Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bygg din egen dödsstjärna? Det kostar!

Ett gäng studenter vid Lehigh University i USA har räknat lite på hur mycket det egentligen skulle kosta om man vill bygga sin egen dödsstjärna ala Star Wars. Givetvis räknar vi med att det ens vore möjligt att bygga den. I vilket fall skulle det kosta galet mycket pengar och troligen ta enormt lång tid med de resurser vi har tillgängliga.

Dödsstjärnan är inte direkt liten. Den har en diameter på 140 kilometer. För att bygga den skulle det enligt studenterna och deras uträkning gå åt ca 1,08 biljarder ton stål. Bara detta skulle kosta ungefär 852 biljarder dollar, vilket översätts till runt 5,7 triljoner kronor.

Till detta kommer också att om vi räknar med jordens totala produktion av stål idag och att allt gick direkt till dödsstjärnan och inte till något annat, skulle det ta ca 800 000 år att få fram allt stål som behövs för att bygga klart. Och då räknar vi kallt med att det ens finns så mycket material att få fram på jorden över huvudtaget.

För att klura ut hur mycket stål det skulle gå åt bestämde sig studenterna för att använda HMS Illustrious som utgångspunkt. Det är ett brittiskt hangarfartyg. De kollade hur mycket stål som gick åt för att producera fartyget och skalade sedan upp detta till rätt mängd. Dödsstjärnan är som sagt 140 kilometer i diameter och då går det givetvis åt en hel del material.

Den som är sugen på galaktisk dominans, vill bygga världens (universums) coolaste sommarhus eller bara är en stor fan av Star Wars och dödsstjärnan och vill återskapa den i verklig storlek måste alltså lägga ner ganska mycket pengar och tid för att det ska bli verklighet. Tipset är nog att man - förutom att man har mycket pengar sparade på banken - väntar tills vi hunnit utforska lite andra planeter och hittat ytterligare resurser att använda. Och aningen effektivare sätt att framställa stål.

Vårt tips här på Ekonomi-portalen.com är att du inte köper en dödsstjärna på avbetalning eller lånar pengar för att kunna bygga din egen utan helt enkelt först sparar ihop 5,7 triljoner innan du börjar med projektet. Då riskerar du inte att få ekonomiska problem. Eller något sådant.

Följ oss på Facebook