Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kostnaden för ett bröllop

På lördag är det dags för ett bröllop som många kanske sett fram emot - nämligen det mellan prinsessan Madeleine och Chris. Bröllop rent allmänt är ofta en av livets största och viktigaste evenemang och det är viktigt att det blir bra. Det finns även en viktig ekonomisk aspekt av ett bröllop då det vanligen kostar en rejäl slant. Jag hittade en artikel i DN om hur mycket ett bröllop kostar och tänkte skriva lite om detta.

De flesta som planerar bröllop vet att det kommer kosta en del och många är nog även villiga att lägga en del pengar på sitt bröllop eftersom det är en så pass stor dag. Har man en begränsad budget kan man givetvis inte lägga hur mycket som helst och det är alltid bra att veta på ett ungefär vad saker och ting kostar så att man kan planera därefter.

De flesta svenskar lägger runt 40 000 kr på sitt bröllop men det finns givetvis de som går högre och det kan hamna på summor upp mot 100 000 kr och mer. Hur mycket man lägger på sitt bröllop beror givetvis på vilka finansiella möjligheter som finns och vad man har råd med. Det är viktigt att börja planera och spara i god tid så att man kan använda sina egna pengar istället för att låna. Det är aldrig rekommenderat att låna till bröllopet.

De dyraste delarna av ett bröllop är lokalen, maten och drycken. Så mycket som hälften av den totala budgeten brukar gå åt just till dessa saker och sen använder man resten av pengarna till alla andra detaljer, från brudklänning till dekorationer. Vanligt är att man betalar ca 800 - 1000 kr för lokal, mat och dryck per gäst.

En lista med kostnader för bröllopsrelaterade saker

Alla saker här är ungefärliga och det går givetvis att hitta både dyrare och billigare alternativ. Det är dock bra att få en liten uppfattning om hur mycket saker kostar. Alla prisuppgifter kommer från DN:s artikel.

 • Håruppsättning - 2500 kr (ifall frisören även sminkar kan det ingå i detta pris. Ska någon annan göra sminket kan det totalt gå på 4000 - 5000 kr).
 • Naglar - 1200 kr.
 • Fotograf - Från 25 000 kr för heldag. 3000 - 6000 kr för porträtt. Ta hjälp av en vän med bra kamera och fotointresse för billiga bilder.
 • Brudbukett - Från 800 kr för billigare men kan kosta upp mot 2000 kr.
 • Ringar - Givetvis individuellt och kan kosta hur mycket som helst men det finns även billigare om man vill hålla kostnaderna nere.
 • Bröllopsklänning - Klänningen kan kosta hur mycket som helst beroende på vad man vill ha men det finns även billiga om man väljer något lite enklare.
 • Hyra frack och skor - Från 3000 kr / 800 kr.
 • Vigsel - Gratis för dem som är medlemmar i svenska kyrkan. Borgerlig vigsel kan också vara gratis i din kommun. Det behövs en lokal för vigselceremonin om ni inte planerar att vara utomhus.
 • Hyra bil för att åka från kyrka till festlokal - 5000 kr.
 • Buss för att transportera gästerna - 10 000 kr.
 • Middag i festvåning - Från 1000 kr / kuvert för trerätters plus vin. Här går det givetvis att hålla priset nere genom att hitta en billigare cateringfirma, välja färre rätter eller köra på buffé etc.
 • Bröllopstårta - Runt 75 - 80 kr / bit. Du kan komma undan med ca 50 kr per bit om du kör på en billigare tårta. Transport av tårtan tillkommer om du inte hämtar den själv.
 • Blomdekorationer - 200 - 500 kr / bord. Kan ingå ifall du bokat festvåning eller liknande.
 • Sångerska i kyrkan - Från 1000 kr. Får du en vän att göra det kan det ju dock vara gratis.
 • DJ - Från 5000 kr.
 • Band - Från 15 000 kr. Kan ju dock gå att hitta billigare beroende på band.

Det går alltid att spara pengar

Alla priser är givetvis ungefärliga och det är ju alltid möjligt att hitta klart billigare priser om man t ex känner någon som kan hjälpa till med hår, blommor, bil eller vad som helst. Ifall festlokalen finns nära platsen för vigseln slipper man transporten, vill man inte ha champagne kan man satsa på mousserande vin, man kan köra på buffé istället för dyrare middag etc. Är man sparsam går det att hålla kostnaderna nere.

Det går att spara in pengar på många olika saker. Det är kanske inte så att man vill snåla på den stora dagen men om man kan spara in en liten slant här och där så kan det totalt bli en del pengar. Dessa pengar kan man ju alltid lägga på bröllopsresan istället eller något sådant trevligt. Det viktiga är inte hur mycket det kostar utan att man är nöjd och att det blir en dag att minnas med familj och vänner.

Läs DN:s artikel om kostnader för ett bröllop.
Läs också artikeln om att hålla sin bröllopsbudget.

Följ oss på Facebook