Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skolfoton en oväntad väg till Kronofogden

Tydligen är det inte helt ovanligt att hamna hos Kronofogden över något så simpelt som skolfoton. Många ärenden går till Kronofogden varje år och det verkar också vara en konstant ökning de senaste åren. Delvis verkar man skylla på otydliga betalningsmodeller och hårda regler gällande betalning från skolfotoföretagen.

De flesta som har barn har säkert även antingen köpt skolfoton eller åtminstone haft möjlighet att göra det vid något tillfälle. Själva processen brukar gå till så att barnet fotograferas i skolan och sen kommer det hem ett brev på posten innehållande bilder på barnet i olika storlekar plus bilder på hela klassen osv.

Man har i detta läge möjlighet att välja att köpa hela paketet eller att välja ut de bilder som känns bäst och skicka tillbaka resten. Vill man köpa hela paketet brukar detta vara lite rabatterat - ett slags paketpris. I annat fall kan man köpa lösa bilder och skicka tillbaka resten till fotoföretaget.

Det verkar finnas lite osäkerheter kring det här med betalningsmodellerna som företagen använder. För det första finns det ofta en tidsgräns för hur länge man får ha bilderna hemma innan man måste ha skickat tillbaka det man inte ska ha. Ifall man inte skickat tillbaka i tid anses man ha köpt hela paketet och ifall man inte betalar i tid blir det snabbt dyr dröjsmålsränta och förseningsavgifter.

Ofta verkar det även vara så att det faktiskt blir billigare att köpa hela paketet än att välja några bilder och skicka tillbaka resten, helt enkelt på grund av att expeditionskostnader och porto går på så mycket att det inte är värt att skicka tillbaka något.

Ärenden hamnar snabbt hos Kronofogden

Ifall du inte betalar i tid hamnar ärendet ganska snabbt hos ett inkassobolag. Tydligen är ganska många skolfotoföretag snabba med att skicka vidare sina obetalda fakturor till inkasso och därifrån går det sedan ganska snabbt till Kronofogden.

Det har som sagt skett en ökning av antalet fall som faktiskt gått till Kronofogden varje år de senaste åren. Åtminstone om man tittar på Sveriges största skolfotoföretag. Det kan säkert till viss del bero på företagens hårda regler, dyra dröjsmålsräntor och snabba hantering av obetalda fakturor men det beror troligen även på att det varit lite tuffa tider ekonomiskt på senare tid.

Det finns väldigt många olika sätt att hamna hos Kronofogden och ibland är det saker som man inte riktigt tänker på. För min del hade jag inte tänkt på skolfoton som en sådan sak förrän jag läste en artikel om det. Det hela gör att man tänker till lite extra och det är väldigt viktigt att man inser vikten av att ha bra koll på sina räkningar och att betala dem i tid etc.

Man vill inte gärna ha ärenden liggande hos Kronofogden och man vill definitivt inte ha betalningsanmärkningar, speciellt inte för små skitsaker som hade varit lätta att hantera. Vi kan alltså till viss del klaga på skolfotoföretagen och deras aningen tvivelaktiga betalningsmodeller men vi får även själva ta ansvar för att hantera detta på ett bra sätt.

Läs artikeln från SvD här, för lite mer information.

Följ oss på Facebook