Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur blir det med skulder när någon avlider?

Barn kan inte ärva sina föräldrars skulder. Det är en grundläggande regel som finns, men det innebär inte att det kan uppstå en del ekonomiska problem i samband med att någon avlider. Det finns nämligen en hel del saker som kan spela in som definitivt påverkar de ekonomiska aspekterna av ett dödsfall Vi ska här gå igenom lite sådant som kan vara bra att veta.

De flesta har nog koll på att barn som sagt inte ärver sina föräldrars skulder. Men bara för det är det inte med automatik så att skulderna bara försvinner. När någon dör finns då dödsboet kvar och där ska man reda upp allt det ekonomiska. Här kvittas alla skulder mot tillgångar i olika former, både kontanter, aktier och t ex bil eller bostad.

Kanske tror barnen att de ska få ärva bara för att det finns en del tillgångar som lämnats kvar efter den som avlidit. Det behöver inte nödvändigtvis vara så eftersom man först måste kvitta dessa tillgångar mot eventuella skulder. Ifall det finns ett lån till banken återbetalas detta först. Det kan till och med vara så att det finns större skulder än det finns pengar att betala dem och då kan det hända att dödsboet går i konkurs.

Vid konkurs prioriteras vissa fordringar och skulder betalas så långt pengarna räcker. Det kan alltså mycket väl vara så att det inte finns några pengar att hämta ut i form av arv. Det vet man inte med säkerhet förrän dödsboet har fått ordning på allt det ekonomiska.

Det finns andra problem också

Man kan tro att ett dödsfall inte påverkar det ekonomiska så mycket för dem som är kvar men det är inte nödvändigtvis så enkelt.

  • Ifall två personer tillsammans har belånat sin bostad och en av dem avlider har banken rätt att kräva att denna del av skulden antingen tas över av den kvarvarande personen eller att bostaden säljs så att skulden kan återbetalas. Detta innebär att den som är kvar inte har så mycket val. Antingen tar man hela lånet själv eller får man fundera på att flytta.
  • Som privatperson kan det vara svårt att få tillbaka sina pengar om man lånat ut till någon som sedan avlidit. Detta gäller om man inte har ett skuldebrev som visar på att det finns en skuld. Utan skuldebrevet kan man inte kräva att få sina pengar tillbaka utifrån lagen och då kan man som bäst hoppas på att den eller de som ärver är snälla och betalar tillbaka.
  • Ifall man ansökt om ett lån tillsammans med personen som avlidit, alltså varit medlåntagare, ärver man faktiskt lånet (på sätt och vis). Som medlåntagare lovar man att helt och hållet ansvara för ett lån om den andre inte klarar av att betala och därför finns det ju risk att man får en stor del av skulden själv.

    Man bör fundera länge och väl innan man bestämmer sig för att ta ett lån tillsammans med någon annan på det här viset. Gör man det finns alltid risken att man får bördan att återbetala lånet.

Följ oss på Facebook