör att risken blir ännu större att man får problem. Nedan får du en liten lista på vilka som är de vanligaste skuldfällorna för svenskarna och sedan några tips som kan hjälpa dig som riskerar att hamna fel.

Privat

  • Mobiltelefoner
  • Lån och krediter
  • Trafikförsäkringsskulder
  • Elskulder

Till staten

  • Skatter
  • Bilrelaterat - böter, fordonsskatter
  • Underhållsstödskulder
  • CSN-skulder

Tips för att undvika skuldfällan

Det bästa tipset är nästan att hålla riktigt bra koll på sin ekonomi. Har man en bra överblick och vet hur mycket pengar som kommer in och försvinner ut kan man lättare se vad man har råd till och hur man kan spara pengar. Är man organiserad har man även bättre koll på olika räkningar och kan betala dem i tid eller se när det inte går att betala dem. Har du en räkning som du känner att du inte kan betala, låt det då inte bara rulla på utan ta kontakt med företaget och försök dela upp räkningen eller avsluta abonnemanget / tjänsten. Låter du det rulla på blir skulden snabbt mycket större.

När det gäller lån och krediter ska man se till att inte låna i onödan och man ska framför allt inte låna pengar för att betala ränta på gamla skulder eller liknande. Att ta ett lån kostar pengar och snart måste du betala tillbaka lånet plus ännu mer i ränta. Fortsätter man på det viset blir det en dålig spiral som gör att man hamnar djupare och djupare i skuldfällan.

Slutligen kan man försöka undvika onödiga utgifter. Sådant som parkerings- eller fortkörningsböter kan man faktiskt undvika genom att vara lite försiktig och hålla sig inom lagarna. Detta är pengar som man slösar bort på ingenting alls, som kunde användas till mycket bättre saker. Det finns ofta även en del andra saker som går att spara in pengar på, t ex att man har onödigt dyrt elavtal eller dyra lån som drar mycket pengar.

Följ oss på Facebook