Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Världens dyraste motorbåt värd sin vikt i guld

Det som räknas som världens dyraste motorbåt är en stor motoryatch på över 100 fot som kan stoltsera med guldplätterad utsida och även ett förgyllt däck, stolar av guld och ett stort guldakvarium. Båten kostade hela 4,8 miljarder dollar att bygga vilket motsvarar över 30 miljarder kronor. Båten tillhör en affärsman från Malaysia som fick för sig att han behövde en skräddarsydd lyxbåt.

Världens dyraste båt - i guld

Båten lät han specialbygga med hjälp av designern Stuart Hughes som är känd för att inte snåla med bling bling när han designar saker. Den här gången gick det åt hela 100 000 kilo guld och platina för att skapa lyxbåten och det är också vad som gjorde att båten blev så enormt dyr. Det finns dessutom en vägg täckt av ben från en äkta Tyrannosaurus Rex som om allt guld inte skulle vara nog.

Det finns dock något som är lite roligt med det här. När man först läser om denna enormt dyra lyxbåt så känns det på något vis som att det är slöseri med pengar att spendera så många miljarder på något så simpelt som en båt. Visst är det en cool båt men 30 miljarder kronor, är inte det att ta i? Det coola är dock att bara det guld och platina som använts på båten (alltså hela 100 000 kilo) idag skulle vara värt 35 - 39 miljarder kronor om man sålde enligt dagens värde på guld, som är 1600 dollar per uns. Platina har ett ännu högre pris.

Priserna har gått upp en hel del den senaste tiden och står högre än vad de gjorde för tre år sedan, när båten började byggas och metallen köptes in. Det gör att båten faktiskt skulle vara en rejäl vinstaffär ifall ägaren skulle få för sig att skrota båten och plocka bort guldet och sälja det. Det kan alltså låta som en onödigt dyr båt men det är faktiskt till stor del en investering också och så länge guldpriset håller sig på hög nivå kan han alltid få tillbaka sina pengar med råge.