Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fler än någonsin ansöker om skuldsanering hos Kronofogden

Tydligen har fler personer ansökt om skuldsanering första sex månaderna i år än dessa månader något annat år. Och trenden är att det är unga som söker om skuldsanering, där de huvudsakligen dragit på sig skulder från shopping, dyra krediter och spel. Det finns många saker att säga om detta.

Fler som ansöker = dåligt

Jag skulle säga att det är tre huvudsakliga saker man kan diskutera här. För det första att antalet ansökningar om skuldsanering är högre än någonsin. Det är givetvis tråkigt och lite illavarslande. Det innebär ju att folk drar på sig skulder i större utsträckning än tidigare, där de inte klarar av att hantera dem.

Många som ansöker om skuldsanering innebär många som har stora skulder, som de inte tror sig kunna lösa på egen hand. Skälen till att det har blivit så kan vara flera och vara värda att ägna lite tanke.

Många som ansökt som skuldsanering

Ett skäl kan tänkas vara hur enkelt det är att handla på nätet. Att klicka hem saker utan att kanske riktigt få känslan av att det kostar pengar. Det är inte lika uppenbart som när man köper något i en fysisk butik.

Ännu mindre uppenbart också när pengar inte är fysiska utan bara siffror på ett konto. Eller ens knappt det. Och här kommer ju troligen andra delen av problemet - att det är så enkelt att köpa på faktura, avbetalning, använda kreditkort eller någon annan metod för att skjuta upp betalningen. Det är lite för enkelt tyvärr.

Betalningsbolagen vill i princip att man inte betalar allt på en gång, utan delar upp det eller väljer en avbetalningsplan på längre sikt. Det är där de tjänar sina pengar. När någon inte bara betalar fakturan rakt av utan väljer lägstabelopp och får en ganska hög ränta osv.

Att många har skulder och framför allt många unga innebär ju också att det är enkelt för unga att dra på sig skulder. Och om shopping är ett av de stora skälen så innebär det ju också att det shoppas allt för mycket på kredit samt att det är lite för enkelt att handla på kredit, på ett eller annat sätt. Något man skulle behöva kolla närmare på och motverka helt klart.

Många unga ansöker om skuldsanering

För det andra är det intressant vem som ansöker om skuldsanering. Att det är så många unga. Det är här viktigt att man först och främst tänker på vad en skuldsanering är och varför man ska få en. Det är en chans för någon att starta om sina finanser helt i ett läge då de har hamnat i en hopplös situation som de inte kan se någon väg ut ur inom en överskådlig framtid.

Det är också en sista utväg som man ska kunna nyttja om man, trots att man gjort allt vad man har kunnat för att undvika skulderna och att hamna i den sitsen, ändå kommit till ett läge där man helt enkelt inte kan reda ut skulderna och det bara kan tänkas bli värre och värre.

Ovanpå detta ska man ju då också gärna ha fått sina skulder av vettiga skäl och att det har berott mestadels på oturliga omständigheter och inte på att man har varit ansvarslös och allmänt obrydd om vad skulder faktiskt innebär.

Tyvärr är det nog inte så många unga som faktiskt kvalificerar sig här. Framför allt är det nog så att många unga ansöker om skuldsanering för lite mindre skulder, till att börja med. T ex om de har skulder på 50 000 kr eller liknande. Ett belopp som man ganska enkelt kan betala av på några år om man bara skärper sig lite och är sparsam.

Men de unga tror att skuldsanering är någon slags frikort som man bara kan slänga fram när man har shoppat och spelat bort pengar och sen inte orkar ta ansvaret och lösa sina egna problem. Att man kan lösa det lite enkelt och slippa betala det som man själv har slösat bort.

Men en skuldsanering är inte alls till för detta. Det är för den som har gjort var han / hon kunnat och ändå hamnat i en dålig sits och som verkligen inte har någon väg ut på många många år. Där enda sättet att kunna komma tillbaka är en andra chans med sin ekonomi nollställd.

Vilket vissa personer såklart också uppfyller. Men långt ifrån alla och sällan de unga, eftersom de i väldigt få fall har försökt allt de kan att bli skuldfria på egen hand och inte heller slitit med sina skulder i så många år som man kanske behöver göra innan man ger upp.

Skälen till att skulderna finns

När man ser att många har skulder på grund av för mycket shopping på kredit, spelande samt dyra krediter (som kanske också uppkommit pga shopping och spelande) så inser man ju snabbt att dessa saker inte direkt känns rimliga att få skuldsanera bort. Åtminstone inte i första taget.

Enligt mig så känns det inte rätt att någon som shoppat en massa kläder och annan onödig lyxkonsumtion ska få komma undan och slippa betala en del av det. Visst kan det finnas förmildrande omständigheter men det är ganska få som känns starka nog för att en skuldsanering ska godkännas.

Rent allmänt så är det ju ganska enkelt att undvika att dra på sig de skulderna - sluta köpa saker som du inte verkligen behöver, på kredit. Helst av allt ska du ju inte göra detta från början. Beteendet är inte speciellt bra och även om man inte har fått lära sig värdet av pengar och att ränta kan vara dyrt så kan man förstå detta med lite sunt förnuft.

Pengar som förlorats på spel och betting har jag inte heller mycket förståelse för. Eller att det kan hända kan jag förstå men känner inte att man ska få en skuldsanering på grund av det utom i väldigt speciella fall.

Man kan givetvis vara spelmissbrukare och ha det jobbigt men hur man än ser på det så är spel en nöjesgrej och verkligen inte något nödvändigt. Samt att de som spelar och lyckas vinna och gå plus inte direkt klagar. De som klagar är de som misslyckas och förlorar pengar, vilka iofs kanske är i stor majoritet men ändå.

Ska man då även kunna få skuldsanering för att man har satsat alla sina pengar på aktier och andra investeringar som sedan har gått åt skogen? Detta borde väl egentligen vara ett mindre dåligt sätt att använda pengar än att spela på ett casino eller betta på sport? Chansen att lyckas borde vara högre och slutmålet mer rimligt.

Jag tycker helt enkelt att man inte ska godkännas för en skuldsanering om man inte har haft en viss nivå av otur eller att man har kommit in i skuldfällan pga omständigheter som man inte själv haft kontroll över. Om man förlorat jobbet eller blivit sjuk eller varit med om en skilsmässa eller dödsfall som sedan har lett till skulder osv.

Där man har försökt göra vad man kan för att lösa det hela. Där man försökt vara ansvarsfull och fixa till sin ekonomi. Då har man rätt till en andra chans genom skuldsanering. Då finns det skäl att bli godkänd.

De flesta unga som shoppat till sig mellanstora skulder och som inte orkar ta ansvar för sina handlingar bör givetvis nekas skuldsaneringen de ha ansökt om. Och kommer också nekas i de allra flesta fall. Lite tydligare info om vad som krävs för att få en skuldsanering skulle nog vara bra, som det verkar, så det inte kommer in så många meningslösa ansökningar framöver.

Följ oss på Facebook