Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Städa upp bland dina gamla lån

Vissa lån är bättre att ha och vissa sämre, varför det blir viktigt att gå igenom sina lån ibland och försöka rensa lite. Det sparar man mycket pengar på längden. Här ska vi försöka ta en titt på tips för hur man kan gå igenom och rensa bland sina lån för att göra sig av med sådant som kostar onödiga pengar.

Städa bland dina gamla lån och spara pengar

Lån är en mer eller mindre naturlig del i en vanlig privatekonomi. Allra vanligast är bolån och billån men det är inte heller ovanligt att det finns andra lån och krediter. Kreditkort är definitivt vanligt och många handlar även på avbetalning, vilket också är en typ av lån. Vanliga privatlån och mindre lån så som SMSlån / snabblån förekommer också regelbundet. Lånen kan många gånger vara en helt ok del av din ekonomi men ibland är det bättre att vara utan dem.

Jag tänker inte titta så mycket på de allra vanligaste och billigaste lånen såsom bolån och billån. Detta då sådana lån oftast är nödvändiga och de brukar även ha sin naturliga plats i en sund privatekonomi. Det är inte lån som går att städa upp allt för mycket bland och normalt ska man inte heller behöva göra det.

Det råd jag har att ge här är att inte bli alltför bekväm med det man har. Det går att se över sina stora lån och att sänka priserna, om man bara tar sig tid. Det går att pruta och förhandla om räntan när det gäller bolån, och det går att byta bank om man inte är nöjd. Det gäller bara att man faktiskt orkar göra jobbet. Det går att spara en hel del pengar på att se över de stora lånen och då framför allt bolånet, så titta gärna på det.

Lån med hög ränta belastar ekonomin

Den största boven är ofta privatlån med hög ränta. Lite mindre privatlån och lite mindre långivare kan tyvärr ofta innebära räntor upp mot 30 procent. För de allra minsta lånen såsom SMSlån blir räntan ännu högre än så.

Faran med sådana lån är inte bara att de är dyra utan även att de kan byggas på mer och mer om man inte betalar dem ordentligt. Har man en lite sämre ekonomi och får svårt att betala på lånen kan skulden öka mer och mer och då blir det bara svårare att komma ur skuldfällan.

Har du ett eller flera privatlån med hög ränta är det alltid bra att försöka komma bort från det / dem så snabbt det går. Det gäller då givetvis att betala av lånet helt så att man slipper det. Då slipper man även den dyra räntan och frigör mer pengar i sin månadsbudget.

Så här kan du slippa dyra privatlån

Ett sätt att bli av med ett flertal mindre dyra lån är att samla dem till ett stort billigt lån. Det är en numera känd metod som går ut på att samla befintliga lån och krediter genom att hitta ett bra och billigt stort lån som täcker alla de små skulder som man har. Man återbetalar alla de små dyra lånen med det stora billiga lånet och sparar på så vis en massa pengar på räntan.

Tanken är att det billiga stora lånet ska ha en klart lägre ränta än de gamla lånen. Kanske kan du få en ränta på 10-15 procent på det lånet jämfört med 30 procent (eller mer för gamla SMSlån) och då har du snabbt sparat in halva eller två tredjedelar av din räntekostnad. Det gör stor skillnad och du sparar mycket pengar.

Att lösa sina dyra lån är viktigt för att få mer pengar över. Man måste inte ta ett nytt lån för att lösa gamla lån utan det går att göra på egen hand också. Antingen kan man försöka hitta en större summa pengar och betala av ett lån helt och hållet direkt. Det kan man t ex göra genom att sälja saker och få lite extra pengar. Börja då med att lösa det dyraste lånet.

Om man inte har möjlighet att samla ihop en större summa pengar direkt så kan man börja spara in på saker i sin privatekonomi och göra en bättre budget. På så vis kan man dra ner på sina kostnader och få mer pengar över. Tanken är att de pengar man får över ska gå till att betala av på sina dyra lån.

Ju mer du kan betala av på ett gammalt lån ju bättre. Med tiden kan du lösa ett lån helt och hållet. Gärna det med högst ränta. När det är löst kommer du få mer pengar över i din budget eftersom du slipper betala ränta på det lånet. Då kan du med fördel fortsätta betala av på dina andra lån om du har flera. Det går snabbare att lösa nästa lån eftersom du har mer pengar att röra dig med. Ju fler lån du löser ju snabbare kan du lösa nästa efter det - en typ av positiv snöbollseffekt som ger din ekonomi en knuff i rätt riktning.

Gör det bästa av de lånen du har kvar

Att lösa ett lån är givetvis bästa sättet att spara pengar, men det gäller framför allt om lånet är dyrt och ifall det faktiskt är rimligt att man löser det. Ibland har man ingen möjlighet att lösa lånet eller så kanske det är vettigt att ha det kvar (som t ex med bolånet). Man kan dock göra en del småsaker även med dessa lån.

Som jag tidigare tog upp så är bolånet ett bra exempel på ett lån som är en naturlig del av privatekonomin och som man inte direkt gör sig av med, men som faktiskt går att spara in pengar på om man vill. Det går som sagt att pruta på räntan och kanske byta bank om det behövs för att få en bättre deal. Framför allt om man kört på rörlig ränta.

Ett privatlån som man har kvar kan man alltid betala in extra på utan någon extra kostnad. Det gör att du enkelt kan göra extra inbetalningar när du har lite pengar över. Alla sådana inbetalningar minskar din räntekostnad. Ju högre ränta du har på lånet, ju mer sparar du genom att betala in lite extra.

Viktig är givetvis att undvika att missa betalningar på lånen. Om man hoppar över eller missar att betala inbetalningen så brukar det tillkomma extra avgifter i form av förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Dessa läggs på den befintliga skulden och då kan det snabbt ticka på. Så se till att sköta dina skulder, för att inte det ska bli onödigt dyrt.

Prata med långivaren

Har du en ansträngd ekonomi kan du faktiskt ibland lyckas få till en deal med långivaren. Det kan handla om att få en betalningsplan med längre återbetalningstid eller en lägre ränta än du först fick.

Det går att prata med långivare och kreditgivare mer än man kan tro. Det är inte alla som vet att det går och därför får de problem och missar betalningar även fast de kunde ha sluppit. Testa att ringa och diskutera din situation - du kan bli positivt överraskad.

Långivarna vill givetvis helst att du betalar tillbaka ditt lån enligt den ursprungliga planen men när du har dålig ekonomi så är det bättre för dem om du betalar tillbaka alls än att du hamnar hos Kronofogden och till slut inte kan betala något alls. Därför kan de vara medgörliga och t ex frysa  / sänka din ränta, öka återbetalningstiden eller ta bort avgifter. Sådana saker kan vara avgörande för att du ska ha råd att klara lånet och din ekonomi.

Krediter och avbetalningsköp

Här kommer några snabba tips för kreditkortsskulder och avbetalningsköp, som ju också är lån om än av ett lite annat slag än de vanliga lånen.

Kreditkort

Kreditkortet är mycket smidigt verktyg i vardagen, som gör att du kan skjuta en del kostnader på framtiden vid behov och även för att t ex dela på kostnader i hushåll med gemensam ekonomi etc. Det funkar också som en extra buffert om en oväntad utgift dyker upp som man inte har råd med utan ett lån.

Det är enkelt att argumentera för varför man kan ha ett kreditkort. Man ska dock tänka på att ett kreditkort kan vara både suveränt och mindre bra beroende på hur man utnyttjar det. Bäst är att alltid betala tillbaka allting man har utnyttjat vid första räkningen. Då får man normalt allting räntefritt, vilket är trevligt.

Nästan alla kreditkort erbjuder 30-45 dagar räntefritt (alltså alla köp fram till närmaste faktura) och ifall man då löser hela skulden så slipper man betala någon ränta alls. Det enda man då betalar är normalt kortets årsavgift. Det gör att kreditkort funkar väldigt bra t ex för att köpa mat om man har gemensam ekonomi. När fakturan kommer så kan man dela den som man har lust.

Problemen uppstår de gånger man inte betalar hela skulden direkt. Då man endast delbetalar beloppet får man betala ränta och den räntan är tyvärr ganska hög. Det är inte en kredit man vill ha igång allt för länge. Använder du ett kreditkort är alltså tipset att undvika att ha en skuld där om du inte verkligen behöver, och betala av den så fort du kan.

Köp på avbetalning

När det gäller avbetalningsköp gäller några allmänna tips. För det första ska man givetvis tänka efter innan man väljer avbetalning då det gör att det som man köper kostar en hel del mer än om man hade betalat kontant. Det är i de flesta fall inte så prisvärt att betala över längre tid då man får betala ränta och andra avgifter. Men om man redan har valt att delbetala så hjälper ju inte det rådet mycket.

Något man ska se upp med när man väljer avbetalning är att det oftast inte bara är räntan som kostar utan även avgifter så som uppläggningsavgift och aviavgift. Aviavgiften kommer klassiskt från kostnaden som uppstår när långivaren skickar ut en avi / faktura till dig.

Om man inte får en pappersfaktura så tycker jag att man även borde få slippa aviavgiften men så är tyvärr inte alltid fallet. Om det går att betala på autogiro eller via sin Internetbank osv så kan man dock ibland slippa aviavgiften och det är en klar fördel. Ju längre återbetalningstid du har ju mer pengar sparar du.

Har du en skuld i tre år och får 50 kr i månaden i avgift är det 1 800 kr. Pengar som man gärna slipper betala. Om du har aviavgift på ditt lån, kredit eller avbetalningsköp är det värt att kolla upp om du kan slippa den genom att betala in pengarna på ett annat sätt än du gör nu. Försök avboka pappersfakturan om du kan och hör med långivaren.

Följ oss på Facebook