Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur du bestrider en bluffaktura

Det händer att olika blufföretag skickar fakturor till dig för tjänster som du inte alls har beställt. Detta gör de för att de hoppas att du ska vika ner dig under pressen och betala antingen hela beloppet eller åtminstone delar av det. Man ska dock aldrig betala en bluffaktura utan se till att hålla sig lugn och bestrida fakturan. Här går vi igenom hur man bestrider en bluffaktura på korrekt sätt.

Blufföretag brukar ofta ringa och säga att du ingått ett avtal om t ex en tjänst och att du måste betala. I det här läget ska du givetvis säga att du inte alls ingått något avtal och att du inte vill betala någonting. De kanske då börjar hota dig med Kronofogden eller liknande med du måste stå på dig och inte bli nervös. Om du vet att du har rätt behöver du inte oroa dig. Du kan kräva bevis på att ett avtal ska ha ingåtts men ofta försöker de som ringer prata bort detta. Gå aldrig med på att betala någonting, vare sig originalfakturan eller några kompromisser med rabatt etc.

När du får en bluffaktura

Får du en falsk faktura ska du först och främst se till att säga till företaget som skickat fakturan att du anser att du inte ska betala den. Detta gör du bäst genom att skriva ett brev och skicka till dem. Skickar du ett brev har du även möjlighet att spara en kopia som bevis på att du har bestridit den falska fakturan.

När du skickar ett brev till det företag som har skickat fakturan bör du ha med ditt namn och adress och gärna telefonnummer / e-mail och dessutom fakturanummer, belopp och datum. Säg att du inte anser att du någonsin har ingått ett avtal, att du inte ska betala fakturan och varför du anser att du inte bör betala. Om du vill ha lite hjälp med ditt brev kan du kolla in Kosumentverkets mall för att bestrida fakturor. Viktigt är som sagt att ta en kopia på brevet så att du har bevis på att du har skickat det. Kan du faxa brevet är detta inte dumt.

Ifall företaget inte ger upp utan skickar en påminnelse behöver du inte skicka något nytt brev. Det första gäller fortfarande. Ifall företaget använder sig av ett inkassoföretag bör man skicka ett likadant brev även till dem där man förklarar varför man inte vill betala fakturan. Spara en kopia även på detta brev. Vad du än gör ska du inte betala bluffakturan.

Går ärendet vidare till Kronofogden?

I det här läget ger sig ganska många blufföretag eftersom det inte riktigt lönar sig att gå vidare. Nästa steg för dem skulle vara att anmäla "skulden" till Kronofogdemyndigheten där det blir ett betalningsförläggande. Om detta händer måste Kronofogden först kontakta dig så att du kan yttra dig och komma med din syn på ärendet. Får du ett brev från dem ska du svara på detta och beskriva situationen och även då skicka med kopior på de brev du skrivit tidigare.

För att du ska bli skyldig att betala skulden måste blufföretaget sedan bevisa att det finns ett avtal och att du är skyldig att betala. Detta kan de normalt inte eftersom det inte finns ett riktigt avtal. Vanligtvis går ärendet inte till Kronofogden. Det lönar sig inte för dessa företag att försöka gå vidare. Om det skulle gå så här långt hjälper kopiorna på dina brev att se till att du slipper betalningsanmärkningar etc.

OBS. Det är viktigt att kolla upp vem som eventuellt skulle ha ingått avtalet. Tänk på att ifall ett avtal har ingåtts med en minderårig utan föräldrarnas medgivande så är detta ogiltigt enligt lag.

Konsumentverket har en del bra information om bluffar etc.

Följ oss på Facebook