Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Planera inför julen så får du en bättre ekonomi

Julen är en trevlig och rolig tid men också en tid som vanligen kostar mycket pengar. Julklappar, julmat, julgran och pynt och allt annat runt omkring blir totalt en hel del pengar. Samtidigt tycker nog de flesta att det är värt att lägga en större slant på att få en härlig jul. Problemet är inte kostnaden i sig utan att man måste vara förberedd på den, så att man inte riskerar sin ekonomi. Nedan går jag igenom hur man kan planera och budgetera julen för en säkrare privatekonomi.

Egentligen kan man inte säga att det finns någon direkt gräns för hur mycket julen får kosta innan den riskerar att knäcka din ekonomi - för allt beror på hur väl man har planerat och att man har sparat pengar i förväg. Har man en god ekonomi och har planerat ordentligt för att klara av större kostnader så kommer det också gå bra. Det är bara när man spenderar mer än man borde / har råd med som det blir dåligt.

Planera julen inför julen för en bättre ekonomi

Många lägger mycket pengar på julen, kanske speciellt på julklappar och god mat men även på resor till och från släkt och vänner. Det är nog också någon slags oskriven regel att man måste ha det fantastiskt bra på julen och att allt ska bli perfekt. Att ungarna ska få allt de önskar sig och att alla ska äta alldeles för mycket mat osv. Det leder till att många även spenderar klart mer pengar på julen än de borde.

Januari är inte utnämnd till fattigaste månaden på året utan anledning. Det är framför allt jul och även nyår som tar knäcken på ekonomin. Man spenderar både pengar man har och pengar som man kanske inte har för att få till några riktigt bra helgdagar. Det är inte heller fel att känna att man vill göra något speciellt och ha det extra härligt, eller att det kostar pengar för den delen, men det måste då finnas en plan för hur detta ska gå till.

Lägg upp en budget i förväg och börja spara

Vet du hur mycket pengar du i genomsnitt lägger på julen? Du kanske inte har så bra koll och det är inte ovanligt. Det är dock klart att vi svenskar lägger mycket pengar på julfirandet och det ökar nästan hela tiden. Förra året verkar vi ha lagt i snitt 13-14 % mer på julklappar och andra julrelaterade utgifter än vi gjorde året innan.

I snitt planerade en vanlig familj förra året att lägga runt 3 500 kr på julklappar och 2 200 kr på övriga utgifter som hör julen till. Det är totalt 5 700 kr, en ganska stor slant om man lever på en begränsad budget och har lite mindre marginaler. Många spenderar dessutom klart mer än så här på julen men det vägs upp av att andra inte spenderar så mycket. Det är faktiskt så att var tionde svensk inte köper julklappar alls. Kanske för att alla som bor i Sverige inte är kristna eller följer dessa traditioner.

Ofta finns det ingen bestämd budget för julen och de flesta kan som bäst uppskatta hur mycket de tror att de kommer att lägga på julklappar och andra saker. De allra flesta gissar troligen också på en lägre siffra än vad det slutligen blir, med tanke på att det är så lätt att köpa fler julklappar och annat trevligt än man först hade tänkt.

Julbudget har många fördelar

Att göra en budget för julen är dock ett riktigt bra sätt att hantera julens kostnader på ett bra sätt. En budget har många fördelar. För det första så kan du få en överblick över hur mycket du egentligen förväntas spendera det här året. Du kan räkna på vad julmaten kan tänkas kosta, hur mycket resor till släkt och vänner går på, hur mycket julklapparna rimligen kan kosta osv.

När du har en siffra klar så kan du försöka avgöra ifall det är en rimlig siffra. Fråga dig själv om det är ok att lägga så här mycket på julen. Ifall det känns ok så kan du gå vidare men om du tycker att den siffra som du har fått fram låter hög så kan du börja fundera på vad du kan göra för att sänka den. Det finns mycket man kan göra för att spara in pengar. Det går att köpa lite billigare julmat, planera resor bättre och boka i god tid, byta transportmedel till något billigare och givetvis slutligen köpa lite billigare julklappar.

Den andra stora fördelen med att ha gjort upp en budget för julen är att när du vet hur mycket du tänker lägga på julen så kan du även börja spara till detta. Om du har kommit fram till att du troligen lägger runt 6 000 kr totalt med julklappar och andra saker inräknade så har du ett mål. Du vill inte att julen ska komma och att du inte har några pengar avsatta för alla dess kostnader.

Ifall du inte har sparat pengar som är öronmärka för julen så kommer en av tre saker troligen att hända. 1 - du kommer helt enkelt använda dina vanliga pengar, som ska gå till mat och andra vanliga kostnader i december. 2 - du nallar på dina egna sparpengar som egentligen skulle sparas till något annat, kanske viktigare ändamål. 3 - du inser att du inte har pengarna som behövs och lånar pengar.

Alla de alternativen är dåliga. Att ta från sina egna sparpengar är både bra och dåligt. Det är givetvis optimalt att använda sparpengar för att bekosta julen, men då ska det också vara sparpengar som är tänkta att användas just till julen och liknande saker. Pengar som inte skulle gå till något annat viktigt så som pension, semesterresan nästa år osv. Har du sparat pengar som ska gå till julen är det super, men om du inte har gjort det och tar andra sparpengar så får det räknas som ett misslyckande.

Att bara använda upp månadens kassa tyder på dålig planering. Då har man inte funderat alls på hur man ska ha råd med julklappar och annat. Kanske har du tillräckligt med pengar på kontot för att ha råd till allting som hör julen till men risken är då att du i slutet på månaden plötsligt har ont om pengar och inte har råd till att betala räkningar, vanlig mat och sådant som man normalt betalar.

För den som väljer att låna pengar är det ännu sämre eftersom man då får en extra kostnad för julen i form av ränta på lånet. Dessutom utsätter man sin ekonomi för en klart större osäkerhet och risk genom att man ökar på sina utgifter. Det är speciellt riskabelt för någon som har dåliga marginaler i sin privatekonomi från början. De som har spenderat månadens kassa för att ha råd till julen riskerar också att behöva ta ett lån i slutet av månaden och då blir effekten densamma, bara att man skjutit på det lite extra.

Planera julen inför julen för en bättre ekonomi

Har du sparat i förväg så har du en mall för hur du ska lägga upp julens ekonomi

Genom att spara pengar i förväg slipper man de här problemen. Då har man julens utgifter täckta från början och behöver inte utsätta sin privatekonomi för extra påfrestningar. Man har dessutom en slags färdig guide för vad saker och ting får kosta.

Det jag menar är att om man har sparat ihop exempelvis 6 000 kr och tänkt att 4 000 kr av dessa ska gå till julklappar så vet man exakt hur mycket man kan lägga på olika saker. Det är då enklare att avgöra hur mycket varje julklapp får kosta och hur stor budget varje person man vill ge julklappar till ska få osv. Risken att spendera mer pengar på julklappar och liknande minskar då en hel del.

Det blir egentligen samma sak med övriga utgifter också. Resor, mat och annat har sin bestämda plats i din budget. Ifall en sak kostar mer än du tänkt dig så får du överväga olika sätt att spara in pengar på andra saker, för att din budget totalt ska gå ihop. Även om du skulle gå över budget så är det ju mindre illa att "låna" 500 - 1 000 kr av sina andra pengar än det hade varit att behöva ta hela beloppet på 6 - 7 000 kr från dessa pengar.

Anpassa din julbudget efter din ekonomi, inte tvärtom

Den stora lärdomen här är egentligen att du måste se till att anpassa din jul och din julbudget efter hur din privatekonomi ser ut. Du kan inte bara köra på fritt och spendera utan hämningar för då kommer du förmodligen göra av med mer pengar än du borde. Låt alltså inte din julbudget styra över din privatekonomi och låt den framför allt inte riskera säkerheten i din ekonomi framöver. Så mycket är det inte värt att få till den perfekta julen. Det är inte heller hur mycket pengar man spenderar som avgör om man har en bra jul eller ej utan det är huvudsakligen släkt och vänner och att ha trevligt tillsammans.

Genom att planera och lägga upp en plan / budget för julen så får du kontroll över den. Du kan då anpassa julen så att den passar in i din ekonomi. Har du bara råd att lägga 2 000 kr på julklappar så ska du göra det, istället för att spendera 3 000 kr och sedan känna att du har ont om pengar. Likadant är det givetvis med övriga utgifter.

Om man kan undvika att låna pengar så har man bara där vunnit en hel del. Att ta ett lån för att ha råd med julen är verkligen inte att rekommendera. Ifall du gör det så har du låtit din julbudget ta kontroll över din ekonomi istället för tvärtom och då får du också lida av konsekvenserna de kommande månaderna.

Ett lån innebär att du har sämre marginaler framöver då du måste återbetala lånet plus ränta. Det innebär dessutom en viss risk att du får betalningsproblem och detta är något som kan skada din ekonomi rejält. När man inte betalar en skuld får man extra kostnader i form av dröjsmålsränta, förseningsavgifter och liknande och de pengarna är svåra att betala om man redan från början hade svårt att få råd med räkningen. Tids nog kan det även leda till t ex betalningsanmärkningar och liknande, vilket kan göra livet surt under en lång tid framöver.

Att spara till roliga upplevelser bör vara naturligt

Att spara pengar inför julen är inte något speciellt konstigt. Många sparar pengar för att ha råd att åka på en utlandssemester på sommaren. T ex till Grekland eller Cypern eller vart som helst. En familj på fyra personer kan lägga 20 000 kr på en sådan resa utan problem, så det behövs en del sparande. Detta är också en typ av sparande som många förstår och tycker är ok.

Det borde inte vara någon större skillnad på att spara pengar till julen. Visst kan man förstå att det inte känns riktigt lika kul att spara till jul som att spara till en härlig semesterresa men i grunden är det samma sak. Det handlar om att spara till en speciell händelse, vid en bestämd tidpunkt och som har en hyfsat bestämt och lite högre kostnad.

En fördel med julen framför resan är ju att det kanske bara rör sig om att spara 5 - 7 000 kr och inte så mycket som 20 000 kr. Om du vill ut och resa i juli kan du t ex spara 3 000 kr i månaden från och med januari. Det skulle då bli 18 000 kr när det är dags för resan (exemplet är givetvis inte helt hundra då man ofta bokar och betalar resan i förväg). Efter att du kommit hem kan du börja spara pengar till jul istället.

Lägger du bara 1 000 kr i månaden från augusti till och med december så har du där en bra grund. Med dessa sparade pengar kan du sedan få en härlig och skön julhelg utan att på något vis riskera din privatekonomi genom att använda pengar som borde ha gått till annat eller genom lån. Du kan då inte bara ha en härlig jul utan slipper dessutom all oro som ekonomin ofta kan leda till, speciellt då man inte känner sig helt trygg. Bara det är ju en vinst i sig.

Följ oss på Facebook