Vi ansvarar för hur våra barn hanterar ekonomi
- Kategori: Privatekonomi
- Publicerat den 09 februari 2017
Att lära sig att vara ansvarsfull ekonomiskt och att kunna förstå och uppskatta pengars värde och att man måste spara och jobba för pengarna är en viktig del av barnens uppfostran och utbildning. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen lär sig dessa livsnödvändiga kunskaper på ett bra sätt. Hanterar man ekonomi och pengar på fel sätt när barnen är små är risken stor att de blir allt för bortskämda och att de har svårt att förstå det hårda arbete som ligger till grund för en god ekonomi.
I veckan var det premiär på tv för en ny serie som heter Ung och bortskämd, där ett gäng ungdomar som tar pengar för givet ska bo tillsammans, jobba och klara sin egen ekonomi. Förmodligen för första gången någonsin då de tidigare fått allting serverat på ett silverfat. Serien är underhållande på ett vis då det är kul att se enormt bortskämda och ganska dumma ungdomar försöka klara sådant som de flesta vanliga människor ser som enkelt och uppenbart (t ex att laga mat, städa, jobba för sina pengar osv).
Samtidigt är den också ganska sorglig då den på ett tydligt sätt visar att det finns många människor som inte alls verkar ha någon uppfattning om ekonomi, pengar och vad som krävs för att klara sin egen privatekonomi och sitt liv. Detta är människor som har fått allting serverat och blivit uppassade hela livet och av detta skäl tror att det är så det fungerar – att pengar växer på träd och att de inte behöver jobba eller ta ansvar.
Skolan tar inget ansvar för privatekonomi
Tyvärr är det nog inte helt ovanligt att unga inte lär sig tillräckligt om att hantera pengar, att ta eget ansvar eller att sätta upp en budget och att klara sig inom denna. Privatekonomi är inte ett ämne i skolan, vilket är väldigt synd då det är något som är väldigt viktigt att lära sig. Vi lär oss alla en del saker i skolan som vi näst intill aldrig kommer ha någon nytta av i vardagen men ekonomi och att hantera pengar är något som alla har nytta av och därför också något som borde läras ut i skolan.
Det vore logiskt med ett ämne i skolan där man fick lära sig alla dessa grundläggande saker så som att göra en budget, lägga upp ett sparande, förstå räkningar och att betala dem, hur lån och krediter påverkar ens ekonomi och kanske även kommunikation med sin partner angående ekonomiska frågor. Allt sådant har man mycket nytta av i livet och eftersom skolan ska fungera förberedande så vore det ju inte dumt om man även kunde få lite sådana kunskaper och inte bara teoretiska ämnen som historia och geografi.
Bara för att man skulle vilja att något var på ett visst vis så innebär det ju dock inte att det är så. I framtiden kanske ekonomi och pengar kan bli ett ämne i skolan men tills dess är det helt och hållet föräldrarnas jobb att lära barnen att förstå privatekonomi och att hantera pengar. Det är föräldrarna som måste ge barnen alla de viktiga verktyg som de sedan har med sig ut i vuxenlivet, så att de kan hantera sin egen ekonomi på ett vettigt sätt.
Ge barnen en bra grund att stå på från början
När man är ett barn har man ganska lätt för att lära och ta till sig saker. Om man under sin uppväxt får lära sig att ta hand om sina egna pengar, spara pengar till sådant man vill köpa, göra en budget och liknande så brukar det ofta sedan hänga med upp i vuxenlivet. Det man som förälder måste göra är tvådelat.
Ena delen handlar om att aktivt lära barnen om pengars värde, sparande och sådana saker. Den andra delen handlar om hur man själv behandlar dem och hur man själv förhåller sig till pengar, då man lätt kan påverka dem genom sitt eget beteende. Barn tar efter sina föräldrar helt enkelt.
Att aktivt lära ut saker om ekonomi är viktigt helt enkelt för att det är bra att kunna sådana saker och om man lär barnen att hantera pengar, varför det är viktigt att spara, hur man gör upp en budget och hur man håller den osv så kommer den kunskapen att hänga med när barnen blir äldre. Men det är inte bara viktigt att lära ut bra saker utan även att behandla barnen på ett sätt som främjar ansvarstagande, hårt jobb och uppskattning osv.
Det sistnämnda är väldigt nära kopplat till hur man själv agerar som förälder. Här handlar det om uppfostran och att barnen inte vänjer sig vid fel saker. Det är lätt hänt att man vill unna sina barn det bästa och ge dem sådant som de vill ha men man måste akta sig för att skämma bort dem överdrivet mycket. Det är lätt att på detta vis skapa en känsla av att man kan få allting gratis, utan att anstränga sig och utan att ta något ansvar. Genom ett sådant beteende kan man tyvärr ”lära” barnen helt fel värderingar utan att ens ha sagt något till dem.
För att ge barnen en bra grund inför framtiden bör man både sitta sig ner med dem och gå igenom viktiga begrepp inom privatekonomi och förklara dessa och varför de är viktiga samtidigt som man även föregår med gott exempel och uppfostrar dem på ett sätt så att de lär sig ansvarstagande och sakers värde i vardagen.
Bra sätt att lära barnen att bli ekonomiskt ansvarsfulla
Det finns många sätt att göra detta på och jag ska här ta några exempel på saker som kan hjälpa barnen att själva hamna i ett bra tankemönster.
Månadspeng / veckopeng
Ge barnen egen månadspeng och gå igenom vad de själva ansvarar för att köpa för dessa pengar. Man kan själv bestämma hur mycket som barnen själva ska ansvara för – kläder, godis, lunch osv. Känner du att ditt barn är duktig på att ta eget ansvar kan du ge en större peng och lägga på fler saker som pengarna ska räcka till.
Du kan med fördel ställa en del krav på barnen i utbyte mot pengarna som de får. Exempelvis att de ska städa sitt rum, göra läxorna ordentligt, att de ska plocka i diskmaskin eller hjälpa till med olika typer av sysslor. Detta gör att man inser att pengarna inte kommer flygande helt gratis utan att man måste göra något själv för att få dem. Om man låter bli att göra sitt jobb så får det konsekvenser i form av indragen månadspeng osv.
Viktigt är att inte ge för mycket pengar i månadspeng eller veckopeng. Det ska vara en lagom summa som räcker till det som normalt behövs en vanlig månad eller vecka. Det får inte bli så mycket att barnet kan köpa allting det vill ha helt fritt för då krävs det inte att man göra några val och man tvingas inte heller spara pengar eller snåla om man vill ha något speciellt. Dessa saker är viktiga för att man ska lära sig pengars värde och vikten av att spara och tänka igenom sina köp.
Det är även viktigt att du inte ger med dig och ger barnen mer pengar ifall de har slut på pengar eller om de vill att du ska köpa sådant som är med på deras egen lista. Man måste lära sig att hushålla med pengarna och när de är slut så är de – då kan man inte få sakerna man vill ha längre. Om man ger med sig och köper dessa saker åt barnen när deras egna pengar är slut så är risken att barnen inte lär sig att blir sparsamma eller att fundera igenom sina köp.
Ta med barnen när du handlar
Det är viktigt att barnen förstår att man måste köpa sådant som mat osv med riktiga pengar och att allting kostar pengar. Tar du med dem till affären tidigt så kan du också lära dem vid en tidig ålder att saker och ting kostar. De kan då även se hur mycket olika saker så som mjölk, ägg, flingor, godis och annat faktiskt kostar. Speciellt de saker som barnen själva vill ha och normalt tjatar om.
På detta vis kan man lära barnen pengars värde och få dem att inse att de inte bara kan kräva att få saker. Man kan med lite tur då även lära dem att göra upp en matbudget och att planera sitt handlande osv. Detta är väldigt bra saker att kunna när man blir äldre då det är väldigt stor skillnad på att handla mat på ett planerat och smart sätt och att bara handla det man behöver allt eftersom.
Låt barnen vara delaktiga i planering av semester och liknande
Detta är lite samma sak som att ta med dem att handla fast en lite högre nivå. Om du t ex ska på semester så kan det säkert tänkas att barnen har tankar och krav på resmål, hotell och sådana saker. Du kan då involvera dem i processen och beslutet. Du kan börja med att förklara för dem hur mycket det kan kosta totalt för själva resan och hotell osv (matpengar och sådant kan man hålla utanför).
De kan då lära sig om att ha en budget och att anpassa sig till denna. De kan få hjälpa till att hitta resmål och hotell som de vill åka till och som dessutom är inom gränsen för den budget som du har satt upp. Med lite tur tycker barnen att det är roligt att få vara delaktiga och på så vis blir det till en positiv upplevelse att göra en budget och att hitta bra alternativ inom denna budget.
Förutom att man lär dem att de måste anpassa sig till hur mycket pengar som finns och vikten av en budget osv så kan man dessutom få dem involverade i själva processen och då kanske de senare kommer njuta av resan ännu mer. Det behöver inte vara just en resa utan det kan vara något annat liknande som jakten på en ny bil osv. Det handlar mest om att få barnen intresserade av att aktivt jobba mot uppsatta mål och att samtidigt lära dem pengars värde och vilka begränsningar som finns.
Leka affär
En så enkel sak som att leka affär, när barnen är små, kan göra ganska mycket för att lära dem om pengar och sådant. Man kan börja i tidig ålder att föra in olika lekar där pengar är involverade och på så vis kan man också tidigt lära dem att allting har ett värde och att man inte kan köpa för mer än de pengar som man faktiskt har.
Det kan även funka att spela Monopol och liknande, fast man måste ju då också inse att spelet skiljer sig en hel del från verkligheten och detta är något man med fördel kan förklara, så att barnet förstår skillnaden mellan lek och verklighet.
Ge barnen chans att spara till något
Att spara pengar för att ha råd att köpa något som man verkligen vill ha är en väldigt bra metod för att få upp ögonen för sparsamhet, vikten av att hushålla med sina pengar, att lägga upp en budget och flera andra sådana saker. Man hör ofta att barn / ungdomar som har lyckats spara ihop till något som de verkligen vill ha känner en stor stolthet och en känsla av att ha lyckats göra något riktigt bra.
Man ska inte underskatta känslan av att ha lyckats spara / arbeta ihop pengar till något som man verkligen vill ha. Det skapar en känsla av att man har varit duktig och lyckats uppnå sina mål genom hårt arbete och / eller genom målmedveten. Så ifall du har chansen att skapa en situation där du kan låta ditt barn spara till något som det verkligen vill ha är det bara att köra på. Uppmuntra och hjälp till, men ge inte en massa extra pengar till sparpotten utöver om barnet har förtjänat de extra pengarna genom att göra något bra, jobba eller hjälpa till osv).
Det viktiga är att du inte låter ditt barn bli allt för bortskämt och utan uppskattning för pengars värde eller koll på hur man sköter sin ekonomi. Programmet Ung och bortskämd på 3:an visar upp hur man inte vill att barnen ska bli, så ifall du vill bli avskräckt kan du kolla in det på tisdagar.