Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Privatekonomins ABC - I och J

Nu har vi hunnit komma till bokstäverna I och J i serien som tar upp olika bra begrepp inom privatekonomi. Detta firar vi med att skriva om investeringar och jobb, vilket är stora och viktiga delar av en väl fungerande ekonomi. Det finns dock mycket att fördjupa sig i när det gäller dessa ämnen, vilket du kan göra i andra avdelningar här på sidan.

I som i Investering

En investering är en insats, oftast i form av pengar, där man förväntar sig få avkastning och alltså i slutändan göra vinst. Det finns många typer av investeringar så det här blir en allmän genomgång av lite blandade saker. När man pratar om investeringar så handlar det ofta om att satsa pengar på något som man hoppas ska kunna ge en fin vinst - t ex aktier, fonder, råvaror eller andra saker som kan öka i värde över tid. Andra investeringar kan vara renoveringar eller förbättringar av bostad som gör att man kan sälja dyrare eller varför inte investering av din tid för att lära dig något som du sedan kan använda för att tjäna pengar.

En investering behöver dock inte nödvändigtvis handla om att få avkastning i form av pengar in i plånboken utan det kan även handla om att satsa lite pengar på något som kommer att spara pengar i framtiden. En sådan investering har givetvis som mål att man ska kunna spara mer pengar med tiden än man satsade från början, så att det blir en vinstgivande investering. Att satsa pengar för att spara pengar kan många gånger kännas tråkigt eftersom det inte riktigt känns lika bra att spara pengar som att göra en ren vinst. Det kan dock vara minst lika viktigt och det finns många olika situationer där det är väldigt bra att lägga lite pengar för att spara in pengar, t ex genom att installera bra uppvärmning i huset.

Vanliga sätt för oss privatpersoner att spara pengar är t ex aktier och fonder och det är en typ av investering. Man bidrar med lite av sina pengar och hoppas att värdet på aktierna och fonderna ska öka med tiden så att man kan få en vettig avkastning. Att spara i aktier och fonder kan vara antingen ganska säkert eller med hög risk beroende på vad man väljer. Sådana med högre risk är normalt förknippade med större möjligheter till hög avkastning, så att det blir värt risken.

Investera i aktier och fonder

När du investerar måste du ha vissa saker klart för dig. Du måste bestämma hur mycket pengar du vill satsa, hur stor avkastning som är godkänt, över hur lång tid du tänker dig att investeringen ska ge denna avkastning, vilken risk du vill ta och liknande. Dina beslut här avgör vad du kan investera i och vilken typ av investering det handlar om. Du bör försöka kolla upp det du vill investera i så noga du kan så att du kan bedöma ifall det är en bra investering. Hur väl man förbereder sig spelar stor roll - den som har gjort sin läxa kommer mer sällan förlora pengar och troligen även göra större vinster.

Om du exempelvis handlar med aktier så måste du börja med att se hur mycket kapital du har att satsa (du bör aldrig satsa pengar som du inte har råd att förlora eftersom det alltid finns en risk att du blir av med dem). Du får sedan kolla efter en aktie som passar dig och det sätt du vill investera på. Vill du ha en låg risk? Vill du investera över en period på några år eller kortare tid?

Försök hitta aktier som passar din profil och som det är köpläge på (alltså sådana som ligger relativt lågt men som borde vara värda mer). Om du inte vet så mycket om aktier är det givetvis viktigt att ta reda på vad folk som kan något om aktier tycker och tänker. Det finns många som har bra koll dit man kan vända sig för råd, tips och rekommendationer. Samla in så mycket information du kan och gör dina val utifrån detta.

För lite mer allmän information om aktier och fonder, huvudsakligen för dig som är nybörjare och inte har någon koll, finns våra avdelningar som förklarar en del bra begrepp.

Om du tycker att värdepapper är lite väl tråkigt kanske du istället vill prova att investera i något annat. Det finns många saker man kan köpa och spekulera i så som råvaror av olika slag, guld, silver, valuta (forex), fastigheter, till och med konst. Det handlar i grunden bara om att hitta något som man kan köpa för ett visst belopp idag och som man tror kommer vara värt mer i framtiden. Kan man sälja det med vinst så har man gjort en bra investering, åtminstone om vinsten man gör är av vettig storlek i förhållande till hur mycket man satsade och under hur lång tid.

J som i Jobba

En av de grundläggande aspekterna av din privatekonomi är tillförsel av pengar på något vis. Du behöver ha någon slags inkomster för att det ska gå runt och det vanligaste sättet är givetvis att man har ett jobb. Att jobba är så klart inte enda sättet att få in pengar - man kan få pengar genom investeringar (som jag precis gick igenom ovan), från att ha ett eget företag, från bidrag av olika slag och så vidare. Jobbet är dock den allra vanligaste inkomstkällan och något som de flesta svenskar antingen har eller vill ha i någon form.

Privatekonomin bygger väldigt mycket på hur mycket pengar som kommer in. Inkomsterna påverkar i princip allting som rör din ekonomi. De påverkar hur höga kostnader du har råd att ha, hur mycket du kan spara varje månad, hur mycket du har att spendera på nöjen och annat som förhöjer livskvaliteten och vad för prylar du har råd att köpa (dyrare bil eller större hus etc). Det är viktigt att du anpassar din ekonomi till dina inkomster så att du inte spenderar mer pengar än du har att röra dig med.

Jobba med din privatekonomi

Har du ett bra jobb som ger en hög lön så har du råd att betala mer för boende och andra saker varje månad. Du har råd till en dyrare semester, en finare bil och att åka på en mer kostsam semesterresa. Ifall du har en låg lön måste du istället försöka anpassa din ekonomi till dessa förhållanden. Det är tyvärr ganska vanligt att folk lever över sin egen förmåga och har utgifter som är högre än inkomsterna. Om man börjar låna pengar eller tar på sig för många utgifter kan det snabbt sluta i stora ekonomiska problem, och det brukar ofta bli en farlig snöbollseffekt som gör att det blir sämre och sämre i en ökande takt.

Det är inte alls nödvändigtvis så att de som har låg inkomst eller ett jobb som betalar dåligt hamnar i ekonomisk knipa utan det kan lika gärna (kanske till och med oftare) vara folk som har höga inkomster. Det är inte storleken på lönen som avgör utan hur väl man sköter om sin ekonomi. Man kan inte leva över sina tillgångar oavsett om man tjänar 15 000 kr i månaden eller 45 000 kr.

När jag valde att skriva om att jobba så tänkte jag mig faktiskt inte bara jobb som i en anställning där man får en inkomst utan även på att man måste jobba aktivt med sin ekonomi för att den ska vara bra. Man måste vårda den och ägna den en del tid och omsorg för att den inte ska förfalla. Du måste tänka efter noga när du beslutar om sådant som rör din ekonomi och du måste med jämna mellanrum lägga lite tid på att se över de beslut som du redan tagit, för att se om det finns möjlighet att göra något ännu bättre.

Checklista privatekonomi

De som struntar i sin privatekonomi och inte orkar ta tag i saker eller som har dålig koll rent allmänt brukar ofta ha sämre ekonomi än de som lägger lite tid på den. Det behöver inte vara så krångligt egentligen. Det du behöver är en bra budget där du ser dina inkomster och utgifter - så att du kan se till att du alltid får in mer pengar än du gör av med. Du behöver helst ett vettigt sparande - så att du kan bygga upp en buffert och ett sparkapital för framtiden.

Du behöver också vara rädd om din ekonomi och tänka logiskt. Försök att tänka med plånboken och hjärnan istället för med hjärtat. Ofta vill man ha saker som man kanske inte har råd med. Det är lättare och roligare att köpa saken nu och oroa sig senare, även om det är en dålig strategi. Om du lägger ner lite tid på att oroa dig nu så kommer din ekonomi må bättre och du undviker de vanliga skuldfällorna som dyra lån och avbetalningsköp.

Om man är lite försiktig med sin ekonomi kan det kännas lite tråkigt just nu eftersom man kanske inte har råd med alla saker man vill köpa. Dock får man istället tänka sig att om man är oförsiktig med pengarna nu så är risken att det kommer bli ännu värre i framtiden, och då är det inte bara lite tråkigt utan riktigt jobbigt.

För att summera kan man säga att ett jobb är bra att ha. Det är den vanligaste inkomstkällan och det är även en plats vi spenderar riktigt mycket tid på. Man vill alltså gärna ha ett jobb där man tjänar bra med pengar men man får inte glömma att man också ska ha kul, eftersom man lägger så stor del av sitt liv på att jobba. Med en bra inkomst kan man få en bra ekonomi, men bara om man sköter om sin ekonomi och håller sina kostnader på en lagom nivå. Försök att jobba lite på din privatekonomi så kommer du få bättre kontroll, större trygghet och troligen även mer pengar över.

Följ oss på Facebook