Vad händer när regeringens budget inte gick igenom?
- Kategori: Privatekonomi
- Publicerat den 05 december 2014
Nu är det alltså ett faktum - Sverigedemokraterna röstade för Alliansens budget istället för regeringens budget och fällde den därmed. Detta innebär en hel del krångel inom politiken eftersom regeringen behöver få stöd för sin budget för att de ska kunna regera på vanligt vis. Detta har lett till att Stefan Löfven nu har utlyst ett nyval som kommer att gå av stapeln den 22 mars 2015. Vad betyder detta då för oss vanliga människor när det gäller pengar, åtminstone den närmaste tiden?
Det har uppkommit en och annan fråga om vad som nu händer med tanke på att regeringens budget fälldes. Vilken budget är det som gäller egentligen och vad innebär det? En del undrar om det är den gamla budgeten som fortsätter rulla eller ifall regeringens budget ändå ska gälla tills dess att det extra valet har avgjorts och så vidare. Det korrekta svaret är att det faktiskt är Alliansens nya budget som gäller framöver, faktiskt troligen under hela 2015, eftersom den ju röstades igenom.
Vad innebär det mer konkret att Alliansens budget gäller?
Det innebär att en del av de ändringar som var på väg i och med nya regeringens budget inte kommer ännu. En av de större sakerna kan sägas vara att skatten inte sänks för pensionärer, då detta inte var i fokus i Alliansens budgetförslag. En annan sak är att det höjda underhållsstödet som nya regeringen hade i sin budget nu inte heller blir av inför nästa år. Föräldrapenningen hade med nya budgeten höjts med 25 kr per dag och detta får vi också vänta på tills vidare.
Sedan blir t ex rut- och rotavdrag kvar i samma utsträckning som tidigare istället för att minskas och rutavdrag för läxhjälp får vara kvar. Det blir fortsatt halverad arbetsgivaravgift för unga och heller ingen höjd skatt för höginkomsttagare. Alliansen vill även ge mer pengar till försvarsmakten och även till cancerforskningen.
Sådant som inte har ändrats
De saker som är samma i Alliansens budget och den av SD fällda budget som regeringen lade fram är exempelvis att alkohol- och tobaksskatten höjs och att avdragen för privat pensionssparande sänks kraftigt för att sedan avskaffas helt. Även höjt studielån med 1000 kr i månaden. Både regeringen och allianspartierna hade dessa saker i sina budgetar men med små skillnader.
Hur ska man agera nu då?
Just nu är det inte mycket skillnad från hur det varit de senaste åren. Det är trots allt en budget från samma partier som styrt landet under en längre tid som nu röstats igenom. Du behöver alltså i dagsläget inte oroa dig jättemycket för om det ska bli bättre eller sämre och ifall du får mer eller mindre pengar i plånboken.
Det kan sägas att det finns både fördelar och nackdelar med den aktuella situationen. Ifall du gillade Alliansens förslag på hur landet ska styras så är detta ju inte så dumt eftersom vi får deras budget. Ville du en annan budget blir det givetvis inte riktigt lika roligt. Vi får dock vänta och se hur det går i det extra valet och sedan se vad som blir utslaget av det valet, vem som vinner och hur olika samarbeten mellan partier osv ser ut.
Man kan kanske säga att det hade varit intressant att se hur en annorlunda budget hade påverkat Sveriges ekonomi - dock är jag själv tveksam till hur regeringens budget hade fungerat då den inte var speciellt väl inriktad mot att skapa nya jobb eller att underlätta för småföretagare. Hur det hade blivit och ifall den nya budgeten hade gett några bra effekter på landets ekonomi är ju dock något vi får vänta med att se. Nästa höst ska man rösta om en ny budget igen.