Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Privatekonomins ABC - A och B

Privatekonomi är ett ganska allmänt begrepp som innefattar väldigt många olika saker - från inkomster och utgifter till sparande, investeringar och olika typer av beslut gällande vad du ska göra med dina pengar. Vissa saker är relativt enkla att förstå sig på men det finns även en hel del kluriga saker. Om man inte är så insatt i ekonomi kan det vara bra att få lite tips som underlättar vardagen.

Den här bloggserien kommer att vara en guide med blandade bra tips, information och allmänna visdomar gällande olika saker som rör ekonomi. Tanken är att jag ska börja på A och arbeta mig hela vägen till Ö och då förhoppningsvis skriva om en intressant sak per bokstav. Vissa saker kommer givetvis vara lite mer triviala och andra lite mer omfattande men jag tror ni förstår idén.

Jag satsar på att lägga in fyra av alfabetets bokstäver per blogginlägg, vilket skulle innebära att det tar runt sju blogginlägg att få med allting. Det innebär också att jag kommer att skriva om 28 olika områden inom ekonomi, även om en del saker som sagt kommer vara lite simplare. I detta inlägg börjar jag dock endast med A och B då dessa är ganska stora.

A som i Aktier

Det känns ganska passande att börja alfabetet med aktier eftersom det är ett område som är populärt och det finns möjligheter att tjäna stora pengar men även att förlora pengar ifall man inte är försiktig. Det är även ett område som kan vara svårt att få grepp om och att bli bra på och det kan kännas lite skrämmande om man är ny.

Aktier är små delar av ett företag som har formen aktiebolag. Man kan köpa dessa delar och på så vis äga en liten del av ett bolag. Ifall detta bolag går bra och ökar i värde så ökar även värdet på dina aktier och det kan även bli tvärtom, att värdet går ner. Aktier kan ha väldigt olika pris - i vissa fall kan en aktie kosta 50 öre och andra fall 500 kr. Årligen brukar du även få en aktieutdelning vilket är ett litet belopp per aktie som du får i rena pengar. Det är dock inte speciellt mycket så ifall du inte har riktigt många aktier i ett bolag så blir det inte några större belopp att glädjas åt.

Att investera i aktier kan antingen vara väldigt riskabelt eller ganska säkert beroende på vilken typ av aktier man väljer. Ofta är en större risk kopplad till en större möjlighet till bra avkastning. Om du vill köra det säkra spelet bör du satsa på stabila aktier som har en säker utveckling över en lite längre tidsperiod. Du kan på det viset få en vettig avkastning över några år utan att risken är speciellt stor. Det kan dock fortfarande vara bättre avkastning på sådana aktier än på sparkonton eller andra sparformer.

För att bli bra på det här med aktier krävs att man lär sig lite om vad som påverkar ett företags aktiekurs positivt eller negativt. Det kan vara allt ifrån bolagens resultat till affärsmässiga framgångar ( t ex att man tar hem en stororder) till rykten eller helt enkelt bara aktiehandlarnas köpsug i allmänhet. Att förstå sig på vad som påverkar aktiekurser är viktigt och av det skälet är det också viktigt att man spenderar en del tid på att studera marknaden och leta efter information och tecken på hur de aktier man har kan tänkas gå.

Man vill givetvis köpa när en aktie står lågt och när man tror att den kommer att öka i värde. Man ska dock även komma ihåg att det är minst lika viktigt att lära sig att sälja vid rätt tidpunkt så att man kan kamma hem vinsten när den är som störst. Det är väldigt lätt att man blir övermodig när en aktie går bra och väntar för länge så att den börjar gå ner igen.

Vill du ha mer information om aktier, hur de funkar och lite vad du ska tänka på kan du titta in på vår avdelning om aktier. Där finner du en del info som kan vara bra att veta innan du börjar investera.

B som i Budget

Här har vi ännu en ganska stor och viktig del av ekonomin. Detta kan vara något av det allra viktigaste för dem som vill behålla en bra och stabil ekonomi och även för dem som inte har så bra koll men som gärna vill få ordning på sina pengar.

En budget, när det gäller privatekonomi, är en uppställning av utgifter och inkomster som är till för att få en bra överblick över hur mycket pengar man har att röra sig med varje månad, vart pengarna tar vägen, ifall man spenderar för mycket, hur mycket man kan spara eller använda till nöjen och så vidare. Gör du en budget kan du snabbt se att du inte har större kostnader varje månad än du har inkomster. Det är en grundläggande sak som är viktig. Du vill inte spendera mer pengar än du har att spendera. Då blir det plötsligt krångligt och när pengarna inte räcker till har du räkningar som du inte har råd att betala.

Du gör enklast upp en budget i t ex Excel där du börjar med att skriva in alla inkomster som du och andra medlemmar i familjen har. Detta är framför allt lön men även barnbidrag, bostadsbidrag och andra pengar som kommer in regelbundet. Du skriver sedan en lista med alla dina utgifter så som hyra / amortering + ränta, mat, bilkostnader, försäkringar, lån, fasta kostnader som abonnemang, aktiviteter, nöjen, hygien etc. Var noga och ta med så mycket som möjligt och sätt även upp så korrekta belopp som möjligt för en månad.

När du har satt upp alla poster, inkomster och utgifter (det kan hjälpa att sätta upp kategorier för utgifterna så att du inte missar nåt) så kan du lägga ihop alla inkomsterna i en kolumn och alla utgifterna i nästa kolumn. Se då hur mycket du har över när detta är gjort. Antingen kan du lägga in sparande som en post i förväg eller så kan du vänta med denna post tills du ser hur mycket som finns kvar och sen lägga in en siffra för sparande beroende på hur mycket pengar du har att spara.

Har du nu högre inkomster än utgifter så kan du använda din budget till att hitta en bra fördelning av dina pengar. Du kan göra upp en plan för hur mycket du kan spara och du kan se ifall det finns utrymme att köpa en ny bil eller att ge dig ut på en resa. En bra budget gör att du har en riktigt bra överblick och det gör att din ekonomi blir stabil och lätt att hantera.

Ifall du känner att du gör av med lite för mycket pengar kan du använda din budget till att leta efter poster som är onödigt höga. Kanske lägger du pengar på saker som du egentligen inte ens behöver och då kan du göra dig av med de posterna, t ex säga upp en tidningsprenumeration. Kanske betalar du istället orimligt mycket för någonting så som försäkringen, mobilabonnemanget, hyran eller liknande och då inser du snabbt att det är dags att göra något för att sänka den kostnaden till en vettig nivå.

Många gånger beror en dålig ekonomi på att personen / hushållet har alldeles för dålig koll på sina inkomster och utgifter och inte vet hur mycket de har råd att spendera och fortfarande gå runt. Det leder till att man spenderar mer pengar än man har. Därför är en budget så bra, för att det gör att man får koll - svart på vitt - hur mycket det finns att ta på. Har man för lite inkomster måste man helt enkelt minska sina utgifter så att de matchar och att det inte blir röda siffror.

För dig som vill ha mer info om hur en budget funkar finns vår avdelning om detta. Vi har där även en gratis budgetkalkyl (alltså en färdig mall för en budget som du kan fylla i) att ladda ner. Där finns alla poster redan ifyllda och den är bra och överskådlig.

Följ oss på Facebook