Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Antalet som ansöker om skuldsanering ökar

Det verkar som att fler har problem med stora skulder i år än under samma period förra året. Under första halvåret har man hos Kronofogden sett en ökning av ansökningar med ungefär 24 procent vilket är en ganska rejäl ökning. Detta kan innebära att fler sitter med stora skulder i år men kanske också att en tid med tuffare ekonomisk situation till slut börjar skörda sina offer.

Hittills i år har 4887 personer ansökt om att få sina skulder sanerade med hjälp av Kronofogden. Förra året under samma period kom det in 3936 ansökningar vilket innebär en ökning på 24 procent. Det är en riktigt stor ökning från ett år till ett annat. Det har varit tufft ekonomiskt för ganska många och den ekonomiska situationen rent allmänt har varit ganska dålig både i Sverige och runt om i världen. Det verkar som att detta nu börjar synas på allvar.

Enligt Kronofogdens uppskattningar är det omkring 400 000 personer i Sverige som har stora skulder. Detta är över 4 procent av Sveriges befolkning. Sverige hamnar ofta väldigt högt i jämförelser mellan olika länder när man mäter välfärd och hur mycket pengar varje invånare har i genomsnitt etc. Samtidigt finns det alltså en hel del som är hårt skuldsatta och som har problem. Detta är givetvis inte bra och förhoppningsvis kan vi i framtiden få ner denna siffra. Vad som är oroande just nu är att trenden visar på en rejäl ökning.

Mer om skuldsanering

Bara för att man ansöker om att få en skuldsanering är det långt ifrån säkert att man blir godkänd. För att kunna få en skuldsanering krävs att man har stora skulder som man inte klarar av att återbetala inom en överskådlig framtid. Det krävs dessutom att man själv har försökt att ordna upp sina problem, t ex genom att försöka ta kontakt med fordringsägare eller genom att samla sina lån och dra ner på sina kostnader.

En viktig del är också hur skulderna uppstått. Det är självklart lättare att få en skuldsanering ifall man fått sina skulder genom mycket otur och genom situationer som man själv inte haft kontroll över. På samma sätt är det då så klart svårare om man har fått sina skulder genom att bara köpa en massa dyra saker eller att inte bry sig om att sköta sin ekonomi ordentligt och på så sätt hamna i trubbel.

Det handlar mycket om eget ansvar i ett sånt här läge. En skuldsanering får man i princip alltid bara en gång i livet och det är en chans att starta om från början med en ny ekonomi. Då gäller det att man verkligen tar denna chans och att man inte bara ser skuldsaneringen som en enkel väg ut efter att ha levt långt över sina tillgångar och undvikit ansvar.

Ifall du vill läsa mer om skuldsanering kan du göra det i vår avdelning om just skulder och skuldsanering.

Följ oss på Facebook